Airco trilt op dak

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Heb je een airco op de bovenverdieping? Dan is de kans groot dat de buitenunit op het dak staat. Soms komt het voor dat de airco trilt wanneer hij op het dak staat, en dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zou het aan de afstelling van de buitenunit kunnen liggen, maar ook aan het materiaal van het dak zelf.

Waarom een airconditioner trilt

Het komt regelmatig voor dat de buitenunit van een airconditioner trilt. Dit is vrij normaal want er zit een motor in. Oftewel een warmtepomp. Elk apparaat dat met een pomp werkt zal bij inschakeling trillen.

In veel gevallen merk je hier weinig van. Dit komt door de aanwezigheid van trillingsdempers of rubbers. Die vangen de trillingen op waardoor je er nauwelijks iets van meekrijgt. Of misschien minimaal.

Airco trilt op dak: de oorzaak

Wanneer je airconditioner op het dak staat en iets tril dan krijg je daar natuurlijk veel beter mee. De slaapkamer ligt onder het dak dus je hoort de trillingen. Dit kan zo hard aanwezig zijn dat je er wakker van ligt.

De oorzaak is duidelijk: wanneer er geen trillingsdempers of rubbers aanwezig zijn dan zal de airco altijd trillen. Dit trillen veroorzaakt een geluid dat flink door de woning kan klinken. Trillingen worden namelijk via het dak en wanden doorgegeven. De airco kan hierdoor geluidshinder veroorzaken. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de buren.

Trillingsdempers aanbrengen

Zorg dat er altijd trillingsdempers onder de buitenunit aanwezig zijn. Niet alleen wanneer de airco op het dak staat maar ook om de grond. Trillingen worden namelijk doorgegeven en dit kan voor geluidsoverlast zorgen.

Trillingsdempers bestel je eenvoudig online, de prijs hiervoor bedraagt tussen de € 7,50 en € 15 (productie verzenden).

Bekijk trillingsdempers

Kijk even goed naar de verschillende modellen. Je hebt de rubberen/metalen pootjes, die moet je per vier onder de airco monteren. De rubberen voetstukken monteer je per twee, eentje links en een rechts. Merk je dat de airco niet geheel waterpas staat dan is het beter om voor de rubberen pootjes te kiezen. Dit bied je de mogelijkheid om de airco alsnog waterpas op het dak te plaatsen.

Koperen leidingen raken de wand

Soms ontstaat er een vreemd contactgeluid omdat koperen leidingen de muur raken. Het gaat hier om leidingen die tussen de binnen- en buitenunit lopen. In dit geval is het aan te raden om het gat in de muur, waardoor de leidingen naar buiten komen, groter te maken. Dit voorkomt dat de leidingen contact maken met de muur.

Een technisch probleem

Zitten er trillingsdempers onder en merk je toch dat de airco trilt op het dak? Dan kan er sprake zijn van een technisch probleem. Naast trillen ervaar je vaak ook een brommend geluid.

Bij het opstarten is het vrij normaal dat de airco een brommend of zoemend geluid maakt. Wanneer de motor of de compressor erg veel lawaai maakt dan ligt dit vaak aan een onjuiste plaatsing van de buitenunit. Ook slecht onderhoud kan de oorzaak zijn.

De airconditioner laten controleren

Of de airco trilt op het dak of op de grond, hevige geluid is nooit goed. Alleen tijdens het opstarten mag de buitenunit wat meer lawaai maken. Zodra hij in bedrijf eerst moet dit geluid beduidend afnemen. Trillen van de airco terwijl er trillingsdempers aanwezig zijn is niet normaal.

Laat de buitenunit door een erkend installateur controleren. Wacht hier niet te lang mee, want schade kan steeds verder oplopen. Voordat je het weet is de schade zo groot dat je voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Overigens zullen de meeste installateurs eerst de airco nakijken en dan pas advies en een prijsindicatie geven. Vraag vooraf naar de prijs met betrekking tot het nakijken.

Meer gebruiksgemak? Bedien de airco op afstand met de universele afstandsbediening. Geschikt voor alle modellen.
Naar universele afstandsbediening

Wanneer de airco op de grond staat en trilt

Heb je de airco op de grond staan? Ook dan kan hij trillen, brommen of zoomen. Op zich is een zoemend of brommend geluid niet erg, zolang dit binnen de perken blijft. Bedenk dat elke airco wat geluid zal maken. Wanneer het ding op de grond staat dan valt dit geluid meer op dan wanneer hij op het dak staat.

Overmatig schudden en hierbij geluidsoverlast veroorzaken is uiteraard niet normaal. Doorloop bovenstaande stappen. Dit betekent eerst controleren of er trillingsdempers aanwezig zijn of eventueel monteren. Vervolgens de werking van de airco controleren en desgewenst een installateur langs laten komen.

Hebben buren last van je airco?

Soms komt het voor dat de buren last hebben van de airco zonder dat je dit zelf merkt. Sinds juni 2021 zijn er geluidsnormen met betrekking tot airco’s en warmtepompen vastgesteld. Een installatie mag maximaal 40 dB aan geluid van veroorzaken.

Het is aan te raden om de airco minimaal 1,5 meter van de muur van de buren te plaatsen. Verder moet de buitenunit op trillingsdempers staan. Is er sprake van luchtgeluid dan kun je eventueel een isolerende kast om de buitenunit te bouwen. Vraag de fabrikant hoeveel vrije ruimte er rondom de buitenunit aanwezig moet zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven