Donald Duck pockets: waarde bepalen

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Je hebt Donald Duck pockets in je bezit of bent van plan deze aan te schaffen. Dan is het belangrijk dat je de waarde hiervan kent. Donald Duck pockets verkopen kan namelijk aardig wat opleveren. Als koper is het juist weer belangrijk om niet teveel te betalen. In dit artikel ontdek je de waarde van Donald Duck pockets.

De eerste Donald Duck pockets

De pocketreeks van Donald Duck werd voor het eerst in 1970 uitgebracht. Sindsdien zijn de compacte stripboekjes nog steeds verkrijgbaar. Elke maand verschijnt er een nieuwe pocket. Deze boekjes zijn ongeveer 250 pagina’s dik.

In de pocketreeks zie je een aantal stripfiguren die niet in de normale stripboeken voorkomen. Onder andere Otto van Drakenstein of Superdonald.

Donald Duck pockets kopen

De leukste Donald Duck pockets koop je gewoon online. Hierbij heb je keuze uit verschillende nummers. Het is dus ook mogelijk om de oudere nummers aan te schaffen.

Bekijk Donald Duck pockets

Verkopen: de waarde bepalen

Heb je oudere pockets in je bezit? Dan kan het interessant zijn om deze te verkopen. Sommige nummers leveren aardig wat geld op. Dit geldt helaas niet voor alle stripboekjes. De Donald Duck strip die het meeste geld oplevert is van de eerste druk waarbij het ook nog eens om de eerste vijf nummers gaat. Nieuwere nummers zijn weer wat minder waard.

De Donald Duck pockets waarde bepalen is niet altijd even makkelijk. De waarde hangt namelijk van verschillende factoren af. Ten eerste de ouderdom oftewel het jaar van uitgifte. Een stripboek uit 1970 is meer waard dan eentje uit 2022.

Dan gaat het ook nog om de druk. De pockets uit 1970 zijn opnieuw gedrukt, voorin staat dan tweede druk of derde druk. Alleen de eerste druk is meer geld waard.

Dan nog de staat waarin de pocket verkeerd. Loszittende bladeren, scheuren of vouwen brengen de totale waarde omlaag.

Helaas niet zeldzaam

Het is niet zo dat de Donald Duck pockets van de eerste druk erg zeldzaam zijn. Ze zijn namelijk nog volop verkrijgbaar. Hierdoor zal de waarde ook wat tegenvallen. Om een idee te krijgen vind je hieronder de waardebepaling van Donald Duck pockets vanaf 1970.

Nummer 1 (Donald en de zebra-mossel) – eerste druk (1970): € 20 voor een gelezen exemplaar tot € 80 voor een stripboek in originele staat

Nummer 2 t/m 11 – eerste druk (1970-1975): € 15 voor een gelezen exemplaar tot € 60 voor een pocket in originele staat

Nummer 1 t/m 53 – tweede reeks (1977-1791): € 10 voor een gelezen pocket tot € 40 voor eentje in originele staat

Nummer 1 t/m… – Derde reeks (1992 tot heden): € 7 voor een gebruikte pocket tot € 20 voor een ongebruikt exemplaar

Uiteindelijk is het ook een beetje ‘wat de gek ervoor geeft’, want de onderliggende waarde van Donald Duck pockets ligt bij de aankoopprijs.

De waarde van nieuwe pockets

Koop je regelmatig Donald Duck pockets en doe je hier niks meer mee? Dan zou je hem door kunnen verkopen. De verkoopprijs van vrij nieuwe pockets kan nooit boven de originele aankoopprijs liggen. Nieuwe pockets worden verkocht voor ongeveer € 5,50 tot € 6, dit hangt een beetje van de aanbieder af. Dit is wel inclusief verzenden.

Hoe kun je de waarde van Donald Duck pockets bepalen? Over het algemeen wordt de waarde van boeken, stripboeken en tijdschriften als volgt bepaald:

 • Maximaal 1 jaar oud: tot 80% van de originele verkoopprijs
 • 1 jaar tot 5 jaar oud: tot 50% van de originele verkoopprijs
 • 5-10 jaar oud: tot 40% van de originele verkoopprijs
 • 10-20 jaar oud: 50% tot 90% van de originele verkoopprijs
 • 20-50 jaar oud: 100% tot 300% van de originele verkoopprijs
 • Meer dan 50 jaar oud: 100% tot meer dan 1000% van de originele verkoopprijs

Dit is een grove inschatting want onderstaande factoren bepalen ook de waarde:

 • Zeldzaamheid
 • Historisch belang
 • Eerste uitgaven
 • Staat van onderhoud
 • Handtekening van de schrijver of illustrator

Hier kun je Donald Duck pockets verkopen

Wil je van je Donald Duck pockets af en ze verkopen? Niet al je oude pockets verkoop je via Marktplaats of bol.com. Wil je eerst de waarde laten bepalen, meld de pockets dan via Catawiki of een andere (online) veiling aan. Alleen aan te raden wanneer het echt om de meer zeldzame of oudere exemplaren gaat.

Verder kun je de pockets kwijt op een rommelmarkt of boekenmarkt. Het is ook leuk om hier zelf eens rond te snuffelen, wie weet wat je allemaal tegenkomt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven