Misselijk of overgeven tijdens het tandenpoetsen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Het is misschien raar om misselijk te worden terwijl je de tanden poetst. Toch hebben sommigen hier last van. In het ergste geval moet je zelfs overgeven. Meestal ontstaat misselijkheid tijdens het tandenpoetsen omdat de tandenborstel te groot voor jouw mond is. Maar het kan ook dat je een verkeerde tandpasta gebruik, of dat er iets anders aan de hand is.

Misselijk door een elektrische tandenborstel

Sommige mensen worden misselijk wanneer ze een elektrische tandenborstel gebruiken. Maar ze hebben dit niet bij een handtandenborstel. In dit geval zijn het de sterke en snelle trillingen van de elektrische tandenborstel, die voor misselijkheid zorgen.

De oplossing: stap over op een handtandenborstel. Hierbij is het belangrijk dat je goed en secuur poetst. Poets minimaal 2 minuten per keer, en twee keer per dag.

De tandenborstel te ver in de mond

In je gehele mond zitten gevoelige zenuwuiteinden. Wanneer je de tandenborstel tot ver achter in de mond drukt, raak je uiterst gevoelige zenuwuiteinden aan. Deze activeren het braakcentrum in de hersenen. Als gevolg hiervan word je misselijk.

Wanneer het braakcentrum te veel wordt geprikkeld, kan het zelfs dat je moet overgeven. Of je krijgt last van kokhalzen (braakneigingen).

Natuurlijk is het belangrijk dat je op de achterste kiezen goed poetst. Maar probeer de tandenborstel niet voorbij de achterste kiezen te brengen. Verder is het belangrijk om rustig door de neus in- en uit te ademen.

Een te grote borstelkop

Kleine kinderen hebben een smalle tandenborstel met een kleine kop nodig. Voor volwassenen zijn de borstelkoppen veel groter. Maar dit betekent niet dat hij altijd voor jouw mond geschikt is. Sommige mensen hebben een kleinere mond.

Kies voor een borstelkop die bij jou past. Wanneer je vaak misselijk wordt tijdens het tandenpoetsen, dan is het aan te raden om voor een kleiner model tandenborstel te kiezen.

Misschien wil je helemaal geen kindertandenborstel gebruiken. Begrijpelijk want met een kleine borstelkop kun je niet altijd effectief moet zijn. Gebruik in dit geval een normale tandenborstel voor het schoonmaken van je gebit. Alleen voor de achterste kiezen neem je een kleinere tandenborstel.

De tong poetsen

Het is goed om dagelijks de tong te poetsen. Hiermee haal je schadelijke bacteriën en de grijze aanslag weg. In plaats van de tong poetsen kun je ook gebruik maken van een tongschaper. Maar wanneer je de borstelkop of de tongschraper te ver naar achteren drukt, kun je misselijk worden of braakneigingen krijgen.

Wanneer je niet gewend bent om de tong schoon te maken, is het aan te raden om dit langzaam op te bouwen. Beweeg de schaper of de borstel elke dag een beetje verder naar achter. Soms gaan hier enkele maanden overheen, voordat je deze techniek onder de knie hebt. En sommige mensen zullen er nooit aan wennen.

De mond staat te ver open

Het is helemaal niet nodig om je mond heel ver te openen. Door de mond heel ver open te doen, kan er misselijkheid of braken ontstaan. Bovendien kan het hierdoor lastiger worden om de achterste kiezen te poetsen.

Probeer de mond eens minder ver open te maken dan normaal. Kijk of dit voor jou prettig werkt, en of hier de misselijkheid mee verdwijnt.

Misselijk tijdens tandenpoetsen door de tandpasta

Wist je dat je ook misselijk kunt worden door de smaak van de tandpasta? Vaak heeft tandpasta een pepermuntsmaak. Veel mensen vinden dat lekker smaken. Maar het kan ook dat jij hier juist misselijk van wordt of moet overgeven.

Misschien gebruik je Paradontax. Dit is een tandpasta voor mensen met gevoelig tandvlees. De tandpasta heeft een zeer zoute smaak. Ook dit veroorzaakt bij sommige gebruikers misselijkheid.

Misselijk door mondspoeling

Sommigen gebruiken één of meerdere keren per dag een mondspoeling. In sommige mondspoelingen zit alcohol. Wanneer je hier niet goed tegen kan, kan er misselijkheid of braken ontstaan. Dit kan ook gebeuren bij andere mondspoelingen.

Het is niet bewezen dat de mond spoelen voor een gezonder gebit zorgt. Uitgezonderd de mondspoelingen die door de tandarts of orthodontist worden voorgeschreven. Deze moet je altijd volgens voorschrift gebruiken, en nooit langer dan noodzakelijk.

Allergisch voor fluoride

In tandpasta zit fluoride. Dit maakt het glazuur van tanden en kiezen harder. Zo zijn ze beter beschermd tegen zuurstoten. Fluoride kan zelfs beginnende gaatjes herstellen.

Het is dus goed om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Maar helaas kun je hier ook overgevoelig of allergisch voor zijn. Wanneer je fluoride in de mond krijgt, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Misselijkheid is een van die klachten. Maar er kan ook een uitslag ontstaan, of verkleuring van de slijmvliezen. Je kunt zelfs last krijgen van blaasjes.

Wanneer je allergisch bent voor fluoride, zoek dan naar een tandpasta zonder fluoride. Vraag aan je tandarts hoe je jouw gebit zo sterk mogelijk kunt houden.

Een dwangstoornis

Bij een dwangstoornis heb je oncontroleerbare gedachtes. Je moet van jezelf telkens bepaalde dingen doen. Zo kun je last hebben van obsessief tandenpoetsen. Dit doe je meerdere keren per dag, soms zelfs elk uur. Je bent hier zoveel mee bezig dat je soms de tandenborstel ver achterin de mond duwt. Dit kan misselijkheid veroorzaken.

Een dwangstoornis is een psychische aandoening en wordt door een therapeut of een arts behandeld. Het is vaak lastig om hier zelf vanaf te komen.

Stress, een burn-out of een angststoornis

Wanneer je erg gestrest of overspannen bent, een burn-out hebt of misschien wel een angststoornis, kan dit misselijkheid met zich meebrengen. Dit gevoel wordt versterkt wanneer je de tanden poetst. Vaak is de tandenborstel achterin de mond of de smaak van de tandpasta een prikkel om nog meer misselijk te worden.

Autisme

Mensen met autisme reageren overgevoelig op bepaalde prikkels. Zo kunnen zowel de tandenborstel als de smaak van tandpasta voor misselijkheid of overgeven zorgen.

Dementie

Ook bij mensen met dementie ontstaat soms misselijkheid of braken tijdens het tandenpoetsen. Vaak heeft dit met overprikkeling van de zenuwen te maken. In dit geval is het aan te raden om met een kindertandenborstel te poetsen, en eventueel met tandpasta zonder fluoride of een heftig smaakje.

Brandend maagzuur of zure reflux

Tijdens het tandenpoetsen kun je last krijgen van brandend maagzuur. Dit kan een reflex zijn op de smaak van tandpasta. Of omdat je een beetje gespannen bent. Door brandend maagzuur of zure reflux kun je misselijkheid ervaren. Soms komt er wat maagzuur omhoog, hier kan ook wat voedsel bijzitten. Logisch dat je hier misselijk van wordt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven