Wassen zonder wasmiddel: de beste tips

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Je wil wassen zonder wasmiddel, kan dat? Ja, in veel gevallen wel. Het is namelijk niet noodzakelijk om gebruik te maken van een commercieel wasmiddel. Je kunt ook andere huismiddeltjes gebruiken. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het wasgoed alleen met water schoon te krijgen. Wel zo milieuvriendelijk, maar ook praktisch wanneer je even niets in huis hebt.

De werking van wasmiddelen

Heel vroeger bestonden er geen wasmiddelen. Ze deden toen op een hele andere manier de was. Huisvrouwen kookten de vuile was in een ketel. Hardnekkige vlekken werden er op een wasbord uitgeboend. Vervolgens moest de was nog drooggeslingerd worden. Dit was zwaar werk en nam een hele dag in beslag. Vaak gebeurde dit op maandag, vandaar de benaming maandag wasdag.

In 1885 werd het eerste wasmiddel op de markt gebracht. De werkzame stoffen in het wasmiddel weken vuil en vlekken los waardoor het water dit wegspoelt. Een wit wasmiddel (voor witte kleding) bevat altijd een bleekmiddel, hierdoor blijft het wasgoed langer mooi wit. Wasmiddelen zijn inmiddels zo verbeterd dat wasgoed ook op lage temperaturen goed schoon wordt.

Wassen zonder wasmiddel, is dat mogelijk?

Voordat het eerste wasmiddel werd geïntroduceerd maakten huisvrouwen gebruik van soda gen roene zeep. De vlekken gingen er hier redelijk mee uit. Nadeel van deze middelen was dat de huid erdoor geïrriteerd raakte.

Kun je wassen zonder wasmiddel? Ja dat kan zeker. Er zijn namelijk verschillende huismiddeltjes maar ook producten waardoor je geen commercieel wasmiddel nodig hebt. Hieronder vind je een opsomming van de verschillende methoden en middelen.

Ecowasbal

Allereerst heb je de ecowasbal. Dit is een wasbol die ervoor zorgt dat je kunt wassen zonder zeep. Het gaat hier om een kunststofbal die je tussen het wasgoed in de wasmachine legt. De bal bevat keramische kleine balletjes. Wanneer deze balletjes met water in aanraking komen dan ontstaan er hydroxylionen. De hydroxylionen zorgen ervoor dat vuil losweekt waardoor het wasgoed weer schoon wordt.

Volgens de fabrikant is het aan te raken om maximaal 15 ml wasmiddel toe te voegen, hiermee bereik je het grootste effect. De hydroxylionen gaat ongeveer 1000 wasbeurten mee, hierna is hij aan vervanging toe.

Deze wasbal is in verschillende varianten verkrijgbaar. De meeste producten bevatten een geurtje, waardoor het wasgoed ook lekker fris gaat ruiken.

Bekijk eco wasballen

Wanneer je kijkt naar de eco wasbal ervaringen dan zijn deze redelijk positief. Je hebt echt veel minder of helemaal geen wasmiddel meer nodig. Enig nadeel is dat de wasbal in de wasmachine meer lawaai maakt.

De Laundry Pure

Een andere methoden om te wassen zonder wasmiddel: de Laundry Pure. Dit apparaat plaats je tussen de koudwaterkraan en de wasmachine. Hierdoor kun je schoon wassen met koud water. Bovendien heb je weinig tot geen wasmiddelen nodig. Alleen bij ernstige vervuiling mag je de vlekken voorbehandelen met een vlekkenverwijderaar. Helaas is de Laundry Pure wel een dure aanschaf, hij kost rond de € 1000. Dankzij dit apparaat bespaar je jaarlijks wel ongeveer € 300 aan wasmiddelen en energiekosten. Na 3-4 jaar heeft de Laundry Pure zich terugverdiend.

Soda of groene zeep

Lekker ouderwets en effectief: wassen zonder wasmiddel maar met gebruik van soda of groene zeep. Wanneer je gebruik maakt van een van deze middelen is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  • Wasgoed kan sneller slijten (minpunt)
  • Vervelende geurtjes verdwijnen goed
  • Lost vlekken goed op

Soda is alkalisch, net als gewone wasmiddelen. Vaak wordt soda van koolzuur maar soms ook van natriumchloride gemaakt. Doordat soda sterk alkalisch is lost het verschillende vlekken op. Gebruik bij voorkeur fijne soda, bijvoorbeeld van het merk Driehoek. Je kunt soda gewoon in het wasmiddelenbakje doen of in een wasbol.

Een andere manier van wassen zonder wasmiddel is gebruik maken van groene zeep. Ideaal als voorwas, laat het wasgoed in een sopje van groene zeep inweken. Je kunt de vlekken ook insmeren met zachte groene zeep. Vervolgens is het mogelijk om het wasgoed met alleen water schoon te krijgen.

Waarschuwing: probeer soda of groene zeep altijd eerst op niet kwetsbare stoffen uit. Gebruik een oude handdoek of shirt om te kijken wat het middel met het wasgoed doet.

Dit mag je nooit wassen zonder wasmiddel

Het lijkt heel milieuvriendelijk om je kleding zonder wasmiddel te wassen. Toch zijn er dingen die je absoluut nooit zonder wasmiddel mag wassen. Bijvoorbeeld zijde, dit is een kwetsbare stof. Wanneer je dit alleen met water wast dan blijven er vlekken achter. Daarom moet je altijd wat wasmiddel gebruiken, bij voorkeur zijdewasmiddel.

Gebruik nooit soda voor het wassen van zijden of wol. Ook mag je geen groene zeep voor het wassen van zijden gebruiken. Wol of zijden moet je dus altijd met een speciaal wasmiddel wassen, hier kun je weinig aan veranderen.

Conclusie wassen zonder wasmiddel

De vraag is nu wat en hoe je het beste kunt wassen zonder wasmiddel. Nagenoeg alle stoffen kun je met alleen water, een eco wasbol, soda of groene zeep wassen. Er geldt een uitzondering voor zijde en wol.

Gebruik niet teveel soda bij de bonte was, hierdoor kan het wasgoed gaan verkleuren. Soda bij de witte was is wel weer een goed idee, het bevat namelijk een natuurlijk bleekmiddel.

De eco wasbol is zeker een aanrader, veel gebruikers zijn hier tevreden over. Toch kan het wasgoed na enige tijd niet meer zo fris ruiken. Daarom is het altijd beter om naast de eco wasbol een klein beetje wasmiddel toe te voegen (maximaal 15 ml). De Laundry Pure is vanwege zijn hogere aanschafprijs niet direct een aanrader.

Wist je trouwens dat het gebruik van wasverzachter niet goed is voor je kleding maar ook niet voor de wasmachine? Bovendien zijn wasverzachters ook nog eens slecht voor het milieu. Mensen met eczeem of een gevoelige huid kunnen beter geen wasverzachter gebruiken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven