Ansichtkaarten die geld waard zijn

Bijgewerkt: 14 november 2023

Heb je nog oude ansichtkaarten liggen? Gooi ze niet weg, mogelijk leveren ze een geldbedrag op. Voornamelijk ansichtkaarten van voor de oorlog hebben een hogere waarde. Dit geldt ook voor kaarten die rond het jaar 1900 zijn gemaakt. Daarnaast zijn er nog andere (bijzondere) kaarten die iets opleveren.

Taxatie van oude ansichtkaarten

Hoe weet je of je een waardevolle ansichtkaart in je bezit hebt? Dit achterhaal je door de kaart te laten taxeren. Een taxatie kun je uit laten voeren door een bedrijf dat oude ansichtkaarten en prentbriefkaarten inkoopt, een veilinghuis of een officiële taxateur.

De taxatiewaarde zal altijd lager zijn wanneer je de ansichtkaart door een inkoopbedrijf laat taxeren. De reden hiervoor is eenvoudig: hoe lager de taxatiewaarde, goedkoper het bedrijf jouw kaart(en) in bezit krijgt. Om ze vervolgens tegen een veel hogere prijs door te verkopen.

Set van 12 kaarten Nederland
Partizzle 36x Wenskaarten met Enveloppen

Zelf een inschatting maken: het jaartal

Alle ansichtkaarten van vóór de jaren ’70 zijn potentieel geld waard. Vooral wanneer ze van vóór de tweede wereldoorlog zijn. Hoe ouder de kaart, hoe meer waarde deze kan hebben.

Kijk dus goed naar de periode waarin de ansichtkaart gedrukt is. Soms staat het jaartal ergens op de achterkant. Maar let op, een oude ansichtkaart is niet per se ontzettend veel geld waard. Wanneer hij in een grote oplage is gedrukt, en er zijn nog veel goede exemplaren van in omloop, zal de taxatiewaarde laag uitvallen.

De waarde wordt dus bepaald door het jaartal, maar ook de uniekheid. Daarnaast zijn er nog andere factoren die meespelen, zoals de staat waarin de kaart verkeerd én de opdruk.

Nieuwe bijzondere ansichtkaarten die geld waar zijn

Heb je een ansichtkaart die na 1970 gemaakt is? Ook deze kan geld waard zijn. Bijvoorbeeld wanneer het om een bijzondere verlovingskaart, een officiële uitnodiging of een visitekaartje gaat. Denk maar eens aan de uitnodigingskaart voor het huwelijk van koning Willem-Alexander. Deze kaart is niet zo oud (2002) maar wel heel uniek en bijzonder.

Ook ansichtkaarten met foto’s van een bijzonder gebouw of omgeving, dat ondertussen veranderd is, kunnen waarde hebben. Vooral wanneer het om een beperkte oplage gaat.

De staat waarin de kaart verkeerd

Hele oude ansichtkaarten zijn vaak vergeeld en hebben gekreukte hoekjes. Soms zijn ze door papiervisjes, zilvervisjes of andere insecten aangetast. Dit komt omdat veel oude ansichtkaarten in een doos op zolder belanden, waar ze jarenlang blijven liggen.

Is de kaart in een uitstekende staat én gaat het om een oude of bijzondere ansichtkaart, dan ligt de waarde veel hoger. Het is dus belangrijk om oude kaarten zo goed mogelijk te bewaren. Bewaar ze tussen zuurvrij papier, in een donkere omgeving.

Deze oude ansichtkaarten zijn zeer gewild

Hieronder vind je een overzicht van (historische) ansichtkaarten die zeer gewild zijn:

  • Ansichtkaarten uit de periode 1869 – 1900 (buitenlandse postkaarten)
  • Nederlandse ansichtkaarten uit de periode 1900 – 1960
  • Prentbriefkaarten met een foto van (verdwenen) dorpsgezichten, straten, voertuigen en de plaatselijke bevolking
  • Officiële uitnodigingen, trouwkaarten, geboortekaartjes en visitekaartjes van beroemdheden of historische personen

Overzicht van de waarde van ansichtkaarten

Er is een verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Over het algemeen ligt de verkoopwaarde 20% tot wel 50% hoger dan de taxatiewaarde. Dit betekent dat je bij verkoop van je ansichtkaarten, aan een inkoper, altijd minder ontvangt dan wanneer je direct met een potentiële koper zaken doet.

Hieronder een lijst met de algemene verkoopwaarde van (historische) ansichtkaarten.

  • Kaarten met dorpsgezicht, oud vervoersmiddel of lokale bevolking, periode 1940 tot 1969: € 1 tot € 5 per stuk
  • Ansichtkaarten uit de periode 1970 tot 1989: € 1 tot € 4 per stuk
  • Kaarten van plaatsen uit Europa of de rest van de wereld, periode 1940 tot 1989: € 1 tot € 5 per stuk
  • Ansichtkaarten uit de periode 1869 tot 1900: € 3 tot € 15 per stuk
  • Kaarten uit de periode 1900 tot 1940: € 2 tot € 12 per stuk
  • Bijzondere uitnodigingskaarten, trouwkaarten, geboortekaarten en overige: € 5 tot € 25 per stuk

Kan ik er meer voor krijgen?

De prijs wordt niet alleen door de ansichtkaart zelf bepaald, maar is ook een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer er geen vraag naar een bijzondere kaart is, zal deze nooit in waarde stijgen. Aan de andere kant kan een simpele ansichtkaart plots heel populair worden, en hierdoor meer waarde krijgen.

Het is uiteindelijk wat de gek ervoor geeft. Wil je het meeste geld ontvangen dan is het niet zo slim om je ansichtkaarten aan een taxateur of inkoper aan te bieden. Deze geeft altijd een lagere prijs dan wanneer je de ansichtkaarten rechtstreeks op de markt aanbiedt.

Zelf ansichtkaarten verkopen

Verkoop je kaarten op Marktplaats, Facebook Marketplace, Speurders en op veilingsites. Houd rekening met eventuele bijkomende kosten. Met name op veilingsites betaal je voor het aanbieden van producten. Neem dit soort kosten in je verkoopprijs mee.

Moeilijk om een verkoopprijs te bepalen? Kijk dan eerst wat andere aanbieders met vergelijkbare ansichtkaarten vragen. Probeer je vraagprijs rond datzelfde niveau te houden. Ga zeker niet fors hoger zitten, de kans dat je de kaarten kwijtraakt is dan heel klein. Maar een veel lagere prijs is ook niet aan te raden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven