Zelf een sekte oprichten

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een sekte is een gemeenschap, gebaseerd op een bepaald geloof. De opvattingen en gebruiken wijken af van andere geloofsgemeenschappen. Meestal wordt een sekte door een charismatische leider opgericht. Wil je zelf een sekte oprichten? In dit artikel vind je veel nuttige tips.

Typische kenmerken van een sekte

Wist je dat veel religies als sekte zijn begonnen? Bijvoorbeeld het christendom. Mensen zagen Jezus als sekteleider, daarom werd hij gekruisigd.


Voor veel mensen klinkt een sekte als iets mysterieus, of zelfs gevaarlijk. Soms klopt dit, want in het verleden zijn er geloofsgemeenschappen geweest die hele verkeerde dingen deden. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit zijn de kenmerken van een sekte:

  • Een gesloten groepering
  • Een invloedrijke leider die zegt dat hij speciale vermogens heeft
  • Een duidelijke eigen ideologie (geloven in een geheel van ideeën)
  • Vaak zelfvoorzienend of met een eigen politiek systeem

Vaak gaat er geld naar de leiders. De leden denken dat dit geld aan goede dingen wordt besteed. Maar het komt vaker voor dat de leiders een luxe leven leiden, van het geld van hun leden.

Zelf een sekte oprichten: wat je moet weten

Sommige sekteachtige groepen zijn vreedzaam en niet schadelijk. Andere zijn wel schadelijk. Je moet dus vooraf over het doel nadenken.

Hieronder een handleiding om zelf een sekte op te richten.

Je opstellen als charismatische leider

Als sekteleider moet je charisma hebben. Dit betekent dat jouw uitstraling anderen beïnvloedt. Enerzijds ben je dominant, want anderen moeten je volgen. Aan de andere kant heb je ook een dergelijke uitstraling dat anderen zich bij een sekte willen aansluiten.


Exclusiviteit stellen

Sektes verwerpen religieuze tradities. Dit hoeft niet te betekenen dat je het als fout of onwaar bestempelt. Je kunt je eigen tradities hanteren als enige weg naar verlossing of verlichting. Juist dit leidt tot een sterk gevoel van identiteit en loyaliteit onder de leden. Ze geloven dat ze tot een uitverkoren groep behoren.

Toch heeft dit soort exclusiviteit ook een nadeel. Het sterk afwijzen van andere religieuze tradities leidt tot vooroordelen en conflicten. Isolatie zorgt ervoor dat leden beperkt worden in hun interactie met de bredere samenleving. Ook beperkt dit het kritisch denken van volgelingen.

Rituelen en geheimhouding

De rituelen binnen de sekte zijn erg belangrijk. Het is net zo belangrijk dat sekteleden dit soort rituelen geheimhouden. Ze zijn alleen toegankelijk voor ingewijden. Geheimhouding is bedoeld om bepaalde kennis richting buitenstaanders te beschermen. Maar het wordt ook gebruikt als middel om controle over de volgelingen uit te oefenen.

Rituelen zijn symbolische handelingen of ceremonies. Ze hebben een diepere betekenis wennen de religieuze of spirituele context. Soms worden rituelen gebruikt om de eenheid van de groep te versterken. Maar ook om spirituele groei, persoonlijke transformatie of verlichting te bevorderen.

Isoleren van de samenleving: wel of niet doen?

Zelf een sekte oprichten betekent dat je keuzes maakt. Ben je van plan om leden van de samenleving te isoleren, of hebben ze nog toegang tot informatie of contact met niet-leden? Door isolatie bouw je een hechte gemeenschap op. Geef je ze toegang tot de buitenwereld, dan is er een kans dat volgelingen verdwijnen.

In deze moderne tijd is het goed om een middenweg hierin te zoeken. Mensen willen zich vaak alleen bij een sekte aansluiten, indien ze toegang tot de buitenwereld mogen houden. Bovendien is volledig isoleren niet goed voor het welzijn van de volgelingen.

Psychologische manipulatie

Of en op welke manier je een sekte op wil richten, is aan jezelf. Let op met psychologische manipulatie richting leden. Wil je op deze manier hun overtuigingen en gedragingen beheersen? Of kan dit ook op een andere manier?

Financiële uitbuiting

Sommige sektes doen aan financiële uitbuiting. Ze vragen financiële bijdragen van hun leden. Bijvoorbeeld in de vorm van donaties, of doordat leden goederen en diensten moeten verkopen. Het is ook mogelijk om leden te laten werken, zodat ze op die manier bij kunnen dragen.


Afwijzing van familie en vrienden

Denk goed na wat je van de leden verwacht. Soms worden leden gedwongen om afstand te nemen van hun familie en vrienden, indien deze geen lid van de sekte zijn.

De voorwaarden

Er zijn geen voorwaarden voor het oprichten van je eigen sekte. Er worden ook geen eisen aan gesteld. De enige twee kenmerken is dat je leider bent en een afwijkende geloofsleer hebt. Bovendien moet je de juiste doelgroep aanspreken, en een manier vinden om geld te genereren. Een sekte onderhouden kost immers geld.

Een sekte oprichten via internet

De meeste sektes bevinden zich op afgelegen terreinen. Hoewel ze ook in steden voorkomen. Is het in deze moderne tijd mogelijk om een online sekte op te richten? Ja, en internetsektes bestaan al. Vooral tijdens de coronacrisis zijn veel mensen benaderd door online sektes. Ze werden overspoeld door liefde, met als doel om zich aan te sluiten.

Zelf een sekte oprichten? Dat kan dus makkelijk online. Vooral via social media vind je potentiële volgelingen. Wees wel voorzichtig met het benaderen van willekeurige personen. Het is beter om een sociale media account voor je online sekte te maken, en te wachten totdat mensen je willen volgen.

Een andere optie is je online sekte op een forum delen. Je mag er zelfs voor adverteren, mits het aan de advertentievoorwaarden voldoet.

Wat kost het oprichten van een sekte?

Een sekte oprichten hoeft niet veel te kosten. Maar het onderhouden hiervan wel. Zoek je bijvoorbeeld een plek om met de volgelingen te wonen? Dan heb je een groot stuk grond nodig. Maar ook woningen, of materiaal om huizen te bouwen. Hiervoor heb je vergunningen nodig.

Verder heb je geld nodig voor voedsel, kleding, producten en materialen. Hoe groter de sekte, hoe meer geld het kost. Daarom is het belangrijk om vooraf alle kosten op een rij te zetten, en te bedenken hoe je aan geld komt.

Een internetsekte is een stuk goedkoper. Je bent misschien geld kwijt aan het onderhouden van een website en adverteren, maar meer ook niet. Hierdoor hoeven leden ook geen grote donaties te geven. Tenzij je met het geld iets anders wil doen, bijvoorbeeld arme mensen helpen.

Belasting betalen

Houd er rekening mee dat de belastingdienst een sekte als normale gemeenschap ziet. Dit betekent dat jij of jullie belasting moeten betalen. Denk bijvoorbeeld aan inkomstenbelasting. Een sekte wordt als organisatie gezien. In sommige landen hoeven religieuze organisaties geen winstbelasting te betalen. Maar in Nederland wel.

Ben je pas begonnen en ontvang je donaties? Mogelijk ziet de belastingdienst dit als inkomsten. Alleen bepaalde stichtingen hebben een goede doelenstatus. Die hoeven geen belasting af te dragen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven