Vaatwasser: vorken met punten naar boven of beneden

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Met de vaatwasser bespaar je een hoop tijd en moeite. De afwas komt er schoon en fris uit. Alleen het inruimen kan een dingetje zijn. Hoe plaats je het bestek in het speciale mandje: met de punten naar boven of beneden? Hier is heel wat discussie over mogelijk, maar wij hebben het antwoord.

Tips voor het inruimen van de vaatwasser

Het is belangrijk dat niet alleen het bestek maar ook de glazen, borden en andere vaat voldoende ruimte heeft. Anders blijven er etensresten tussen zitten. Goed inruimen is dus een hele kunst. Hieronder vind je vijf tips voor het inruimen van de vaatwasser. Ook krijg je antwoord op de vraag of vorken met de punten naar boven of beneden moeten.

Bestek in het bestekbakje

Vaak prop je veel bestek in het bestekbakje. Hierdoor leunt het bestek tegen elkaar aan. Het gevolg is dat het water en het afwasmiddel niet overal goed bij kan, waardoor er etensresten achterblijven. Zorg dat het bestek voldoende ruimte heeft.

Zet de ene vork met de punt omhoog en de andere vork met de punt naar beneden. Om en om dus. Doe dit ook met het overige bestek.

Heb je grote opscheplepels of ander keukengerei waarvan je vindt dat dit tot het bestek hoort? Vaak past dit niet goed in het bestekbakje. Je kunt groot bestek het beste plat in het bovenste rek neerleggen.

Wees voorzichtig met messen

Scherpe messen plaats je altijd met het handvat naar boven, en de scherpe punt naar beneden. Zo kun jij je hand hier niet aan openhalen, tijdens het inruimen of uitruimen. Soms kun je hele scherpe messen beter met de hand afwassen. Een scherp mes kan namelijk het mandje voor het bestek beschadigen. Wist je dat messen door de vaatwasser ook bot kunnen worden?

Bestek wordt niet schoon in de vaatwasser

Merk je dat het bestek vaak met etensresten uit de vaatwasser komt? Dit komt vaak door vetresten of kalkaanslag. Zoiets verhelp je door een professioneel ontkalkingsmiddel of ontvettingsmiddel aan de vaatwasser toe te voegen.

Finish Power All in One Regular Vaatwastabletten – 80 Stuks
Dreft Platinum Plus All In One

Het kan ook dat je het bestek te dicht tegen elkaar aan hebt staan. Hierdoor kan het spoelwater niet goed bij het bestek. Nogmaals: plaats vorken om en om met de punten naar boven en naar beneden, en doe dit ook voor het overige bestek (behalve scherpe messen).

Soms krijg je roestplekjes op het bestek, zelfs wanneer het bestek vaatwasserbestendig is. Dit komt door zouten of zuren zoals sausjes. Die tasten het roestvrijstalen oppervlak aan, waardoor er op de lange termijn roest staat. Overigens gebeurt dit niet met al het bestek, dit is afhankelijk van de kwaliteit.

Een andere oorzaak is bestek dat na het wasprogramma nog lang in de vaatwasser blijft staan. Het bestek blijft hierdoor lange tijd nat en warm. Zo kan roest zich makkelijker aan vorken, lepels en messen hechten.

Is roest op bestek gevaarlijk?

Een beetje roest op bestek is niet gevaarlijk. Het kan geen kwaad voor je gezondheid. Wanneer bijvoorbeeld een pan erg verroest is, kun je deze het beste voor gebruik even goed afwassen. Bij flinke beschadiging is het beter om de pan weg te gooien.

Zo krijg je glanzende vorken en overige bestek

Je weet nu hoe je de vorken in de vaatwasser moet inruimen (wisselend de punten naar boven en naar beneden). Wil je graag glanzend bestek? Stop dan een bolletje aluminiumfolie in de vaatwasser, vlak voordat je het apparaat aanzet. Aluminium oxideert met de bestanddelen die in de vaatwasser zetten. Hierdoor krijgt je bestek een mooie glans.

De glazen, kopjes en schaaltjes

We gaan verder met het inruimen van de afwasmachine. Het is belangrijk om glazen, kopjes en schaaltjes altijd ondersteboven te zetten. Zo kan er geen water in blijven staan. Plaats deze items het liefst in het bovenste rek. Ze zijn minder vies dan borden en pannen, en in het bovenste rek komen wat minder krachtige waterstralen.

De borden, pannen en overige vieze vaat

Je zet de borden bij voorkeur in het onderste rek. Doe dit samen met de pannen en overige (grote) vieze vaat. Onderin de vaatwasser zit een sproeiarm waar krachtige waterstralen uitkomen. Daarom is het onderste rek zo geschikt voor de meest vieze vaat.

Dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen

Scherpe koksmessen kun je beter niet in de vaatwasser doen. Ze worden bot en er kunnen roestvlekjes opkomen.

Wees voorzichtig met bestek, pannen, servies aan andere producten van koper, aluminium of tin. Wanneer je deze in de vaatwasser doet kunnen ze verkleuren. Was deze items liever met de hand af. Doe dit ook met houten keukenmateriaal zoals houten pollepels of snijplanken. Houten items gaan in de vaatwasser splinteren en splijten.

Verder mag plastic keukenmateriaal en kristal niet in de afwasmachine. Kristal kan zijn glans verliezen en plastic is vaak niet hittebestendig. Controleer dus vooraf of het product in de afwasmachine mag, of dat je het met de hand moet afwassen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven