Kunnen buren mij afluisteren – mogelijkheden en privacy

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar je buren kunnen jou afluisteren. Ze volgen je gesprekken, horen welk tv-programma je kijkt of hoe een telefoongesprek verloopt. Er zijn verschillende manieren om de woning van de buren af te luisteren. Wanneer dit op een normale manier gebeurt, dan is dit geen aantasting van de privacy.

Wetgeving met betrekking tot afluisteren

Over afluisteren wordt iets in de Nederlandse wet vermeld. Dit staat in artikel 131 van het Wetboek van Strafrecht. Opzettelijk afluisteren met behulp van een technisch hulpmiddel is zonder toestemming niet toegestaan. Helaas zullen de buren je niet vertellen of en hoe ze je afluisteren.

Kunnen buren mij afluisteren? Zo doen ze dat

Het is een feit dat de buren je kunnen afluisteren. Hoe ze dat doen is medebepalend voor de wetgeving. Hieronder lees je meer over de verschillende methoden, hoe effectief dit is en wat de wet erover zegt.

Een raam of deur staat open

Heb je een raam of deur openstaan en sta je tegen je partner of kind te gillen? Grote kans dat niet alleen de buren maar de hele straat dit meekrijgt. Op deze manier afluisteren is volledig toegestaan. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het geluid dat je produceert.

Afluisteren met een oor tegen de muur

Vooral appartementen zijn erg gehorig. Maar ook oude woningen hebben soms zeer dunne wanden. Afluisteren met een oor tegen de muur mag gewoon. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van speciale apparatuur.

Een glas tegen de muur

Dit zelfde geldt voor het afluisteren door een glas tegen de muur te plaatsen. Dit is iets dat je eenvoudig kunt testen. Neem een niet al te diep glas en plaats dit met de opening vlak tegen de muur van de buren aan. Houd het oor tegen de bodem van het glas. Probeer geluiden op te vangen en verplaats het glas eventueel totdat je de geluiden beter opvangt.

Luisteren de buren je op deze manier af? Ondanks dat het niet netjes is, mag dit wel. Hier kun je dus vrij weinig tegen doen.

Met behulp van afluisterapparatuur

Het wordt pas gevaarlijk wanneer de buren gebruik maken van afluisterapparatuur. Het is namelijk niet toegestaan om dit zonder jouw medeweten te gebruiken. Toch gebeurt dit vaker dan je denkt. Wanneer de buren je afluisteren met afluisterapparatuur, moeten ze hier een hele goede reden voor hebben. Bijvoorbeeld omdat ze fraude of oplichting vermoeden.

Afluisterapparatuur is vrij verkrijgbaar. Dit kan in verschillende vormen, bijvoorbeeld de richtmicrofoon. Hierbij richten de buren de microfoon zo nauwkeurig mogelijk op je woning. Door ramen werkt dit beter dan door muren. Vervolgens kunnen de buren je gesprekken meeluisteren.

Een andere methode van afluisteren is het gebruik van een verborgen geluidsrecorder. Dit is alleen mogelijk wanneer de buurman of buurvrouw toegang heeft tot je woning. Het plaatsen van een verborgen geluidsrecorder mag niet, tenzij je hier toestemming voor geeft.

Tip: wat de buren doen, kun je natuurlijk terugdoen. Gebruik ook afluisterapparatuur. Dit is verkrijgbaar vanaf € 59.

Bekijk afluisterapparatuur

Een strafbare methode

Het gebruik van afluisterapparatuur is strafbaar, tenzij de ander hier akkoord mee gaat. Toch zijn opgenomen gesprekken soms geldig als bewijsmateriaal in een rechtszaak. Aan de andere kant kan degene die dit bewijsmateriaal onrechtmatig heeft verkregen, ook weer vervolgd worden.

Afluisterapparatuur opsporen

Nog een keer de vraag: kunnen buren mij afluisteren? Het antwoord is: JA. Wanneer je dit vermoeden hebt is het altijd goed om te zoeken naar afluisterapparatuur. Dit doe je met behulp van een verborgen camera/geluidsrecorderdetector.

Anti afluisterapparatuur beschikt (afhankelijk van het model) over infrarood led’s die cameralenzen opsporen. Daarnaast heeft het een hoog detectiefrequentiebereik dat de golven van afluisterapparatuur opvangt.

Op deze manier is het mogelijk om verborgen camera’s en geluidrecorders in je eigen woning op te sporen. Gebruiken de buren een richtmicrofoon buiten je woning? Dan wordt het moeilijk om dit op te sporen. Helemaal onmogelijk is het niet, maar het is lastig om aan te tonen dat het op jou gericht is.

Tonen dat je wordt afgeluisterd

Wil je de buren voor het afluisteren strafrechtelijk vervolgen, dan moet je aan kunnen tonen dat ze dit doen. Daarom is detectieapparatuur wel zo praktisch. Het zou nog beter zijn wanneer je de buren op heterdaad betrapt. Bijvoorbeeld door op camera vast te leggen dat ze een richtmicrofoon op je woning richten. Of dat je kunt aantonen dat de buur verborgen geluidsapparatuur in je woning heeft verstopt.

In de praktijk blijkt dit heel lastig te zijn. Maar wanneer de buren je confronteren met opgenomen gesprekken, dan is wel duidelijk waar ze mee bezig zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

4 gedachten over “Kunnen buren mij afluisteren – mogelijkheden en privacy

 1. Ik heb het idee dat mijn buren mij afluisteren. Wat zou ik hiertegen kunnen doen? Praten helpt niet, we heben al jaren ruzie.

 2. Kunnen buren mij echt afluisteren? Het idee dat mijn buren mijn gesprekken kunnen volgen en mijn privacy kunnen schenden, maakt me behoorlijk ongerust. Wat zijn de verschillende manieren waarop ze dit zouden kunnen doen? En hoe kan ik mijn privacy beschermen tegen dit soort inbreuken?

 3. Ik heb onlangs ontdekt na een tip dat mijn buren een wildcamera op onze achterdeur heeft gezet.
  Ik heb de camera met een vergrootglas zien staan maar, kon deze niet goed fotograferen met de mobiele telefoon.

  Wij willen geen ruzie en vreedzaam naast elkaar leven.
  Helaas lijkt het zo te zijn dat onze buurvrouw narcistische trekken heeft.
  Verder wil ik hier eerst niet over uitweiden maar, het gaat hier niet om een gewone burenruzie helaas…

  Mijn vraag: wat kan ik hiermee??
  We mogen hun erf niet betreden en zij de onze niet.
  Dit is bij een mediator afgesproken en op schrift gesteld.

  Hoe kan ik mij verdedigen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven