Technisch beleggen in aandelen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Beleggen in aandelen is niet geheel zonder risico. Daarom is het belangrijk om dat alleen met doen dat je kunt missen. Daarnaast moet je de beleggingsstrategie ergens op baseren. Zoek je een objectief hulpmiddel, dan is de technische analyse zeer geschikt. Je sluit emoties en verwachtingen uit.

Het gevaar van beleggen

Veel mensen beleggen omdat ze bepaalde verwachtingen omtrent een bedrijf hebben. Vaak hangen hier ook emoties aan vast. Bijvoorbeeld omdat je altijd bij Shell tankt, omdat je werkzaam bent bij Akzo Nobel of omdat je vrijwel zeker weet dat KPN beter is dan elke andere provider.

Wanneer je emotioneel belegt brengt dit financiële risico’s met zich mee. Je doet een investering waar je misschien achteraf spijt van hebt. Of je koopt aandelen die helemaal niet bij je profiel passen.


Technische analyse

Binnen het beleggen zijn er twee mogelijkheden: de fundamentele en de technische analyse. Bij de fundamentele analyse wordt naar de bedrijfscijfers gekeken. Wat is de omzet en winst van een bedrijf en de winst per aandeel? Aan de hand hiervan wordt bepaald of de koers van een aandeel hoog of laag staat.

Fundamentele analyse is niet alleen gebaseerd op de bedrijfscijfers maar ook op verwachtingen en emoties.


De technische analyse sluit meningen en emoties uit. Bij een technische analyse wordt alleen gekeken naar de koersontwikkeling. Hierbij spelen bedrijfscijfers geen of slechts een hele kleine rol.

Gebruik maken van indicatoren

Een technische analyse kenmerkt zich door bepaalde indicatoren. Elke indicator is afkomstig uit historische koersdata. De uitkomst van de indicatoren bepaalt of je het aandeel moet kopen, houden of dat het toch beter is om te verkopen. Er zijn verschillende indicatoren. De Relatieve Sterkte Index (RSI) wordt binnen de technische analyse veel toegepast.

Uitleg over Relatieve Sterkte Index

Technisch beleggen kan soms lastig zijn, want hoe weet je op welke indicator je moet letten? Relatieve Sterkte Index is een bekende indicator die met cijfers van 0-100 werkt. Hoe lager het cijfer, hoe meer dit aangeeft dat dit het juiste moment is om te kopen. Een hoog cijfer is een signaal om te verkopen.

  • 0-30: koopsignaal
  • 30-70: holdsignaal
  • 70-100: verkoopsignaal

De RSI helpt dus bij het bepalen van het juiste koop- en verkoopmoment. Met een hoop technische kennis is het mogelijk om zelf een RSI-indicator samen te stellen. Veel beleggers en handelaren vertrouwen op Relatieve Sterkte Index indicators van handelsplatformen en bekende beleggers.

Ondanks dat een cijfer tussen de 70 en 100 voor velen een verkoopsignaal is, kan dit ook juist een sterk teken van kracht zijn. Juist op dit moment verkopen veel beleggers het aandeel. Hierdoor daalt de prijs waardoor dit het juiste moment is om te kopen. Dit heet ook wel omgekeerd beleggen: kopen op momenten dat anderen verkopen.

RSI als grafiek

Meestal wordt de RSI-indicator als grafiek weergegeven. Dit geldt niet alleen voor aandelen maar ook voor cryptocurrency. Het is altijd mogelijk om zelf parameters in te stellen. Bijvoorbeeld door de grafiek per 5 minuten of per uur te bekijken. Wanneer je de parameters verandert zul je merken dat ook de signalen zich automatisch aanpassen.

Wanneer je als daghandelaar actief bent is het verstandig om vooral de uurkoersen te bekijken. Ben je een lange termijn belegger dan is het veel interessanter om de RSI-grafiek per week of zelfs per maand bij te houden.

Moving Average Convergence Divergence

Technisch beleggen wordt ook veel gedaan middels de Moving Average Convergence Divergence indicator (MCAD). Hierbij wordt het enthousiasme of de angst van de markt weergegeven. Deze indicator is bekend van cryptocurrency maar wordt ook bij technisch beleggen in aandelen toegepast.

Feitelijk is de MCAD trendvolgend. Oftewel: hij loopt altijd iets achter op het marktsentiment. Toch kan deze indicator redelijk goed voorspellen waar de prijs naartoe gaat. Vooral cryptohandelaren kunnen aan de hand hiervan de sterkte of de zwakte van een trend bepalen.

Bij Moving Average Convergence Divergence wordt gebruik gemaakt van twee verschillende lijnen. Hoe groter het verschil tussen deze twee lijnen, hoe groter de angst op de markt of juist het enthousiasme. Wanneer deze lijnen elkaar kruisen dan is dit een koopsignaal of verkoopsignaal.

  • Kruising in opwaartse richting: koopsignaal
  • Kruising in neerwaartse richting: verkoopsignaal

Technisch beleggen in de praktijk

Ondanks het praktische van indicatoren is technisch beleggen in aandelen niet geheel zonder risico. Niemand kan van tevoren voorspellen waar de koers van een aandeel of cryptocurrency naartoe gaat. Zelfs met de beste technische analyses kan het koersverloop uiteindelijk heel anders uitpakken.

Het is daarom goed om niet alleen van technische analyses uit te gaan maar ook op je gevoel te vertrouwen. Bedenk dat technische analyses niet altijd gelijk hebben. Bij beleggen spelen twee dingen een belangrijke rol. Ten eerste dat je het doet met geld dat je kunt missen. Ten tweede dat je het nodige geduld op kunt brengen. Ook wanneer je aan daytrading (daghandel) doet.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven