Verschil Casio fx-82ex of fx-82ms: welke rekenmachine?

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Op het gebied van rekenmachines is er ontzettend veel verkrijgbaar. De twee best verkochte modellen zijn de Casio fx-82ex en de fx-82ms. De vraag is wat het verschil tussen deze twee is. Weet je niet welke rekenmachine het beste bij jou past of goed is voor de middelbare school? Ontdek de belangrijkste verschillen tussen Casio fx-82ex en de fx-82ms.

De Casio rekenmachine

Al heel lang is de Casio rekenmachine erg populair. Dit was de allereerste fabrikant die met een compacte elektronische rekenmachine op de markt kwam. Inmiddels worden de Casio rekenmachines door veel scholen aanbevolen. Dit heeft te maken met de uitgebreide functies en mogelijkheden.

Verschil Casio fx-82ex of fx-82ms

Het lijkt heel eenvoudig om een Casio rekenmachine aan te schaffen maar dat is het niet. Je hebt namelijk keuze uit verschillende modellen. Het verschil tussen Casio fx-82ex en fx-82ms is niet voor iedereen duidelijk. Daarom vind je hieronder een goede vergelijking met de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Casio fx-82ex versus fx-82ms

Het grootste verschil tussen Casio fx-82ex en fx-82ms is de bruikbaarheid. De 82 ex heeft gewoon wat meer functionaliteiten. Daarnaast is hij meer gebruiksvriendelijk. Zo zijn breuken op een natuurlijke manier zichtbaar. Voor scholieren werkt dit een stuk prettiger.

De Casio fx-82ex heeft nog wel wat voordelen. Bijvoorbeeld een spatie bij grote getallen. Normaal gesproken verschijnt er een nul tussen grote getallen, dus zo: 1.000.000. De 82ex geeft desgewenst een spatie neer waardoor hetzelfde getal er zo uitziet: 1 000 000. Vooral voor leerlingen of mensen die het allemaal wat lastiger zien is dit echt een aanrader. Let op want deze functie moet je wel zelf instellen.

Snellere processor en een groter geheugen

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar een Casio rekenmachine wordt aangedreven door een processor. De FX-82EX heeft een grotere processor en meer werkgeheugen dan zijn voorganger. Dit betekent dat het rekenapparaat sneller reageert en ook meer kan taken kan uitvoeren.

Het design

Nog een belangrijk verschil tussen fx-82ex en fx-82ms is het design. De 82ms ziet er wat eenvoudiger uit. Het display is bijvoorbeeld een stuk korter. Deze rekenmachine is verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs. De Casio FX-82EX heeft een professionele uitstraling. Er passen meer gegevens op het display. Het LCD scherm mag er wezen, deze heeft een afmeting van 192 x 63 pixels en een zichtbaar hogere resolutie. Je kunt kiezen uit de kleuren zwart of roze.

Over de prijs

Natuurlijk is er met betrekking tot de prijs ook wel een verschil tussen de Casio fx-82ex of fx-82mx. Eerst maar beginnen met de professionele rekenmachine fx-82ex. Deze heeft een aanschafprijs die tussen de € 17 en € 20 bedraagt (prijspeil 2021). De fx-82ms kost tussen de € 12 en € 14. Hiermee is die laatste dus net iets goedkoper.

Bekijk Casio fx-82ms

Bedenk dat een Casio rekenmachine heel betaalbaar is! Er zijn namelijk rekenmachines die meer dan € 50 kosten, sommige modellen zelfs meer dan € 100. In dat opzicht heb je met een Casio rekenmachine een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Dit is wat scholen adviseren

Op de middelbare school of mbo, hbo of ander onderwijs heb je een rekenmachine nodig. De school mag niet dwingen tot de aanschaf van een bepaald merk of type. Wel mag de school advies geven. In veel gevallen wordt de Casio rekenmachine aangeraden.

Of je nu voor de Casio fx-82ex of fx-82ms gaat: met beide maak je een goede keuze. Wel is het zo dat je met de 82ex gewoon veel meer mogelijkheden hebt. Bovendien maak je het jezelf er alleen maar makkelijker op. Voor het geld hoef je niet te laten want de 82ex kost tussen de € 5 en € 7 meer dan de 82ms.

Casio fx-82EX gebruiksaanwijzing

Veel leerlingen of studenten kiezen voor de Casio 82ex. Bij aanschaf zit er een handleiding bij. Toch kan het gebeuren dat je deze kwijt bent geraakt of dat hij niet is meegeleverd. Daarom vind je hier de Casio fx-82EX gebruiksaanwijzing. Wanneer je de link volgt kom je rechtstreeks bij de Casio fx-82EX handleiding uit. Bewaar hem op je smartphone/pc of print hem uit.

Zo is dat je een Casio rekenmachine goed

Het is belangrijk om de instellingen uit je hoofd te kennen. Hoe zet je een Casio rekenmachine goed? Wanneer je er niet meer uitkomt kun je hem het beste terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dat doe je zo:

  • Tik bovenin op shift en mode
  • Op het scherm staat: mcl Mode All (met een normaal)
  • Tik 3
  • Op het scherm staat: Resett all
  • Tik ==

De Casio rekenmachine is nu gereset naar de fabrieksinstellingen. Voor gebruikstips met betrekking tot de rekenmachine kun je het beste de handleiding downloaden. Wanneer je dagelijks met de rekenmachine aan de slag gaat krijg je vanzelf in de gaten hoe hij werkt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven