Vleesbomen in de baarmoeder

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een vleesboom of myoom is een goedaardig spierweefselgezwel en geeft klachten als vermoeidheid of pijn. Vaak wordt dit in de zwangerschap of overgang opgemerkt. Myomen kunnen de oorzaak van een miskraam zijn. Soms kan dit gezwel kwaadaardig worden. Vleesbomen verwijderen gebeurt alleen wanneer dit ernstige klachten als pijn, bloedingen of een dikke buik geeft.

Kenmerken of symptomen van een vleesboom

Een vleesboom is een goedaardig gezwel of knobbel. Deze bevindt zich in de spierwand van de baarmoeder. in de meeste gevallen geeft een vleesboom geen klachten, dit maakt dat ze vaak helemaal niet opgemerkt worden.

De meeste vleesbomen worden niet groter dan een speldenknop. In uitzonderlijke gevallen neemt de afmeting de grootte van een flinke sinaasappel aan. In dit geval kunnen er symptomen als buikpijn en rugpijn optreden. Andere kenmerken zijn pijn bij gemeenschap of veel moeten plassen. Dit hangt af van de plaats waar de vleesboom zich bevindt.

Overige klachten die veel voorkomen zijn menstruatiepijn, hevig bloedverlies, een lange menstruatiecyclus, moeite met de stoelgang of het plassen en pijn of druk op het bekken. De meeste vrouwen vertonen echter helemaal geen symptomen.

Capsy Menstruatie Warmteband

Oorzaken van myomen

Myomen komen redelijk vaak voor. Gemiddeld ontwikkelt meer dan 20% van de vrouwen vanaf 40 jaar oud één of meerdere vleesbomen. Omdat deze in de meeste gevallen geen klachten veroorzaken, hebben veel vrouwen hier ook geen weet van. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen van het donkere ras vaker te maken krijgen met myomen. Bij hen worden vleesbomen in de helft van alle gevallen gezien.

Vleesbomen groeien voornamelijk onder invloed van het oestrogeen hormoon. Dit is dan ook de reden dat ze vaker tijdens de vruchtbare jaren voorkomen. Tijdens de zwangerschap wordt er veel oestrogeen hormoon geproduceerd. Het is dan ook dat vleesbomen bij zwangere vrouwen sneller worden opgemerkt.

Vrouwen met overgewicht hebben meer kans op vleesbomen. Ook bij hormoonbehandelingen bij overgangsklachten ontstaan er sneller myomen.

Welke type vleesbomen zijn er?

Er zijn 4 verschillende typen vleesbomen. Hier volgen enkele moeilijke benamingen die je echt niet hoeft te onthouden. Sla deze alinea dan ook gerust over als het teveel wordt. Vleesbomen in de wand worden intramuraal genoemd. Aan de buitenkant van de spierlaag noemen we het subsereus. Vleesbomen die zich aan de binnenkant en onder het baarmoederslijmvlies bevinden worden submuceus genoemd. Daarnaast zie je wel eens een vleesboom in het ophangbandje van de baarmoeder. Dit noem je intraligamentaire.

Verdwijnen vleesbomen vanzelf?

Ja, in veel gevallen kunnen vleesbomen vanzelf verdwijnen. Dit gebeurt voornamelijk na de menopauze, wanneer de eierstokken weinig oestrogeen aanmaken. Vaak verschrompelen ze eerst om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.


De diagnose stellen

In de meeste gevallen worden grote vleesbomen tijdens de zwangerschap ontdekt. Een echo is nodig om kleine vleesbomen te ontdekken. Ook kan er gebruik worden gemaakt van curettage. Hierbij wordt een beetje baarmoederslijmvlies weggehaald. In het gunstige geval bevinden zich hier enkele (kleine) vleesbomen in. Met een laparoscopie of hysteroscopie kan er inwendig onderzoek verricht worden. Deze methode wordt gebruikt wanneer een echo of curettage niet mogelijk is.

Is behandeling noodzakelijk?

In de meeste gevallen kan een vleesboom gewoon blijven zitten. Het is niet nodig om deze weg te laten halen. Een gesteelde vleesboom kan soms om zijn as draaien. De bloedtoevoer wordt dan afgesloten. Dit geeft hevige pijnklachten. In dit geval kan de arts een behandeling voorstellen.

Behandeling kan door het voorschrijven van de pil met hoge dosis progesteron. Hierdoor verschrompelen de aanwezige vleesbomen. Bepaalde medicijnen blokkeren de aanmaak en afgifte van oestrogenen. De myomen slinken dan. Het nadeel van deze medicijnen is dat de vrouw tijdelijk in een menopauze terecht komt. Dit gaat gepaard met overgangsklachten. Ze kunnen ook operatief worden verwijderd. Een ander alternatief is het verwijderen door middel van ultrageluid.

Daarnaast wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de mini shaver techniek. Dit is een kleine kijkbuis. Afwijkend weefsel wordt afgeschoren en weggezogen. Het weggenomen weefsel wordt altijd in een laboratorium onderzocht. Hiermee kan bekeken worden of zich kwaadaardige cellen in het weefsel bevinden. Na een operatieve ingreep kunnen er pijnklachten of infecties optreden.

Belemmering tijdens de zwangerschap

Een vleesboom kan in de weg zitten tijdens de innesteling. Er kan dan een miskraam ontstaan. Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen ook het gevolg zijn van een myoom. Omdat een vleesboom tijdens de zwangerschap flink kan groeien, kan deze tijdens de bevalling problemen veroorzaken. De verloskundige kan dan besluiten om de bevalling in het ziekenhuis te laten plaatsvinden.

Kan een vleesboom overgaan in kanker?

Het komt zelden voor, maar een vleesboom kan een kwaadaardige woekering worden. Wanneer de vleesboom plotseling groeit dan kenmerkt zich dit door pijn en bloedingen. Dit wordt vaker gezien bij oudere vrouwen. In dit geval verdient het de voorkeur om de vleesboom compleet met baarmoeder te verwijderen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven