Strakke band om knie – dit zijn de oorzaken (en behandeling)

Bijgewerkt: 9 augustus 2023

Heb je het gevoel van een strakke band om de knie? Soms ontstaat het na een operatie. Maar het kan ook met artrose, beschadiging van het gewrichtskapsel, vocht in de knie of iets anders te maken hebben. Zoveel verschillende oorzaken, wat moet je hiermee? Bekijk hoe je van dat strakke band gevoel afkomt.

Het strakke band gevoel na een operatie

De meest logische oorzaak van een strakke band om de knie: na een operatie. Want na een operatie zwelt het kniegewricht op. Dit wordt veroorzaakt door vocht in de knie. Meestal ontstaat vocht doordat het kniegewricht hevig op de operatie reageert.

Gelukkig verdwijnt vocht in de knie na een operatie na enkele weken. Zodra het been weer belast wordt kunnen de spieren het vocht afvoeren. Het gevoel van een strakke band om de knie verdwijnt dan ook.

Vocht in de knie door een ontsteking

Helaas kan vocht in de knie ook door een ontsteking ontstaan. In dit geval voel je een strakke band om de knie en is het gewricht moeilijk te gebruiken. Je kunt het been niet helemaal strekken of buigen. Door het vocht in de knie ziet het gewricht er dik uit. Mogelijk ervaar je ook pijn, zowel bij belasten als in rust.

Hoe ontstaat een ontsteking met vocht in de knie? Meestal is er sprake van letsel. Denk maar eens aan een ongeval waarbij iets beschadigd is. Maar ook hard stoten tegen de knie kan al vocht veroorzaken. Daarnaast komt een gezwollen kniegewricht vaker voor bij mensen met artrose of artritis.

Een ontsteking moet uit zichzelf genezen. Niet zwaar belasten en lichte oefeningen zorgen ervoor dat dat strakke bandgevoel om de knie wat sneller verdwijnt. Het kniegewricht koelen zorgt er niet voor dat de ontsteking sneller verdwijnt. Maar het zorgt er wel voor dat pijnklachten afnemen en dat gevoel van een strakke band om de knie minder wordt.

Beschadiging van het kniegewricht

Verschillende beschadigingen van het kniegewricht kunnen ervoor zorgen dat er een gevoel van een strakke band ontstaat. Dit is niet alleen bij artrose maar ook een scheur in de meniscus, beschadiging aan de kniepees, beschadigde slijmvlieslaag van het kniegewricht en zelfs bij (licht) beschadigde spieren.

Zonder diagnose is het lastig wat de exacte oorzaak van dit gevoel is. Laat dit dus nakijken.

Wat je kunt doen om het vocht beter af te voeren

Heb je veel last van vocht in de knie doe dan wat lichte oefeningen. Ga op de rand van een tafel zitten en zwaai de benen lichtjes heen en weer. Dit houdt het kniegewricht in beweging en zorgt voor een betere afvoer van vocht.

Na een operatie of bij een ontsteking mag je het kniegewricht niet zwaar belasten. Fietsen is beter dan lopen. Maar nog beter is om te kiezen voor een hometrainer. Hierbij kies je voor een maximale weerstand van 30 rpm. Wanneer je buiten fietst dan is deze weerstand vaak hoger hiermee belast je het kniegewricht weer net wat teveel.


Zwakke spieren en strakke band om knie

Soms ontstaat het gevoel van een strakke band om de knie door te zwakke beenspieren. Het is belangrijk om de beenspieren en met name de dijbeenspieren sterker te maken. Sterke beenspieren ontlasten het kniegewricht.

In een sportschool kun je de beenspieren intensief trainen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om dit gewoon thuis te doen. Ja op een stoel zitten en houdt de knieën 90 graden gebogen. Tel een voet op waarbij je het been helemaal strijkt. Herhaal deze beweging 10 keer. Doe dit vervolgens met het andere been. Oefenen ook eens met enkelgewichtjes die je aan de enkels hangt. Zo train je de beenspieren nog beter.


Dankzij enkelgewichten worden de beenspieren sneller sterker. Voer het gewicht langzaam op.

Andere goede oefeningen zijn de squad maar ook de one leg glute bridge. Hierbij ga je op je rug op de grond liggen en plaatsje een voet plat op de grond. Het andere been houtje gestrekt in de lucht waarbij je de billen optilt. Zo vorm je een brug. Herhaal dit ook met het andere been. Let erop dat deze oefening zwaar is en je deze niet mag doen wanneer de knie ontstoken is of na een operatie aan de knie.

Wanneer de strakke band om de knie aanwezig blijft

Lukt het niet om van dat gevoel van een strakke band af te komen? Weet je zeker dat dit niet door een operatie komt of dat je geen last hebt van artrose? Breng dan een bezoek aan de huisarts of behandelende arts.

Vaak kom je bij een orthopeed uit. Deze bekijkt of het kniegewricht in orde is. Aan de hand van jouw verhaal maar ook een röntgenfoto of MRI-scan kan de arts een diagnose stellen. Veel mensen boven de 40 hebben beginnende artrose zonder dit te merken. Op den duur kan dit een strakke band om de knie veroorzaken. Over het algemeen krijg je bij artrose voornamelijk leefadviezen, oefeningen en pijnmedicatie mee.

Blijven bewegen

Bij vocht in de knie of een strakke bandgevoel is het belangrijk om lichtjes te blijven bewegen. Hiermee houd je het kniegewricht zo gezond mogelijk ook voor mensen met artrose geldt: blijven bewegen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven