De beste kleding voor pasfoto: dit draag je

Bijgewerkt: 14 november 2023

Ga nooit met een mouwloos shirtje op de foto. Bij een pasfoto lijkt het dan alsof je niks aan hebt. Maar een hoge kraag, en wit blousje of een gekleurd kledingstuk kan soms ook verkeerd uitpakken. In de beste kleding voor pasfoto sta je er het mooiste op. Welke kleding je moet dragen lees je in deze blog.

Donkere of lichte kleding

Wanneer je lichtgekleurde kleding draagt zie je er fris en stralend uit. Maar dit is niet de beste kleding voor pasfoto’s. Het probleem met zeer lichte kleding is dat dit bijna naadloos overgaat in je huidskleur. Hierdoor lijkt het net alsof je nek doorloopt of dat je helemaal niks aan hebt.

Kies daarom voor kleding dat donkerder is dan je huid. Maar let op, want een tintje donkerder is niet voldoende. Kleding moet echt minimaal 2-3 tinten donkerder (of lichter) zijn.

SISTERS POINT Dames Broek
Longsleeve Tee Dress

Felgekleurd of neutraal

Bij donkere kleding kun je ook nog kiezen tussen felgekleurd of neutraal. Het advies: ga voor neutraal. Felgekleurd ziet misschien leuk en hip uit, maar ooit ga jij je hieraan storen. Na twee jaar vraag je jezelf af waarom je in godsnaam dat felgele shirt hebt aangetrokken. Of waarom knalrood toen je lievelingskleur was.

Bedenk dat je toch wel een aantal jaar tegen je pasfoto aan moet kijken. Zorg dat je die foto over vier jaar nog steeds mooi vindt. Dus: kies neutrale kleuren zoals blauw, groen, rood, bruin of zwart maar dan niet in te felle tinten.

Geen streepjes of stippen

De beste kleding voor pasfoto bevat geen kort op elkaar staande en smalle streepjes of kleine stippen. Dit werkt heel storend op een foto. Natuurlijk mag kleding wel strepen of stippen bevatten maar dan zijn die groot of breed.

Geen bedekking van de nek

Een foto waarbij je nek volledig bedekt is zal in veel gevallen worden afgekeurd. Draag daarom geen coltrui, trek de kraag van de bloes niet omhoog en draag ook geen sjaal. Overigens is het geen probleem wanneer onderste gedeelte van de hals (voorzijde) bedekt is. Dat mag best, maar het gebied boven je adamsappel moet zichtbaar blijven.

Een hoed of pet? Dat mag niet

Zijn de pasfoto’s bedoeld voor privégebruik dan mag je in principe dragen wat je wil. Maar is het voor een paspoort of ID-kaart, dan mag je geen hoofdbedekking dragen. Dus geen hoed, pet, bandada of iets anders dat je hoofd bedekt.

Soms wordt hiervan afgeweken. Bijvoorbeeld wanneer het hoofd bedekt wordt om godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen. Dan is een hoofddoek toegestaan.

Eerder spande iemand van de Nederlandse kerk van het Vliegende Spaghettimonster een rechtszaak aan omdat hij een vergiet vanwege geloofsovertuiging droeg. Hij wilde met een vergiet op zijn hoofd op de pasfoto. De man verloor de rechtszaak.

Een Amerikaan lukte het wel om met geitenhorens op zijn hoofd op de pasfoto te mogen. In eerste instantie gaf de ambtenaar geen gehoor aan zijn verzoek, maar de staat besliste in het voordeel van de man met de geitenhoorns. De foto was bedoeld voor zijn rijbewijs.

Zo zit het met een haarband

Soms wordt gezegd dat een haarband niet is toegestaan op een pasfoto. Maar er zijn wel degelijk ambtenaren die dit toestaan. Het is dan wel belangrijk dat de oren zichtbaar zijn en ook het voorste gedeelte van het haar.

Geen bril met getinte glazen

Ben je brildrager, dan mag je deze tijdens het maken van een pasfoto gewoon ophouden.  Want zonder bril ben je in het dagelijks leven minder herkenbaar. Maar je mag geen bril met getinte glazen dragen. Dit betekent dus ook geen zonnebril, zelfs wanneer je deze (vanwege geloofsovertuiging of zo) de hele dag op hebt.

Haar achter de oren

Heb je langer haar dan moet dit voor een pasfoto altijd achter de oren zitten. Je mag het haar opsteken, in een staartje doen of los dragen. Zolang de oren maar goed zichtbaar zijn. Je mag dus ook geen kleding dragen dat de oren aan het zicht onttrekt.

Een vettig voorhoofd

Het probleem met pasfoto’s is dat er vaak een vettig voorhoofd zichtbaar is. Naast de beste kleding voor een pasfoto ga je dus ook voor poederen. Neem een matterende poeder en breng dit op het voorhoofd en in een lijn naar beneden aan. Dus ook de neus en de kin. Neem een poeder in je eigen huidtint of één tint donkerder.  Zeker geen lichtere tint.

Bekijk matterende poeders

Een pruik of nepbril dragen

Veel mensen dragen een pruik, haarextensions of vinden het leuk om een nepbril te dragen. Officieel zou dit niet mogen, maar een ambtenaar kan niet controleren of de pruik nep is. Ook ziet hij niet of een bril echt of nep is. Om die reden kun je dus gewoon met een pruik, extensions of een nepbril op de foto.

Let wel op want wanneer je door de pruik en de nepbril er heel anders uitziet dan normaal, dan kan je paspoort of ID-kaart ergens geweigerd worden. Je zult dus ook bij het tonen van paspoort of ID-kaart er bijna hetzelfde als op de pasfoto uit moeten zien.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven