Tandpijn door stress

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Er zijn verschillende oorzaken voor tandpijn. Bijvoorbeeld een tandvleesontsteking of een gaatje. Maar wist je dat tandpijn door stress ook veel voorkomt? Het is een probleem die niet door alle tandartsen wordt erkend. Wanneer je denkt dat pijn aan het gebit door stress komt, is het belangrijk om te weten wat je hieraan kunt doen.

Uitleg over stress

Iedereen is wel eens gestrest. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een situatie die een bedreiging is. Stress helpt je om je uit een gevaarlijke situatie te halen. Kijk maar eens aan een leeuw die tegenover je staat. Door stress ben je in staat om te vluchten of jezelf te verdedigen.

Tegenwoordig zijn er niet meer zoveel fysieke bedreigingen. Maar door een hogere werkdruk, relatieproblemen, financiële problemen, angst of andere situaties denken je hersenen dat je in gevaar bent.

Langdurige stress leidt tot verschillende klachten waaronder een verhoogde hartslag, gespannen spieren, hoofdpijn en maagklachten. Maar ook vermoeidheid, slapeloosheid en angst. Daarnaast heeft stress invloed op de concentratie, je eetgedrag en sociale leven.

Wat doet stress met je mond?

Door stress kun je last krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Ook in de mond. Je kunt bijvoorbeeld (meer) last krijgen van brandend maagzuur. Daarnaast krijg je soms last van een droge mond. Bovendien ben je gevoeliger voor infecties en ontstekingen.

Tandpijn door stress: de verschillende oorzaken

Stress zorgt niet direct voor een slechter gebit. Maar door fysieke- en mentale spanning, kunnen er wel tandheelkundige problemen ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer je langere tijd gestrest bent. Tijdelijke stress is veel minder schadelijk. Soms is dit zelfs goed, omdat het je prestaties verbetert.

Hieronder vind je de oorzaken van tandpijn door stress.

Tandenknarsen oftewel bruxisme

Stress leidt tot een verhoogde spierspanning. Hierdoor kun je onbewust je tanden of kiezen op elkaar knijpen. Het kan ook dat je de boven- en onderkaak langs elkaar gaat wrijven, dit noem je ook wel tandenknarsen.

Kaakklemmen of tandenknarsen leidt tot abnormale slijtage van het tandglazuur. Hierdoor ontstaat er gevoeligheid en tandpijn. Natuurlijk is het belangrijk om de oorzaak van stress aan te pakken. Maar je moet ook je gebit tegen slijtage beschermen. Daarom kun je ‘s nachts een antiknarsbitje dragen, zodat het tandglazuur en de tanden en kiezen niet beschadigd raken. Ook zal dit de pijn verminderen.

Een antiknarsbitje kun je gewoon bij de zorgwinkel of online kopen. Eventueel kan de tandarts een bitje op maat maken, maar dit is wel gelijk een stukje duurder. Zoiets wordt niet altijd vergoed.

Bitje Tegen Knarsen
Tandpasta voor gevoelige tanden

Tandvleesontsteking (gingivitis)

Langdurige stress verzwakt het immuunsysteem. Dit verhoogt ontstekingen in het lichaam. Hierdoor heb je ook meer kans op een tandvleesontsteking, dit noem je ook wel gingivitis. De klachten die hierbij horen zijn:

  • Gezwollen tandvlees
  • Roodheid
  • Bloedingen
  • Pijnlijk tandvlees (niet altijd)

Ook kunnen de tanden zelf pijnlijk aanvoelen. Gingivitis is zelf te behandelen door het gebit goed te reinigen en tandplak bij de tandvleesrandjes weg te halen. Soms moet de tandarts of mondhygiëniste tandsteen weghalen.

Wanneer je niks met gingivitis doet, breidt de ontsteking zich steeds verder uit. Uiteindelijk krijg je parodontitis. Hierbij wordt het kaakbot aangetast en komen tanden steeds losser te staan. Uiteindelijk leidt dit tot tandverlies. Parodontitis wordt door een kaakchirurg behandeld.

Gaatjes (cariës)

Door stress ga je soms ongezond eten. Sommige mensen nuttigen meer suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Wanneer je niet goed je tanden poetst, kan dit leiden tot tandbederf. Er ontstaan dan gaatjes in een of meerdere tanden of kiezen.

Bij gaatjes oftewel cariës krijg je last van tandpijn. Ook kunnen de tanden gevoelig zijn wanneer je iets kouds of warms eet of drinkt, of wanneer je zoetigheid eet. De tandarts maakt een gaatje met een vulling dicht. Laat je dit niet doen, dan zorgen bacteriën ervoor dat het steeds meer gaat ontsteken.

Uiteindelijk raakt de wortelpunt ontstoken, dit kan zeer pijnlijk zijn. Wanneer je dit niet laat behandelen sterft de zenuw af. Je krijgt dan een verkleuring van de tand. De ontsteking kan zich verder verspreiden naar het kaakbot. Hierdoor verlies je tanden en kiezen.

Lees ook: Al mijn tanden doen pijn: mogelijke oorzaken

Mondzweren en aften

Stress vermindert de afweer. Hierdoor heb je meer kans op het krijgen van infecties en zelfs kanker. Door een zwakker afweersysteem heb je ook meer kans op het ontwikkelen van mondzweren en aften. Dit zijn pijnlijke wondjes in de mond.

Meestal verdwijnen deze wondjes binnen 14 dagen vanzelf. Met een mondgel kun je de pijn verlichten. Verder is het belangrijk om voldoende vitamines hij, vitamine B12, foliumzuur en ijzer binnen te krijgen. Uiteraard doe je ook iets tegen de oorzaak van de stressklachten.

Wat te doen bij tandpijn door stress?

Wanneer je tandpijn hebt, is het altijd goed om naar de tandarts te gaan. Deze kijkt naar de oorzaak. Afhankelijk hiervan krijg je een passende behandeling. Soms adviseert de tandarts om ‘s nachts een beschermend bitje te dragen. Maar het kan ook dat je gebit moet worden gereinigd, of dat gaatjes worden ingevuld.

Blijf nooit te lang met pijnklachten rondgelopen. Tandpijn is een signaal dat er iets niet in orde is. Bedenk dat je bij stress op scherp staat. Dit betekent dat pijn veel beter voelbaar is dan normaal. Maar dan nog is het belangrijk om bij pijn aan de tanden naar de tandarts te gaan, vooral wanneer de pijn langer dan vijf dagen aanhoudt.

Laat je gebit controleren

Na een periode van stress, overspannenheid of misschien wel een burn-out, moet je wat extra aandacht aan je gebit besteden. Vaak heb je een tijdje slecht of misschien helemaal niet gepoetst. Probeer dit weer op te pakken. Poets twee keer per dag en maak minimaal eenmaal per dag de ruimte tussen tanden en kiezen schoon.

Ook is een extra tandartscontrole verstandig. Ga je elk half jaar naar de tandarts, dan is die extra controle niet nodig. Maar wel wanneer je minder vaak gaat, of wanneer je problemen met het gebed ervaart.

Ik denk ook eens aan een bezoek aan de mondhygiëniste. Deze verwijdert met professionele apparatuur tandsteen. Hierdoor heb je minder snel kans op een tandvleesontsteking of andere problemen.

Bij sommige tandartspraktijken is ook een mondhygiëniste werkzaam. Het is dan handig om deze twee met elkaar te combineren, zodat je de afspraken achter elkaar hebt. Het is goed om 1 tot 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan, en 2 tot 4 keer per jaar naar de mondhygiëniste.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven