Huis verkopen kort na aankoop

Bijgewerkt: 2 oktober 2023

Wat als je ‘t huis binnen één jaar verkoopt? Je huis verkopen kort na aankoop gebeurt best veel. Bijvoorbeeld om snel winst te maken. Maar ook door een onderliggende oorzaak zoals scheiding/uit elkaar of overlijden. Soms ben je gewoon niet tevreden over de woning en verkoop je hem kort na aankoop. Ontdek waar je rekening mee moet houden.

Snelle verkoop

Je spreekt van een snelle verkoop wanneer je binnen twee jaar de woning weer van de hand doet. De datum die op de notariële akte staat is hierbij geldig. Je huis verkopen kort na aankoop kan zijn voor- en nadelen hebben.

In een oververhitte woningmarkt heeft een snelle verkoop zeker zijn voordelen. De woning kan binnen een jaar tijd tot wel 30% meer waard zijn. Aan de andere kant kan een woning ook minder waard worden. In dit geval zou je met schulden verkopen.

Huis verkopen kort na aankoop: een voorbeeld

Hoeveel overwaarde moet je hebben om zonder schulden te verkopen? Laten we hier een voorbeeld bij nemen.

Een stel koopt een woning voor € 300.000. De bijkomende kosten voor aankoop bedragen 8%. De totale aankoopsom komt dus uit op € 324.000. Het stel heeft in de tussentijd nog wat verbouwd, hiervoor betaalden ze € 8000. In totaal waren ze dus € 332.000 kwijt.

Ze hebben besloten om aan de andere kant van het land te gaan wonen, dichter bij haar ouders. Om zonder schulden te zitten moet de woning voor € 332.000 worden verkocht.

Eventuele verkoopkosten, zoals makelaarskosten en overdrachtsbelasting, moet je ook in je berekening opnemen, om te zorgen dat je geen schulden overhoudt.


Huis verkopen na half jaar, is dat verstandig?

Het kan altijd gebeuren dat je het huis wil verkopen na een half jaar. Sommige mensen vinden dit een slecht idee, maar is dit wel zo slecht? Wanneer je het huis binnen een half jaar na aankoop weer verkoopt, dan blijven er in veel gevallen schulden over. Tenzij de woningmarkt wel heel oververhit is.

Houd er dus rekening mee dat je huis verkopen kort na aankoop (binnen zes maanden) bijna altijd tot schulden leidt. Deze schulden moet je wel kunnen dragen.

Huis verkopen binnen 3 jaar

Het komt regelmatig voor: het huis verkopen binnen 3 jaar door scheiding. Heeft dit consequenties? Soms wel en soms niet. Het hangt er weer vanaf of er sprake is van overwaarde. Stel dat het stel drie jaar geleden in totaal € 280.000 kwijt was, inclusief aanpassing van de woning. Daarna is er niets meer aan de woning gedaan. Het huis wordt uiteindelijk voor € 300.000 verkocht. Er is dus een overwaarde van € 20.000. Elke partner krijgt € 10.000.

Er kan ook sprake zijn van onderwaarde. De totale kosten dus aankoop inclusief verbouwing komt op € 320.000 uit. Het huis wordt voor € 300.000 verkocht. Er blijft een schuld van € 20.000 over. Elke partner krijgt een schuld van € 10.000 mee. Wanneer de bank het niet bij de ene partner kan innen dan zal de bank het soms bij de andere partner proberen. Daarom is het zo belangrijk om de schulden van de woning goed te verdelen en dit ook vast te leggen.

Wat als ik mijn huis verkoop binnen 5 jaar?

In België is een huis verkopen kort na aankoop anders geregeld dan in Nederland. Verkoop je de Belgische woning binnen vijf jaar opnieuw dan kun je een deel van de betaalde registratierechten terugvorderen. In Nederland is dit helemaal niet van toepassing.

Hoe snel mag je een huis weer verkopen?

Is dat eigenlijk wel toegestaan, je huis verkopen kort na aankoop? Ja hoor, hier zijn geen regels voor. Maar wanneer je binnen zes maanden je huis weer verkoopt dan kun je de betaalde overdrachtsbelasting terugkrijgen (Nederland).

Nieuwe tarieven overdrachtsbelasting per 1 januari 2021

De regels omtrent overdrachtsbelasting en hypotheek veranderen regelmatig. Per 1 januari 2021 zijn er drie soorten overdrachtsbelastingen mogelijk. Je hebt de 0%, de 2% en de 8%.

Verkoop de woning binnen zes maanden na aankoop en je betaalt 0% overdrachtsbelasting. Eigenlijk heb je die overdrachtsbelasting al betaald maar je kunt dat dus terugvragen. Koop je een woning om hierin te wonen dan betaal je normaal 2% overdrachtsbelasting. Beleggers betalen 8% aan belasting. Een deel of de gehele belasting is weer terug te vorderen wanneer de woning binnen zes maanden wordt doorverkocht.

Zoveel belasting betaal je als je het huis verkoopt

Let op wanneer je de woning met overwaarde verkoopt. In België betaal je ongeveer 33% over de winst. In Nederland betaal je geen belasting op de winst. Wel komt de winst bij je vermogen terecht, daar betaal je vermogensbelasting over. Tenzij je die winst weer gebruikt voor de aankoop van een andere woning.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven