Roze afscheiding door innesteling

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Merk je een roze afscheiding door de innesteling op? De innesteling vindt plaats rond 3 weken zwangerschap. Hierbij kun je een lichte kramp voelen maar ook wat roze afscheiding hebben. Een roze afscheiding is vaak wel kenmerkend voor een innesteling. Toch kan een roze afscheiding ook iets anders betekenen.

Innesteling met 3 weken zwangerschap

Er is wel verschil in het berekenen van een zwangerschap. Officieel begint een zwangerschap te tellen vanaf de bevruchting. Rond de verwachte menstruatie zou je dan ongeveer twee weken zwanger zijn.

Artsen tellen echter vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Rond de eisprong is een vrouw dus twee weken zwanger en rond de innesteling van de bevruchte eicel is zij drie weken zwanger. Wanneer de menstruatie uitblijft ben je vier weken zwanger. Gaan je van deze laatste telling uit, dan is een vrouw in totaal 40 weken zwanger (officieel dus 38 weken).

Clearblue zwangerschapstest digitaal met wekenindicator

Roze afscheiding; innesteling of niet?

Iedere vrouw krijgt te maken met afscheiding, dit wordt ook wel witte vloed genoemd. Witte vloed wordt aangemaakt door de vaginawand en dient ter bescherming van de vagina en baarmoeder tegen binnendringers. Rond de eisprong is dit slijm anders van structuur en daardoor beter doordringbaar voor zaadcellen.

Tijdens de zwangerschap is het slijm vaak meer dan normaal. Een roze afscheiding wordt veroorzaakt door een lichte bloeding. Het rode bloed dat zeer weinig is, vermengt zich met het witte slijm. Hierdoor kleurt de afscheiding roze. Een bruine afscheiding duidt op de aanwezigheid van oud bloed.

Innesteling en bloedverlies

De bevruchte eicel wordt naar de baarmoeder geleid. Ondertussen vindt er een celdeling plaats: van 1 naar 2 cellen, van 2 naar 4, en zo verdubbelen het aantal cellen zich snel. Bij 64 cellen is de foetus in staat zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies.

Het slijmvlies in de baarmoederwand is onder invloed van hormonen dikker geworden. De foetus bevat een uitstulpsel die innestelen mogelijk maakt. Het zal zich als het ware door de wand heen ‘eten’. Hierbij raken er bloedvaatjes beschadigd die een bloeding veroorzaken. Het beschadigen van die bloedvaatjes is volkomen onschuldig, ze herstellen vanzelf weer.

Deze bloeding kan je wel opmerken door het verlies van enkele druppeltjes bloed. Dit is soms zo weinig dat het zich vermengt met de normale afscheiding en je een roze afscheiding opmerkt. Soms is het bloedverlies wat groter, je verliest dan enkele grotere druppels bloed tot soms wel een hoeveelheid bloed die je doet denken aan een lichte menstruatie.

Bloeding bij innesteling komt niet altijd voor

Niet iedere vrouw heeft last van bloedverlies of roze afscheiding tijdens de innesteling. Bloedverlies betekent niet per definitie dat er iets mis is en geen bloedverlies hebben betekent ook niet dat er geen innesteling heeft plaatsgevonden. Sommige vrouwen bloeden sneller of eerder dan anderen.

Daarnaast heeft dit ook te maken met toeval: waar nestelt de foetus zich in en raakt het hierbij een of meerdere bloedvaatjes? Soms is er alleen bruin bloed of een bruine afscheiding te zien. Dit is bloed dat al wat ouder is en ook afkomstig kan zijn van de innesteling. Vaak komt dit bloed dan pas enkele dagen na de innesteling naar buiten, maar soms ook pas na een week.

Buikkramp bij innesteling

Een innesteling wordt vaak niet gevoeld, maar sommige vrouwen kunnen wel een duidelijk stekende pijn opmerken. Deze pijn is kort van duur en vaak hevig. De pijn kan ook enkele uren aan blijven houden als een zeurende pijn. Soms denk je oprecht dat de buikkramp afkomstig is van een naderende menstruatie.

Maar er is wel een verschil: een innesteling vindt 1 week voor de menstruatie plaats of 1 week na de eisprong (bij benadering). Vrouwen die een regelmatige cyclus hebben kunnen daardoor een innesteling veel eerder herkennen. Bij een onregelmatige cyclus is dit vaak lastiger te bepalen. Buikkramp en een roze afscheiding kan namelijk ook afkomstig zijn van een eisprong of een naderende menstruatie.

Kan ik een zwangerschapstest doen vlak na de innesteling?

Een zwangerschapstest doen rond de innesteling heeft nog geen zin. De aanmaak van het hormoon HCG begint pas op het moment dat de foetus is ingenesteld. Ongeveer 7 dagen na de innesteling is de HCG-waarde hoog genoeg om met een normale zwangerschapstest waar te nemen.

Sommige testen kunnen minder HCG waarnemen en zijn eerder te gebruiken. Dit noem je ook wel een vroege zwangerschapstest.

Is je test positief terwijl je denkt op die dag ook een innesteling gevoeld te hebben, dan is de kans groot dat dit gevoel ergens anders vandaan kwam. Een positieve test geeft namelijk een zwangerschap aan van minstens 4 dagen na de innesteling.

Zegt diarree iets over de innesteling?

Buikkramp met diarree is geen symptoom van een innesteling. Vaak heerst buikgriep en zijn meerdere mensen in je omgeving ziek. Een buikgriep is dan ook zo opgelopen. Of je hebt iets verkeerds gegeten, ook dat kan diarree veroorzaken. Daarnaast kan diarree ook een teken van stress zijn, vooral wanneer je teveel bezig bent met zwanger willen worden.

Hevige buikgriep met diarree en/of braken moet je natuurlijk wel in de gaten houden. Sommige mensen hebben meer kans op uitdrogen. Ga langs je huisarts wanneer de klachten aan blijven houden of wanneer je erg veel vocht verliest. Een zwangerschapstest kan door diarree of braken niet beïnvloed worden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven