Slechtste iPhone die je kunt kopen

Bijgewerkt: 2 oktober 2023

Jaarlijks worden er nieuwe iPhones uitgebracht. De een is nog beter dan de ander, maar dit geldt niet voor alle modellen. De slechtste iPhone heeft namelijk een processor waar je niet blij van wordt, matige camera’s en een te korte accuduur. Kijk maar eens wat de slechtste iPhone is die je kunt kopen.

IPhone 1 t/m 8 (series)

De slechtste iPhone je kunt kopen is een oud model. Denk hierbij aan alle modellen vanaf de eerste serie tot en met de 8-serie. Deze toestellen zijn zo oud, die worden niet meer ondersteund. De Apple iPhone 8-serie is in 2017 uitgebracht, en is hierdoor ook geen goede keuze.

Toch worden deze toestellen nog wel verkocht, maar alleen tweedehands. Hoewel sommige van deze modellen ook als nieuw exemplaar worden aangeboden.

Koop liever geen oudere iPhone. Ga voor een toestel dat maximaal vier jaar geleden is uitgebracht. Echt niet ouder want dit brengt alleen maar problemen met zich mee.


Is een oude iPhone dan volkomen nutteloos? Nee hoor, hij zal in veel gevallen gewoon werken. Maar wanneer je gebruik maakt van een bankieren app of je verstuurt op een andere manier privacygevoelige gegevens, dan heb je een nieuwe toestel nodig. Het ontbreken van beveiligingsupdates zorgt er namelijk voor dat je gegevens mogelijk in criminele handen terechtkomt.

Aan de andere kant werkt de processor in een ouder toestel een stuk trager. En de foto’s die je met deze toestellen maakt zijn matig van kwaliteit.

Apple iPhone 15 – 256GB

IPhone X, Xr en Xs

Dan heb je nog de iPhone X-modellen. De iPhone X kwam in 2017 op de markt, en was voor die tijd heel modern. Maar tegenwoordig kun je deze beter links laten liggen. De iPhone Xr en Xs kwamen een jaar later uit, in 2018. Op zich werken deze toestellen goed, de processor kan echt nog wel mee. De accuduur is ook mooi (ongeveer 15 uur in gesprektijd). En met de camera’s maak je mooie foto’s.

Deze twee modellen zijn niet de slechtste iPhones, maar ook niet de allerbeste. Dit komt omdat ze ook al wat ouder zijn. Vroeg of laat ontvang je geen beveiligingsupdates meer. Maar met betrekking tot processor, camera’s en accu zijn het twee goede toestellen.

IPhone 11 t/m 15

De volgende toestellen zijn vanaf 2019 uitgebracht:

 • IPhone 11-serie: 2019
 • IPhone 12-serie: 2020
 • IPhone 13-serie: 2021
 • IPhone 14-serie: 2022
 • IPhone 15-serie: 2023

Hoe nieuwer de iPhone, hoe beter de specificaties met betrekking tot de processor en het werkgeheugen. Dit is wel belangrijk want een nieuwere processor werkt efficiënter. Bedenk dat het internet steeds sneller en geavanceerder wordt en dat apps op een steeds ingewikkelder manier werken. De processor moet hiermee om kunnen gaan. Daarom kies je voor een model dat niet ouder is dan vier jaar.


Apple staat niet bekend om de allerbeste fotocamera’s. Samsung (de S-serie) en Huawei doen het op dit gebied veel beter. Maar het is wel een feit dat de nieuwste iPhone een verbeterde hoofdcamera heeft. En dat het besturingssysteem hartstikke stabiel is.

Slechtste iPhone: de SE

Apple brengt af en toe ook een budget iPhone op de markt. Dat is de iPhone SE. Deze is in 2016, 2020 en nog eens in 2022 uitgebracht.

Het voordeel van een iPhone SE is het compacte formaat en de lage prijs. Voor een nieuwe iPhone betaal je al snel € 800 of meer. Maar een nieuwe iPhone SE kost rond de € 500, dat scheelt toch wel.

Helaas is de Apple iPhone SE de slechtste iPhone die verkrijgbaar is. Kijk maar eens naar de specificaties van de verschillende modellen.

Schermgrootte

 • 2016: 4 inch
 • 2020 en 2022: 4,7 inch

Processor en werkgeheugen

 • 2016: Apple A9 – 2 GB ram
 • 2020: Apple A13 – 3 GB ram
 • 2022: Apple A15 – 4 GB ram

Behuizing

 • 2016: beschermend glas, aluminium frame, niet waterdicht
 • 2020 en 2022: beschermend glas, aluminium frame, waterdicht (IP67)

Fotocamera’s

 • 2016: 12 mp hoofdcamera, 1,2 mp selfiecamera
 • 2020 en 2022: 12 mp hoofdcamera, 7 mp selfiecamera

Batterij

 • 2016: 12 uur gesprektijd, normaal opladen
 • 2020 en 2022: 10 uur gesprektijd, normaal, snel en draadloos opladen

Het probleem met de iPhone SE uit 2022 is dat hij niet zoveel verbeterd is ten opzichte van zijn voorganger. Alleen de processor is nieuwer en het werkgeheugen wat groter. Dit maakt het toestel wat sneller, maar de andere specificaties zijn vrijwel hetzelfde gebleven. Hieruit kun je concluderen dat de iPhone SE 2022 de slechtste keuze is. Houd het dan liever bij de SE 2020 (indien je deze hebt) of kijk eens naar de iPhone Mini.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven