Fietsendrager past niet op trekhaak

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je hebt een (nieuwe) fietsendrager aangeschaft en wat blijkt, hij past niet op de trekhaak van de auto. Dit is een probleem dat af en toe voorkomt. De oorzaak kan in de fietsendrager liggen maar ook in de trekhaak zelf. Daarnaast kan het van de montage afhangen. In dit artikel het onderwerp: fietsendrager past niet op trekhaak en dit moet je doen.

Verschillende soorten fietsendragers

Vaak wordt gedacht dat een fietsdrager op elke trekhaak past. Dit is niet zo, er zijn namelijk verschillende modellen fietsdragers verkrijgbaar. Net als dat er verschillende trekhaken zijn. Zo heb je een trekhaak met ronde kogel of met een strip.

Kijk je naar de bestverkochte fietsdragers dan wordt het model Pro-User ontzettend goed verkocht. Deze fietsdrager voor de trekhaak is al verschillende keren als beste door de consumentenbond beoordeeld. Onder andere in 2012, de periode 2014 tot en met 2016 en in 2020.

Bekijk Pro-User fietsendrager

Het beste kun je voor dit model gaan, simpelweg omdat hij in 99% van de gevallen op de trekhaak past. Bovendien is de kwaliteit van dit product ontzettend goed.

De juiste fietsendrager kopen

Voordat je een fietsendrager koopt moet je eerst naar de trekhaak en de kogel kijken. De autofabrikant bepaalt vooraf de maximale kogeldruk oftewel de verticale last. Dit is het maximale gewicht dat op de trekhaak mag. Wat de maximale kogeldruk is verschilt per merk auto maar ook per trekhaak.

Op het type plaatje van de trekhaak vind je de maximaal toegestane kogeldruk. Ook vind je dit in de papieren van de auto. Houd er rekening mee dat het hier niet om het kentekenbewijs gaat. Hieronder vind je enkele voorbeelden met betrekking tot de maximale kogeldruk.

  • Alfa Romeo Giulia 2016: kogeldruk 100
  • BMW 2-serie 2013: kogeldruk 80
  • Fiat Panda 2016: kogeldruk 60
  • Ford Galaxy 2015: kogeldruk 80
  • Hyundai Tuscon 2016: kogeldruk 100
  • Mercedes B klasse 2016: kogeldruk 80

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Voor kleine auto’s geldt vaak een kogeldruk van 60-75. De middenklassen auto’s hebben een kogeldruk van 75-80 en de grotere auto’s een kogeldruk van 100, soms meer.

Trekhaak alleen geschikt voor fietsendrager

Sommige trekhaken zijn niet bedoeld om een aanhanger, caravan of trailer te trekken. Ze zijn zo ontworpen dat je er alleen een fietsendrager op kunt plaatsen. De nieuwe modellen hebben geen strip maar een de kogelbal.

Houd er rekening mee dat dit soort trekhaken niet geschikt zijn om er iets mee te trekken. Je mag de strip of de pinnen dan ook niet verwijderen.

Fietsendrager past niet op trekhaak? Dit kun je doen

Een fietsendrager past op bijna elke trekhaak. Toch kan het voorkomen dat de fietsendrager niet goed past. Mogelijk heeft dit met het type trekhaak te maken. Heb je bijvoorbeeld een RMC Prins trekhaak, dan passen hier alleen bepaalde fietsendragers op.

Bij een afneembare trekhaak zou een fietsendrager moeten passen. Wanneer dit niet het geval is dan moet je de trekhaak mogelijk aanpassen. Waarschijnlijk zit er een pin door de kogel waardoor de fietsendrager niet te bevestigen is. Je zou de pin of het pennetje dan weg kunnen slijpen. Dit is meestal een geschikte oplossing.

Het wegslepen van het pinnetje brengt wel een nadeel met zich mee. Wanneer je de auto verkoopt dan kan de volgende eigenaar denken dat hij een aanhanger aan de trekhaak kan koppelen. Hierdoor wordt de trekhaak of het voertuig onjuist belast. Dit kan aardig wat schade maar ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Sleutel niet aan de trekhaak

Uit veiligheidsoverwegingen is het aan te raden om niet aan de trekhaak te gaan sleutelen. Past de fietsendrager niet op de trekhaak dan kun je twee dingen doen:

  • Een andere fietsendrager aanschaffen
  • Een andere trekhaak laten monteren

Waar je voor kiest hangt een beetje van het type voertuig en je wensen af. Niet elke auto is geschikt voor het trekken van een aanhanger, caravan of trailer.

Welke fietsendrager voor mountainbike, e-bike of racefiets?

Normale fietsen passen op elke universele fietsendrager. Heb je een ander type fiets? Dan moet je goed op de aanschaf van de fietsendrager letten. Kijk maar eens hieronder wat allemaal mogelijk is.

Mountainbike

Welke fietsendrager voor een mountainbike? Geschikte modellen zijn de Thule Easyfold XT en de Pro-User.

E-bike

De e-bike is net iets anders dan de elektrische fiets, hoewel ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken. Een fietsendrager voor de elektrische fiets moet stevig genoeg zijn. Wanneer je twee elektrische fietsen vervoert heb je ook wel wat meer ruimte nodig. Daarom ga je voor een van eerder genoemde merken.

Racefiets

Een racefiets is licht van gewicht. Daarom kun je de racefiets prima met een goedkopere fietsendrager vervoeren. Vind je dit te riskant dan moet je zeker een beter model aanschaffen.

Bekijk de bestverkochte fietsendragers

Via het linkje hierboven vind je de bestverkochte fietsendragers. Hier zitten ook de merken Thule, Pr-Users en Twinny Load bij. Feitelijk zijn de eerste twee merken de beste keuze.

Dit betaal je

Voor een goede fietsendrager die op de trekhaak past ben je tussen de € 300 en € 500 kwijt. Er zijn ook goedkopere modellen verkrijgbaar maar deze zijn niet altijd de beste keuze. Je wil immers niet dat de fiets slecht past, onstabiel staat of dat de fietsendrager snel kapot is.

Sommige fietsendragers zijn duurder, je betaalt dan tussen de € 500 en € 800. Natuurlijk is dit een flinke investering. Daarom is deze investering alleen aan te raden wanneer je ook regelmatig gebruik maakt van de fietsendrager. Of wanneer je de fietsen over langere afstanden moet vervoeren, bijvoorbeeld naar het buitenland.

Wanneer de fietsendrager toch niet op de trekhaak past

De fietsendrager past niet op de trekhaak en je hebt alles geprobeerd? Je zou dit na kunnen laten kijken door de leverancier van de fietsendrager of de trekhaak. Het is eigenlijk makkelijker om even naar de garage te rijden en het daar te laten bekijken. In veel gevallen hoef je hier niets voor te betalen, je krijgt netjes advies.

Nogmaals, wanneer de fietsendrager niet op de trekhaak past zou je eigenlijk niks aan de trekhaak moeten veranderen. Laat alles zoals het is en zoek naar een passende en blijvende oplossing.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Fietsendrager past niet op trekhaak

  1. Wij zoeken een fietsendrager geschikt voor onze trekhaak type 4447000 Brink op Suzuki Gran Vitara Shogun 2.0 bj. 2007 met reservewiel achterop. We dachten aan de Thule 926 VeloCompact 3 met een andere beugel vanwege het reservewiel. Thule weet niet of deze zou passen en Brink weet het ook niet. Hoe kunnen wij het dan weten? Wie het weet nag het melden. Graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven