Bloementrends voor 2024: om deze bloemen kan je niet heen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Haal de natuur in huis met verse bloemen. Hiermee creëer je een gezellige woonomgeving. Ook zijn bloemen ideaal als cadeau of verrassing voor iemand die het verdient. Wat zijn de bloementrends voor 2024? Opvallende bloemen en warme zachte kleuren doen het dit jaar goed. Moeite om zelf een boeket samen te stellen? We zetten de meest populaire en bijzondere bloemen op een rij.

Bloementrend 2024: aardse tinten en zachte kleuren

Aardetinten bestaat uit kleuren die in de natuur voorkomen. Dit zijn bruin, geel, oranje, rood en groen. Ook beige en terracotta zijn aardetinten. Er is een reden waarom mensen van aardetinten houden: de natuur zorgt voor rust en ontspanning. Zoiets wil je ook in je woonkamer of werkruimte.

Bloemen met aardetinten passen bij elk interieur, ongeacht van welke stijl je houdt. Geef je een boeketje cadeau? Dan zijn aardetinten ook een goede keuze.

Daarnaast zijn zachte kleuren erg populair. Denk hierbij aan pasteltinten zoals licht blauw, zachte lila, lichtroze of geel. Deze zachte kleuren zijn goed te mengen met veel andere kleuren en passen goed bij de verschillende seizoenen.

Dit zijn de beste bloemen voor jezelf of als cadeau

De meest populaire bloemen zijn rozen, lelies, tulpen en chrysanten. Maar behoren ze ook tot de bloementrends van 2024? Snel over naar hét overzicht waarbij je bijzondere boeketten ontdekt. Zoek je meer inspiratie? Op Duinroos.nl vind je de mooiste boeketten.

Zeg het met rozen

Rozen symboliseren liefde, romantiek en vriendschap. Het zijn niet zomaar de meest verkochte bloemen. Elke kleur roos heeft weer een andere betekenis.

 • Rode rozen: het symbool van de liefde.
 • Witte rozen: vertrouwen, loyaliteit, respect en onschuld.
 • Zwarte rozen: mysterieus, maar ook een afsluiting van iets.
 • Roze rozen: dankbaarheid of verlangen.
 • Gele rozen: vriendschap, koestering, levendigheid en kracht.
 • Oranje rozen: vreugde, gezelligheid en energie.
Oranje rozen
Oranje rozen

Zet rozen bij voorkeur in een glazen vaas, dit is ten opzichte van aardewerk vrij van bacteriën. Snijd te stelen altijd goed schuin af en zet ze op schoon water. Bladeren mogen niet in het water hangen.

De dahlia in een boeket

Dit jaar gaan we veel dahlia’s in boeketten tegenkomen. Het zijn perfecte snijbloemen die lang mooi blijven. Dahlia’s bloeien in de zomer, dat doorgaat tot de herfst. Dit geeft aan dat het sterke snijbloemen zijn.

Laat dahlia’s mengen met venkel, verbena en siergras. Zo krijg je een prachtig veldboeket waarmee je de aandacht trekt.

Het is belangrijk dat je dahlia’s zo snel mogelijk snijdt en in het water zet. Ze drogen namelijk snel uit. Met de juiste verzorging blijven deze bloemen een week lang mooi. Behalve als het heel warm is, dan kunnen de kopjes wat eerder gaan hangen.

Crocosmia (oranjebloem): dé trend van 2024

We hebben je in het begin verteld dat aardse tinten tot de bloementrends van dit jaar horen. De crocosmia is een bijzondere bloem met een prachtige oranje kleur, die helemaal bij de aardse tinten aansluit.

De crocosmia komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, maar groeit ook uitstekend op Hollandse bodem. Ze bloeit in klokvormige bloemen die aan hoge stelen zitten. De oranje, rode en goudgele tinten geven je een warm gevoel. Ideaal voor een romantisch boeket, een veldboeket of een modern boeket met zichtlijnen.

Zet een boeket met crocosmia’s altijd in een schone vaas, in koud water. Gebruik snijbloemenvoeding om de houdbaarheid te verlengen. Heb je geen snijbloemenvoeding? Voeg dan twee eetlepels suiker of een theelepel baking soda aan het water toe.

Alstroemeria symboliseert vriendschap

Alstroemeria’s zijn makkelijk te mengen met veel andere bloemsoorten. Deze snijbloem valt met haar felgekleurde bloemen en gedraaide blaadjes direct op. Ze wordt in verschillende kleuren geteeld en is het hele jaar door verkrijgbaar.

De alstroemeria is een soort uit de amaryllisfamilie. De populaire amaryllis is vaak te groot voor in een boeket, maar met de alstroemeria kun je alle kanten op. Met een goede verzorging blijft deze bloem een week lang mooi, soms nog wel langer. Zorg dat de blaadjes niet in het water staan en ververs na vier dagen het water.

Zonnebloem: de zomer in huis

Vanaf juni bloeien de eerste zonnebloemen, maar vanaf juli kom je ze overal tegen. Bij de bloemist kun je vaak het hele jaar door een boeketje zonnebloemen bestellen. Zonnebloemen staan mooi bij elkaar in een vaas. Maar je kunt ze ook laten mengen met andere bloemen zoals look, hortensia en distel. Zo creëer je een prachtig veldboeket.

Kleine zonnebloemen staan ook mooi in combinatie met rozen en hibiscus. Ook gerbera’s of chrysanten vormen een goede match.

Zonnebloemen kunnen soms slap gaan hangen. Zet ze daarom nooit in de felle zon, hierdoor verliezen ze teveel vocht. Voeg eventueel wat warm water aan de vaas toe, hier verfrissen ze van op.

Rankonkels in verschillende kleuren

Vroeger waren ranonkels in boeketten heel populair, hierna werden ze even vergeten. Goed nieuws voor de liefhebbers: de ranonkel als snijbloem is terug van weggeweest. Deze bloem wordt in verschillende kleuren gekweekt. Hierdoor past hij heel goed in een gemengd boeket. Probeer zeker eens twee of drie verschillende kleuren rankonkels te mengen: je weet niet wat je ziet.

Ranonkels boeket
Gemengd boeket met ranonkels

Ranonkels staan mooi samen met appelblad of eucalyptusblad, maar kan ook prima samen met andere bloemsoorten. Bijvoorbeeld met celosia.

Verzorgingstips voor bloemen

Je wil zo lang mogelijk van je boeket genieten, of je gunt de ontvanger veel plezier. Daarom is het belangrijk om snijbloemen goed te verzorgen.

 • Snijd een stukje van de steel schuin af, waardoor bacteriën, schimmels en vuil verdwijnt.
 • Verwijder al het blad aan de onderkant zodat er niks in het water terechtkomt.
 • Gebruik bij voorkeur een glazen schoon vaas (aardewerk kan bacteriën bevatten).
 • Zet snijbloemen niet in ijskoud water maar vul de vaas met lauwwarm water.
 • Voeg snijbloemenvoeding toe (of twee lepeltjes suiker).
 • Zet snijbloemen niet op de tocht en wees voorzichtig met warmte. Houd de bloemen weg van fruit. Met name appels zorgen laten bloemen snel hangen.
 • Ziet het water er troebel uit? Ververs het dan.

Dit artikel is in samenwerking met Duinroos tot stand gekomen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven