99 tabbladen open

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

Tabbladen zijn heel handig. Je kunt meerdere webpagina’s open laten staan en hiertussen schakelen. Wist je dat je makkelijk 99 tabbladen open kan hebben? Dit is het maximum dat wordt aangegeven. Zie je geen cijfer, dan betekent dit dat je er nog veel meer hebt geopend. Maar echt handig is dit niet.

Foutmelding: kan niet meer dan 99 tabbladen openen

Vooral op smartphones is er een probleem met het aantal tabbladen. Je krijgt bijvoorbeeld een melding ‘Kan niet meer dan 99 tabbladen openen’. Dit probleem doet zich bij verschillende smartphones voor, maar voornamelijk bij Samsung-modellen.

Opvallend is dat je er helemaal geen 99 open hebt staan. Meestal ontstaat het probleem door een vol cachegeheugen. Maak je gebruik van de Chrome-browser? Doorloop de volgende stappen:

 • Ga naar instellingen op je smartphone
 • Ga naar het gedeelte Apps
 • Klik op Chrome > Opslag
 • Klik op Cache legen

Als het goed is zie je het cijfer bij het gedeelte ‘cache’ naar nul gaan. Hiermee moet het probleem zijn opgelost.

Samsung A14
iPhone 15
Samsung A34

Oorzaak van het probleem

De foutmelding over 99 openstaande tabbladen, heeft vaak met een bug of fout in de browser te maken. Door gegevens te wissen (zie hierboven) herstel je alles naar de standaardinstellingen.

Er is niet iets dat je kunt doen om de bug of fout eruit te halen. Zorg dat je de browser-app regelmatig van een update voorziet. Bij een volgende update zal de fout eruit zijn gehaald. Zo niet dan is het belangrijk om dit even bij de ontwikkelaar te melden. Wanneer het probleem blijft aanhouden, kan het helpen om een andere browser te gebruiken.

Het nut van meerdere tabbladen

Tabbladen zijn in een webbrowser beschikbaar. Het maakt je server ervaring productieve dag. Met meerdere tabbladen open je gelijktijdig verschillende webpagina’s. Handig om meerdere taken uit te voeren, zonder telkens van webpagina te moeten wisselen.

Tabbladen kun je verslepen. Je kunt ze groeperen op basis van onderwerp. Dat verslepen gaat makkelijker op desktop (PC of laptop). Wanneer je via je mobiele telefoon met verschillende tabbladen werkt, klik je rechtsboven op het cijfertje. Wanneer je dit doet kun je switchen tussen de verschillende tabbladen.

Goed om te weten: je bespaart hier dus tijd mee. Ook blijft de informatie bewaard, zoals ingevoerde tekst of de scrolpositie op de pagina.


99 tabbladen open: waarom je dit liever niet doet

Bijna niemand zal 99 tabbladen openen. Dit leidt tot verschillende problemen. Ten eerste zal een groot aantal tabbladen de prestaties van je apparaat beïnvloeden. Mogelijk beschikt je computer of smartphone niet over voldoende RAM-geheugen. Dit leidt tot vertraging en het vastlopen van de browser. Je hele systeem kan zelfs vastlopen!

Wanneer je er zoveel open hebt staan, raak je het overzicht kwijt. Je kunt niet meer vinden wat je zoekt. Ben je aan het werk dan vermindert dit je productiviteit. Daarom is het aan te raden om maximaal 10 tabbladen open te hebben staan.

Hoe meer er geopend zijn, hoe groter de kans op verwarring en fouten. Je kunt per ongeluk het verkeerde tabblad sluiten. Hierdoor verlies je misschien belangrijke gegevens.

Houd ook rekening met je internetverbinding. Hoe meer je op het internet doet, hoe meer je de verbinding belast. Dit leidt tot vertragingen van pagina’s.

Dan is er nog een nadeel: het energieverbruik. Vooral bij een laptop, tablet en smartphone verhoogt het energiegebruik zich wanneer je veel tabbladen opent. Hartstikke slecht voor de accu of batterij!

Hoe kom ik van tabbladen af?

Ze zijn handig, maar soms ook vervelend omdat ze je apparaat vertragen en je batterij leeg laten lopen. Maar hoe kom je van tabbladen af? Dit is afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt.

Desktop of laptop

 • Open de browser op je pc of laptop
 • Je voegt een nieuw tabblad toe door rechts op het plusje te klikken
 • Je sluit het tabblad door op het tab te klikken, en vervolgens op het kruisje hiervan

Waarschuwing: door helemaal rechtsboven op het kruisje te klikken, sluit je de gehele browser. Je bent dan alles kwijt wat je open had staan.


Smartphone of tablet

 • Open de browser op je smartphone of tablet
 • Je voegt een nieuw tabblad toe door rechts op het menu (puntjes) te klikken en vervolgens op ‘nieuw tabblad’ (of plusje)
 • Je sluit het tabblad door rechtsboven op het cijfer te klikken. Je ziet nu een overzicht van alle tabbladen. Klik op het kruisje van het tabblad dat je wil sluiten.

Tip: ga naar het overzicht van tabbladen en vervolgens rechtsboven naar menu > Alle tabbladen. Hierdoor ben je in één keer van alles af.

Zo verwijder je alle tabbladen op een iPhone

Bij een iPhone werkt alles net een beetje anders. Hieronder een handleiding om snel tabbladen op iPhone te verwijderen.

 • Plaats je vinger op het pictogram met de vierkantjes (tabbladen-pictogram)
 • Houd je vinger ingedrukt
 • Wacht tot het keuzemenu verschijnt
 • Tik op Sluit alle X tabbladen
 • Tik hier nog een keer op

Wat jij altijd al over browsers en tabbladen hebt willen weten

Je vindt het heel normaal om een webbrowser te openen en hiermee het internet op te gaan.  99 tabbladen (of minder) zijn ook handig. Maar weet je dat de ontwikkeling van het internet eigenlijk heel snel is gegaan?

De allereerste webbrowser was WorldWideWeb (afgekort www). Daarom hebben alle websites ook het voorvoegsel www. WorldWideWeb was ontwikkeld door Tim Berners-Lee, in het jaar 1990. Het was een zeer eenvoudige tekstgebaseerde browser.

In het jaar 1993 ontwikkelde de universiteit van Illinois een grafische browser. Vanaf toen was het mogelijk om zowel afbeeldingen als tekst op dezelfde pagina weer te geven.

In de jaren 90 streden Microsofts Internet Explorer en Netscape Navigator om de aandacht van het publiek. Dit heeft geleid tot een grote concurrentie, en ook de ontwikkeling van andere browsers.

De eerste tabbladen kwamen in 1997. Dit was toen mogelijk met de browser NetCaptor, die bij het besturingssysteem Windows werd uitgebracht. Gebruikers konden meerdere websites in één venster openen, wat een verbetering was!

In 2002 kwam de Mozilla-browser uit, die later Firefox zou worden. Ook weer met de mogelijkheid om meerdere tabbladen te openen. Rond diezelfde tijd begon een andere browsers ook met het ondersteunen van tabbladen.

Tegenwoordig is het mogelijk om tabbladen vast te zetten, te groeperen en te beheren. Mobiele webbrowsers hebben ook allemaal een tabbladfunctie. Het is zelfs mogelijk om via spraakgestuurde opdrachten van tabblad te wisselen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven