Verzwaringsdeken – werking en welke goed zijn

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

Een verzwaringsdeken weegt meestal tussen de 6 en 10 kg en is hiermee zwaarder dan een normale deken. Hij wordt ingezet voor therapeutische doeleinden zoals het behandelen van angst, slaapproblemen of bij autisme. Het extra gewicht heeft een kalmerend effect op lichaam en geest.

De werking van een verzwaarde deken

Verzwaringsdekens werken met diepe drukstimulatie (Deep Pressure Stimulation). Het gaat hierbij om een stevige maar toch vriendelijke druk op het lichaam, vergelijkbaar met knuffelen. Hierdoor omspant het zenuwstelsel zich. Diepe drukstimulatie wordt uitgeoefend middels massage voor overdag, en een verzwaringsdeken voor ’s nachts.


Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat diepe drukstimulatie een positieve werking heeft bij autisme en ADHD, angst en stress of slaapproblemen. Dit is te danken aan het ontspannen van het zenuwstelsel en de spieren en het aanmaken van hormonen zoals serotonine, oxytocine en dopamine.

Beter slapen dankzij een verzwaringsdeken

Serotonine speelt een belangrijke rol in het slaappatroon. Het is de voorloper van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en beter in slaap valt. Een verzwaringsdeken stimuleert de aanmaak van serotonine, waardoor je lichaam beter in staat is om voldoende melatonine aan te maken.

De deken geeft een geborgen en prettig gevoel.  Dit is te danken aan het knuffelhormoon oxytocine, dat onder invloed van de verzwaarde deken wordt aangemaakt. Het is een hormoon dat je normaal ook aanmaakt bij positief onderling contact zoals een knuffel of aanraking. Het hormoon geeft een gevoel van plezier en binding.

Het derde hormoon dat je lichaam door de verzwaringsdeken aanmaakt is dopamine. Dit hormoon laat zenuwcellen met elkaar communiceren, het is ook een gelukshormoon. Je voelt je hierdoor prettiger en slaapt veel beter. Kortom: een verzwaringsdeken heeft een positieve invloed op het slapen.

7 voordelen volgens de wetenschap

Verzwaringsdekens hebben dezelfde voordelen als een andere behandeling die onder Deep Pressure Stimulation valt.

1. Het verhoogt de aanmaak van serotonine

Een van de belangrijkste voordelen is de aanmaak van serotonine. Dit gelukshormoon voorkomt slapeloosheid en zorgt voor een rustig en gelukkig gevoel. Serotonine werkt zeer goed tegen depressiviteit en angst.

2. Brengt het zenuwstelsel tot rust

Slapen onder een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat het zenuwstelsel tot rust komt. Een verminderde activiteit van het zenuwstelsel gaat klachten van angst, ADHD, stress of hyperactiviteit tegen.

3. Minder woelen tijdens de slaap

Ben je zo die iemand die tijdens de slaap ontzettend veel draait? Een verzwaringsdeken voorkomt dit, je lichaam wordt als het ware gefixeerd. Dit resulteert in een rustiger slaap.

4. Betere sociale interacties

Wanneer je ’s nachts goed slaapt ben je overdag fitter, geconcentreerder en beter gehumeurd. Dit heeft een positieve invloed op je sociale contacten. Opvallend is dat vooral mensen met autisme dankzij de aanraaktherapie betere communicatieve vaardigheden ontwikkelen.

5. Helpt bij reuma, artrose en fibromyalgie

Een verzwaringsdeken verlicht geen lichamelijke pijn, maar biedt wel troost. Hierdoor kunnen mensen met reuma, artrose of fibromyalgie beter slapen. Bovendien helpt de deken bij het verminderen van een depressie of stress.

6. Een lagere hartslag

Doordat de diepe drukstimulatie het zenuwstelsel ontspant, wordt ook de hartslag trager. Dit is vooral belangrijk bij mensen met een versnelde hartslag, maar ook wanneer je last hebt van angst of stress.

7. Helpt bij een sensorische stoornis

Kinderen aan volwassenen met een sensorische stoornis vertonen wisselvallig gedrag. Dit komt omdat de hersenen de informatie van de zintuigen niet goed kunnen verwerken. Een verzwaringsdeken is een goed therapeutisch hulpmiddel bij een sensorische stoornis of een andere ontwikkelingsstoornis.

De beste verzwaringsdekens

De keuze met betrekking tot verzwaringsdekens wordt steeds groter. Tegenwoordig heb je keuze uit meer dan 15 verschillende merken. De best verkochte merken zijn Nevali, Kustaa en LifeGoods. Deze merken hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Calmzy is een duurder merk maar niet per definitie beter.

Bij aanschaf van een verzwaarde deken is het belangrijk om naar het gewicht te kijken. Het advies is om een deken te kiezen die 10% van het lichaamsgewicht bedraagt. Iemand van 70 kg zou dus een deken van 7 kg moeten hebben. Rond het getal altijd naar boven af (10% van 75 kg wordt dan een deken van 8 kg).

Advies met betrekking tot kinderen

Koop voor kinderen geen deken ‘op de groei’. De deken mag zeker niet te zwaar zijn, dit voelt onprettig en soms zelfs pijnlijk aan. Wanneer deze te licht is dan is het effect te verwaarlozen. Kinderen onder de drie jaar mogen niet onder een verzwaarde deken slapen.

Bronnen en referenties: Research into our sense of touch leads to new treatments for autism – https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2016/research-into-our-sense-of-touch-leads-to-new-treatments-for-autism/

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven