Kleuren kleding die niet bij elkaar passen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Geel en paars staan in de kleurencirkel lijnrecht tegenover elkaar. Ze versterken elkaar, maar in de modewereld is dit niet gewenst. Dit is een goed voorbeeld van twee kleuren kleding die niet bij elkaar passen. Voorkom modeflaters met onderstaande tips, zodat je precies weet welke kleuren je moet combineren.

Kleurencombinaties van 2024

Beige, aardetinten en groentinten zijn al enkele jaren in de mode. Dit gaat ook niet zomaar verdwijnen. We houden nu eenmaal van de natuur! De mode van 2024 bestaat uit veel kleur. Bijvoorbeeld grijs met oranje, waarbij het oranje voor een opvallende styling zorgt. Het alternatief is grijs met geel. Ook paars met groen zijn geliefd, maar wel wanneer het zachte tinten betreft.

Nog een opvallende kleurencombinatie is roze met oranje. Vaak wordt gezegd dat roze met oranje vloekt, maar binnen de mode gaat je hart hier sneller van kloppen. Liever een aardetint met wat vrouwelijkheid of zorgzaamheid? Combineer roze met bruin.

Welke kleuren kleding passen niet bij elkaar?

Er zijn ontzettend veel leuke (aan opvallende) kleurencombinaties te maken. Maar er zijn ook kleuren kleding die absoluut niet bij elkaar passen.

Geel en paars: liever niet

Complementaire kleurcombinaties matchen niet zo goed met elkaar. Misschien wel als gewaagde interieurstijl, maar in de wereld van de mode doe je dit liever niet. Geel en paars versterken elkaar zo erg, dat je bijna op een kermisattractie lijkt.

De kleurencombinatie paars en geel zie je voornamelijk als feestelijke outfit. Bijvoorbeeld voor een foute party, carnaval of om op te vallen. Je hebt lef nodig om in het dagelijkse leven in geel en paars rond te lopen.

Combineer paars liever met wit, grijs, bruin of zwart eens maar ook samen met taupé, zachtroze of blauw. Is geel je lievelingskleur? Dit gaat goed samen met beige, bruin, wit, zwart en grijs. Voor een iets gewaagde stijl is je voor geel met (licht)blauw, groen of oranje.

Rood en groen: zo denkt de modewereld hier over

Ook rood en groen zijn complementaire kleuren: ze staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze versterken elkaar maar als outfit zijn het twee kleuren die met elkaar vloeken. Toch is het een populaire kleurencombinatie tijdens de feestdagen (kerst).

Ook in andere jaargetijden kun je met rood en groen experimenteren. Ga bijvoorbeeld voor mintgroen of een groene pasteltint, in combinatie met een rode frisse kleur. Liever geen felrood of donkerrood met donkergroen, of het moet bij je kerstoutfit horen.

Staat rood jou ook zo geweldig? Leg de nadruk op deze kleur door het te combineren met zwart, grijs of wit. Andere goede combinaties zijn goed met zalm, bordeaux of bruin.

Heeft jouw huid een koele ondertoon, kies dan voor koele groentinten en combineer dit met violet, roze, zalm of bruin. Warmgroen matcht goed met aardetinten, geel en blauw.

Blauw en oranje? Liever niet!

Ook deze twee kleuren kleding passen niet bij elkaar: blauw en oranje. Simpelweg omdat ze elkaar teveel versterken. Het kan zelfs als storend worden ervaren. Wees dus voorzichtig met deze kleurencombinatie.

Wil je toch graag blauw met oranje dragen, kies dan eens voor blauw met een lichte zalmkleur. Hiermee creëer je een minder groot contrast. Verder past blauw heel goed bij natuurlijke kleuren zoals zwart, grijs, wit, beige en crème. Maar ook bij roze, paars, groen, geel of taupe.

Een veilige kleurencombinatie is oranje met wit, crème of beige. Durf ook eens oranje met roze, blauw, groen of geel te combineren. En uiteraard zijn oranje met zwart of grijs ook altijd goed.

SISTERS POINT Dames Broek
Longsleeve Tee Dress

Print on print, een absolute no-go

Kleding met een printje staat leuk, valt op en kan je zelfs slanker doen lijken. Maar draag nooit print on print, oftewel een broek/rok met een printje, gecombineerd met een trui of shirt met een printje. Dit wordt veel te druk.

Ook niet doen: te veel dierenprints. Meestal wordt dit met ‘goedkoop’ geassocieerd, en het is vooral iets voor jongeren. Of voor wanhopige zestigplussers die jong willen lijken. Draag je toch iets met een dierenprint, combineer dit dan met zwart. Zo kom je toch stijlvol voor de dag.

Maximaal drie hoofdkleuren

Je wil niet als een clown op je werk of een feestje verschijnen. Kies daarom maximaal twee hoofdkleuren voor je outfit en eventueel nog een extra kleur voor accessoires. In totaal heeft je gehele outfit drie hoofdkleuren. Overigens mag je outfit wel uit verschillende tinten uit het kleurenpalet bestaan, bijvoorbeeld donkergroen, lichtgroen en wit.

Blijf binnen het kleurenpalet. Probeer zeker geen complementaire kleuren met elkaar te matchen. Ben je zo iemand die voor een veilige uitstraling gaat en hierdoor donkere kleuren met elkaar combineert? Natuurlijk is dit een veilige keuze, maar het voegt weinig aan je persoonlijkheid toe.

Voorkom dat je als een grijze muis overkomt. Grijs staat geweldig bij opvallende kleuren, maar je moet niet in het geheel grijs verschijnen. Dit geldt ook voor beige en andere neutrale kleuren.

Hoe combineer je gekleurde kledingstukken?

Wanneer je een gekleurd kledingstuk hebt, draag je hier een neutrale kleur op. Dit geldt niet alleen voor gekleurde kledingstukken maar ook voor kleding met een print. Bijvoorbeeld wanneer je een shirt met prent aantrekt: hier overheen komt een neutraal jasje. Ook de broek is neutraal.

Kies je juist voor een broek met print? Houd de rest monotoon, zoals een enkelkleurig truitje/bloesje en eventueel een neutraal jasje. Ook de schoenen zijn neutraal (dus geen print of bedrukking).

Tips voor een neutrale of zakelijke look

Moeite met kleuren combineren? Voor een zakelijke of neutrale look zijn dit veilige keuzes:

  • Zwart met wit of grijs
  • Blauw met beige, wit of grijs
  • Wit met blauw, grijs of bordeauxrood

Wil je meer een opvallende maar toch een formele look, kies dan voor:

  • Grijs met wit, oranje, geel, zalmroze of een pastelkleur
  • Blauw met bruin of groen
  • Zwart met beige, taupe of camel

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven