Hoe lang mag een airco aan staan?

Bijgewerkt: 15 juli 2023

De airconditioner (airco) kom je in steeds meer huishoudens tegen. Heerlijk verkoelend in de zomer en veel modellen kunnen in de winter ook verwarmen. Hoe lang nog een airco aan staan? In principe zolang als nodig is, maar vanwege het stroomverbruik kun je dit beter reguleren. Let ook even goed op het onderhoud.

Koelen of verwarmen

Ouderwetse airco’s kunnen alleen de ruimte verkoelen. De moderne apparaten beschikken over een lucht-lucht warmtepomp. Hierdoor zijn ze ook in staat om ’s winters de ruimte heerlijk te verwarmen.

Vaak wordt gedacht dat verwarmen middels een airco duur is, maar dit valt echt wel mee. Het is goedkoper dan verwarmen middels gas en je verbruikt geen fossiele brandstoffen. Ook met betrekking tot koelen vallen de stroomkosten echt wel mee. Wanneer hij dagelijks acht uur aan staat dan ben je ongeveer € 2 kwijt.

Bekijk moderne airconditioners

Hoe lang mag een airco aan staan?

Ondanks het redelijke energieverbruik is het niet verstandig om een airco continu te laten draaien. Uiteindelijk gaat het je toch stiekem veel geld kosten. 24 uur per dag de airco aan laten staan kost ongeveer € 6 per dag. Dit zou uitkomen op € 180 per maand, en dat is dan alleen voor de airco.

Is de airco bedoeld om de woning te koelen? Laat hem dan maximaal 8 uur per dag aan staan. Wanneer je hem gebruikt als verwarming en er is verder geen andere verwarming aanwezig, dan kan de airco gedurende 12 tot 14 uur per dag draaien. Maar wanneer het om bijverwarming gaat dan houd je een maximum van 6 uur aan.

Invloed op de levensduur

Hoe vaker de airconditioner aan staat, hoe sneller de levensduur achteruit gaat. Dit is op zich logisch want deze apparaten hebben niet het eeuwige leven. Een airco die alleen in de zomer sporadisch gebruikt wordt kan makkelijk 15-20 jaar meegaan. Maar bij dagelijks intensief gebruik wordt de levensduur verkort naar 5 tot 10 jaar.

Kan een airco de hele nacht aan?

In de zomermaanden heb je vooral tijdens de nachtelijke uren last van de warmte. Het is dan prettig om met een werkende airconditioner te slapen. Het is geen probleem om de airco de hele nacht aan te laten staan. Toch is dit niet aan te raden want vaak wordt je halverwege de nacht wakker omdat je het te koud krijgt.

Veel airconditioners beschikken over een timer. Het is ook mogelijk om zelf een tijdschakelaar ertussen te zetten. Zet de airconditioner een half uurtje voordat je gaat slapen aan. Laat hem halverwege de nacht automatisch uitschakelen. Of in elk geval twee tot vier uurtjes nadat je normaal gesproken in slaap valt.

De ideale stand tijdens de nacht

Veel mensen vragen zich af welke stand de aircosnacks moet hebben. Stel de airconditioner in op een temperatuur van ongeveer 18 °C. Warmer of kouder is voor de meeste mensen niet prettig. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen. Word je wakker omdat je het te warm of te koud hebt, stel de temperatuur dan anders in.

Kan een airco ontploffen?

Je laat de airco dagenlang achter elkaar aan staan. In principe kan dit en zou dit verder geen gevaar op moeten leveren. Maar ja, kan een airco ontploffen? Ja dat kan. Dit gebeurt wanneer het apparaat slecht onderhouden wordt en/of op een verkeerde manier is aangesloten. In dit geval kan er kortsluiting ontstaan met brand tot gevolg.

Slecht onderhoud zorgt ook voor schimmelvorming. Op zich niet zo vreemd want in een airco circuleert vocht rond. Laat de airco regelmatig nakijken en schoonmaken of doe dit zelf. Op zich is het niet moeilijk om de airconditioner zelf schoon te houden.

Mobiele airco soms gevaarlijk

Let op want eerder werd de mobiele airco van het merk Qlima onveilig bevonden (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Dit was in het jaar 2020, dit model had een productiefout. Hierdoor kon er kortsluiting ontstaan met mogelijk brandgevaar. Gelukkig zijn de meeste mobiele airco’s hartstikke veilig in gebruik, mits goed aangesloten en onderhouden.

Een mobiele airco is niet gevaarlijker dan een vaste unit. Wel is het zo dat een vaste unit vaak krachtiger is en ook energiezuiniger. Terwijl een mobiele airconditioner makkelijk verplaatsbaar is. Hierdoor gebruik je hem in verschillende ruimtes, iets dat met een vaste unit niet kan.

Let op want het condensbakje van de mobiele airco moet je om de paar dagen legen. Staat de mobiele airconditioner niet zo lang achter elkaar aan, dan hoef je minder frequent leeg te halen. Bij een airco met buitenunit hoeft dit uiteraard niet, die trekt het vocht zelf naar buiten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Hoe lang mag een airco aan staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven