Zoete olie: zo handig is het

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Heb je al eens van zoete olie gehoord? Het wordt gebruikt voor de oren, bij een droge en schrale huid maar ook om zink zelf van de huid te verwijderen. Heb je nog geen zoete olie in huis, dan wordt het tijd dat je dit inslaat. Want deze olie gaat nog heel erg van pas komen.

Dit is zoete olie

Wat is zoete olie eigenlijk? Het gaat hier om een plantaardige olie. In de meeste gevallen wordt met zoete olie amandelolie bedoeld. Het kan echter ook om arachideolie (zoet) gaan, dit noem je ook wel pindaolie.

Arachideolie gebruik je voornamelijk om mee te roerbakken of om oliebollen in klaar te maken. Maar zoete arachideolie is juist weer goed voor de huid. Amandelolie als zoete olie wordt het vaakst toegepast. Ben je dus op zoek naar zoete olie, kijk dan specifiek naar amandelolie.

De belangrijkste toepassingen

Waar gebruik je zoete olie voor? Het kent verschillende toepassingen en gezondheidsvoordelen. Plantaardige olie is vrijwel altijd rijk aan vitamine A en vitamine E. Het is heel goed voor de huid maar je kunt het ook voor de verzorging van baby of huisdieren gebruiken. Bekijk de belangrijkste toepassingen van zoete olie.

Zoete olie voor de oren

Heb je last van een verstopt oor door overmatig oorsmeer? Zoete olie voor de oren is een goede oplossing. Je laat een paar druppeltjes zoete olie in het oor vallen. Blijf enkele minuten liggen en laat de olie zijn werk doen. Door de olie verweekt het oorsmeer en komt het makkelijker los.

In plaats van zoete olie wordt ook vaak slaolie of olijfolie gebruikt. Wil je het helemaal makkelijk maken dan ga je voor zoete olie oordruppels. Hierbij maak je gebruik van een handig pipetje. Overigens kun je ook voor de meest gangbare oordruppels kiezen. Deze werken net zo goed.


Verzorging van de baby

Zoete olie voor de baby, ook dit wordt ontzettend goed verkocht. Hoe het gaat hier om amandelolie ter verzorging van de tere babyhuid. Ideaal tijdens een babymassage maar ook voor de dagelijkse verzorging.

Vooral geschikt voor baby’s met een erg droge huid. Amandelolie is rijk aan proteïne en verschillende vitaminen. Niet alleen goed voor de verzorging van baby’s uit maar ook voor die van jezelf. Je kunt er namelijk prima als nachtcrème gebruiken maar ook als make-up reinigingsmiddel.

Heb je per ongeluk veel zinkzalf op het huidje van baby aangebracht? Je zult merken dat zinkzalf zich lastig laat verwijderen. Niet wanneer je gebruik maakt van zoete olie oftewel amandelolie. Hiermee verwijder je heel eenvoudig de overtollige zinkzalf.

Het positief effect op de huid

Dat zoete olie zo populair is heeft natuurlijk een reden. Deze olie is geschikt voor de normale dat droge huid. Het voedt en beschermt de huid waarbij het vocht inbrengen werkt. Dit vertraagt de gevolgen van het ouder worden. Uiteraard is het hierbij belangrijk om zoete olie dagelijks te gebruiken.

Voor een stralende huid smeer je iedere avond wat zoete olie op het gezicht, in de hals en het decolleté. Maar je kunt er ook prima massages meegeven. De olie kan wel wat vet aanvoelen maar het laat geen vieze plekken achter.

Heb je heel erg last van een ruwe en schrale huid? Meng dan twee eetlepels zoete olie (amandelolie) met een eetlepel tarwekiemolie. Dit is het ideale mengsel voor de ruwe en schrale huid.

Is zoete olie gesteriliseerd?

Heel vaak wordt gezocht naar gesteriliseerde zoete olie. Dit is alleen belangrijk wanneer je zoete olie binnen de zorg gebruikt. Het gaat dan om een farmaceutisch middel, nadeel is dat dit natuurlijk ook een stuk duurder is. Over het algemeen zullen de meeste mensen deze dure zoete olie (gesteriliseerd) niet nodig hebben.

Overigens is de normale zoete olie oftewel amandelolie die je koopt ook redelijk steriel. Het is in ieder geval belangrijk dat je zoete olie nooit in wondjes smeert. Buiten dat kun je zoete olie ter verzorging van de hele huid gebruiken. Ideaal toch?

Dit is waarom olie zo gezond is

Naast zoete olie zoals amandelolie zijn er nog veel meer gezonde oliën. Waarom is olie eigenlijk zo gezond? Dit komt omdat de meeste oliën veel onverzadigd vet bevatten. Onverzadigd vet staat in de schijf van vijf en is goed voor de gezondheid. Het levert energie aan is een goede bron van vitamine E.

Bij het consumeren van olie (zoals olijfolie of zonnebloemolie) moet je wel goed op de calorieën letten: het bevat best veel energie. Daarnaast kunnen er bij het verhitten van  olie schadelijke stoffen vrijkomen.

Maar wanneer je zoete olie op de huid gebruikt dan is dit alleen maar goed voor de huid. Dit komt omdat olie de huid niet zo afsluit zoals vaseline doet. Olie droogt de huid ook niet uit zoals dit bij een lotion gebeurt.

Zoete olie is dus een perfecte verzorging voor je huid, maar natuurlijk ook als massageolie.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven