Buiten tv kijken zonder kabel (draadloos)

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Hoe fijn is dat, buiten tv kijken. Gewoon onder de overkapping of op het (overdekt) terras. Bekabeling aanleggen is niet altijd even praktisch. Daarom is buiten tv kijken zonder kabel aan te raden. Wat je nodig hebt: de juiste tv, een stroompunt en een wireless HDMI zender/ontvanger. Bekijk het stappenplan.

Met lekker weer buiten televisiekijken

In het voorjaar begint het te kriebelen: je wil naar buiten. Vooral in de zomermaanden breng je veel tijd buitenshuis door. Bijvoorbeeld onder de overkapping, in de serre of op het terras. Buiten tv kijken zonder kabel is helemaal ideaal.

Houd allereerst rekening met vochtige omstandigheden. Een televisie mag nooit rechtstreeks in contact komen met (stromend) water. Gebruik eventueel een speciale tv-hoes, deze is vochtwerend.

Naar tv-hoezen

Geen bekabeling aanleggen

Wil je buitenshuis een tv plaatsen, dan zul je vaak bekabeling moeten aanleggen. Maar draadloos tv kijken is eigenlijk veel makkelijker. Hieronder vind je een duidelijk stappenplan, waardoor buiten tv kijken zonder kabel mogelijk is.

Stap 1: stroomvoorziening

Een televisie moet altijd voorzien worden van stroom. Realiseer dus eerst een stroompunt. Het liefst een stopcontact onder de overkapping, dat nooit beïnvloed kan worden door vocht. Kies bij voorkeur voor een speciaal buitenstopcontact. Dit heeft een klepje waardoor vocht niet naar binnen kan dringen.

Laat geen losse kabels door de tuin slingeren. Niet alleen gevaarlijk in verband met struikelen, maar ook kan vocht hier vat op krijgen. Ditzelfde geldt voor verlengkabels, die zou je eigenlijk niet moeten gebruiken.

Stap 2: draadloze HDMI zender/ontvanger

HDMI draagt video- en audiosignalen digitaal over. De beeld- en geluidskwaliteit van HDMI is vele malen beter dan bij de ouderwetse SCART-aansluiting. Wil je beeld en audio op je televisie ontvangen, dan heb je dus een HDMI-aansluiting nodig.

Normaal gesproken gebeurt dit via een kabel, maar je wil buiten tv kijken zonder kabel (draadloos). Daarom kies je voor een draadloze HDMI zender/ontvanger. Je hebt hier verschillende keuzes in. Het is belangrijk om naar de maximale afstand te kijken. Die ligt ergens tussen de 10 meter en 50 meter. Sommige modellen beloven een gezichtsveld van 100 meter, maar hier moet je niet van uitgaan.

Bekijk draadloze HDMI-zenders

Stap 3: aansluiten van de HDMI-zender/ontvanger

De HDMI-zender sluit je op de gewenste HDMI-bron aan. Houd er rekening mee dat de zender voeding nodig heeft (netstroom). De HDMI-ontvanger sluit je op de televisie aan. Ook deze heeft voeding in de vorm van netstroom nodig.

Stap 4: wifiversterker

Een smarttelevisie maakt gebruik van het internet. Vaak zul je de buitentelevisie verbinden met het wifinetwerk. Alleen is het wifisignaal buitenshuis niet zo sterk. Daarom is een wifiversterker aan te raden. Deze vergroot het bereik van het wifi signaal, waardoor buiten tv kijken zonder kabel probleemloos verloopt.

Een wifiversterker werkt trouwens ook prima voor je laptop of smartphone. Zo maak je in de tuin altijd gebruik van draadloos internet.

Alternatief: een antennekabel aanleggen

Is het niet mogelijk om draadloos tv te kijken? Dit kan omdat het met de draadloze HDMI zender/ontvanger niet lukt, of omdat je hier niet de mogelijkheid toe hebt. Dan kun je als alternatief nog een antennekabel aanleggen. Hiervoor moet je wel wat dieper in de tuin graven. Leg je de kabel te hoog dan is de kans groot dat hij vroeg of laat kapot gaat. Bijvoorbeeld door gravende dieren of omdat je er tijdens het tuinieren zelf met de schep insteekt.

Een antennekabel aanleggen vraagt wat meer werk, en dat moet je willen. Maar deze methode is niet duurder dan draadloos tv kijken. Het kan in sommige gevallen zelfs goedkoper zijn.

Signaal via het stopcontact

Sommige kabelaanbieders ondersteunen het doorgeven van signalen via het stopcontact. Vraag aan de kabelaanbieder of dit mogelijk is. Je kunt dan hiervan gebruik maken, in plaats van de HDMI zender/ontvanger.

Kan een tv in de winter buiten blijven?

Er zijn speciale waterdichte televisies verkrijgbaar, maar die zijn ontzettend duur. De meeste mensen zullen daarom een normale tv onder de overkapping of bij het terras plaatsen. Kan een tv in de winter buiten blijven hangen of staan?

Dit kan alleen wanneer het toestel bij temperaturen tussen de 0 °C en 40 °C functioneert. Maar dan mag het in de winter dus niet gaan vriezen. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C daalt dan kun je de tv het beste naar binnen halen. Of dek hem goed met een speciale televisiehoes af. Wees je wel bewust van de risico’s, want vochtschade valt niet onder de garantie.

Het advies luidt om een televisie bij een temperatuur van 5 °C of lager toch binnenshuis op te slaan. Hang daarom de televisie aan een goede beugel op, waardoor je alleen de televisie van de beugel af hoeft te halen. De bekabeling mag je in de winter gewoon laten zitten, maar zorg ervoor dat er geen vocht bij kan. Dek de bekabeling en de stekkers eventueel met plastic af.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven