Het ontstaan van een aangezichtsligging tijdens de zwangerschap

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een aangezichtsligging van de baby komt bij één op de 400 baby’s voor. Wat is dit precies? De normale liggingspositie vlak voor de geboorte is de hoofdligging. Soms komen er afwijkende liggingen voor, waardoor de bevalling moeilijker wordt. Een van deze afwijkende liggingen is de aangezichtsligging. Dit heeft natuurlijk een aantal gevolgen.

Normale ligging van de baby

Tijdens de zwangerschap kan baby nog alle kanten op draaien. Hier is ook voldoende ruimte voor. Maar wanneer je ongeveer 32 weken zwanger bent dan begint baby in de juiste positie te liggen. Met het hoofd naar beneden, want dat is makkelijk tijdens de bevalling.

Deze normale positie noem je ook wel een hoofdligging. Het hoofdje wordt als eerste geboren, tijdens de bevalling zijn in de schede de haartjes als eerste zichtbaar. Ligt je baby met 32 weken zwangerschap nog niet in de juiste positie? Geen zorgen, waarschijnlijk heeft het wat meer ruimte in de baarmoeder. Bijvoorbeeld omdat baby wat kleiner is dan normaal. In dit geval kan het wat langer duren voordat de baby in de juiste positie ligt.

Hoofdligging is de meest gunstige positie

In bijna alle gevallen zal baby de hoofdligging aannemen. Dit is de meest gunstige ligging voor de bevalling, omdat dit de smalste positie is. Rond de 36 weken, of bij een tweede zwangerschap vaak wat later, daalt de baby met het hoofdje in de bekken. Veranderen van positie is dan niet meer mogelijk. Dit betekent dat je kindje dan niet meer kan draaien.


Aangezichtsligging baby

Een aangezichtsligging is een liggingsafwijking van het kind in de baarmoeder, vlak voordat het geboren gaat worden. Bij 1 op de 400 geboortes komt de aangezichtsligging voor. Hoe ziet dit precies uit? Bij de aangezichtsligging ligt baby met het achterhoofd vrijwel tussen de schouderbladen. Duw zelf maar eens je hoofd maar eens zo ver mogelijk naar achter waarbij je achterhoofd tussen je schouderbladen komt. Dat is de aangezichtsligging.

Bij de aangezichtsligging is het gezicht bij bevalling als eerste zichtbaar. Wat is de oorzaak van deze afwijkende ligging? Meestal is de oorzaak van een aangezichtsligging onbekend. Soms is er sprake van een afwijking van de baby of een tumor in de hals. Dit komt echter zelden voor.

Babybadset Compleet

Babybadset Compleet 

Meyco Baby Uni starterset - 12-pack - hydrofiel

Meyco Baby Uni starterset – 12-pack – hydrofiel

Bevallen met aangezichtsligging

Een aangezichtsligging bevalling verloopt misschien iets anders dan je gedacht had. Let op, want een normale bevalling met een aangezichtsligging is wel mogelijk. Houd er echter rekening mee dat een keizersnede soms alsnog nodig is. Meestal duurt een bevalling met een aangezichtsligging een stuk langer en is ook zwaarder voor de moeder.

Schrik niet want na een aangezichtsligging bevalling ziet baby er tijdelijk wat anders uit. Dit komt omdat er stuwing op het hoofd plaatsvindt. Het gezicht is dan erg gezwollen en ziet er blauw uit. Dit trekt doorgaans na de eerste dag weer weg.

Aangezichtsligging gevolgen (tijdens de bevalling)

Helaas heeft een aangezichtsligging gevolgen. Zo is er soms hulp nodig bij de bevalling. De verloskundige of arts zal dan gebruik maken van een vacuümpomp. Dit is nodig omdat de baby niet vanzelf door het geboortekanaal kan.

De kans op inscheuren is ook groter, daarom zal de arts eerder tot inknippen overgaan. Dit komt omdat de doorsnede van het gezicht groter is dan de doorsnede bij een hoofdligging. Bij een eerste bevalling kan deze ligging de weeën tegenhouden, waardoor ze weeën opwekkende medicijnen toedienen. Wanneer de bevalling te lang duurt of er gevaar dreigt voor de gezondheid van moeder of kind, dan is een keizersnede toch nodig.

Aangezichtsligging keizersnede: zo werkt dat

Bij een aangezichtsligging met een keizersnede bevallen, vaak is dit toch nodig. Je bevalt niet op de natuurlijke manier. Middels een operatie wordt de baby via de buikwand geboren. Er zijn verschillende redenen waarom een keizersnede nodig is. Een aangezichtsligging & keizersnede komt regelmatig voor.

Vaak gaat het dan om een geplande keizersnede. Je weet van tevoren de datum van bevalling. Maar bij een aangezichtsligging kan ook besloten worden om het eerst op de natuurlijke manier te proberen. Mocht een keizersnede alsnog nodig zijn dan spreek je van een ongeplande keizersnede.

Voor de operatie krijg je een ruggenprik, hierbij is het onderlijf verdoofd. Alleen wanneer er nood is dan krijg je een algehele narcose. Via een snee net boven het schaambeen wordt de baby eruit gehaald. Uiteraard moet de wond gehecht worden.

Na de bevalling

Is je baby met een aangezichtsligging geboren? Dan ziet het gezicht er direct na de geboorte blauw en gezwollen uit. Meestal trekt na de eerste dag de blauwe kleur en de zwelling in het gezicht weer weg. Soms is er zoveel druk op het gezicht komen te staan, dat de zwelling langer aan blijft houden.

De lippen kunnen ook flink opgezwollen zijn, net als de neus. Soms ontstaat er bij de baby een voorkeursligging, dit betekent dat de baby tijdens het liggen in bedje steeds naar één kant kijkt. Dit kan het gevolg zijn van de bevalling met aangezichtsligging, maar ook door het gebruik van een vacuümpomp of tangverlossing tijdens de bevalling.

Doordat baby telkens één kant opkijkt vervormt de schedel. Er is dan hulp nodig van een fysiotherapeut om dit weer te verhelpen. Je moet er goed op letten dat het hoofdje steeds weer wisselend een andere kant op ligt. Draai desnoods het hoofdje zelf steeds weer terug in de juiste positie. De kraamhulp zal hier advies over geven.

Aangezichtsligging gevolgen op latere leeftijd

Heeft een aangezichtsligging gevolgen wanneer het kind ouder is? Nee, zolang je er maar op let dat baby wisselend naar links en rechts met het hoofdje ligt. Verder heeft een aangezichtsligging geen gevolgen. Niet uiterlijk maar ook niet voor de lichamelijke of geestelijke ontwikkeling. Of er moet natuurlijk iets anders aan de hand zijn, maar dit heeft vaak niets met de aangezichtsligging tijdens de zwangerschap te maken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven