Met bleek dweilen – deze fouten moet je niet maken

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Kan je de badkamervloer of laminaat dweilen met bleek? Veel mensen denken dat een bleekmiddel geschikt is voor verschillende schoonmaakklussen. Dit is een foute gedachte, want bleek (chloor) heeft een aantal specifieke eigenschappen. Het reinigt bijvoorbeeld het toilet heel goed, maar je kunt er niet elke vloer mee dweilen.

Dit is bleekmiddel

Je moet niet zomaar met bleek dweilen, of met welk ander middel dan ook. Allereerst is het belangrijk om te weten welk product je gebruikt. Bleekmiddel staat ook wel bekend als (dikke) bleek of chloor. Het is vloeibaar en verkrijgbaar in verschillende samenstellingen. Het bevat de werkzame stof natriumhypochloriet, dat een reinigende en blekende werking heeft.

Met bleek dweilen: de effecten

Bleek is in staat om kleurstoffen af te breken. Daarom mag je bleekmiddel niet te vaak op metalen voorwerpen gebruiken. Giet je bijvoorbeeld bleek/chloor op kranen, dan kunnen deze een groene kleur krijgen.

Helaas geldt dit blekend effect niet alleen voor de kleurstoffen en metalen, maar ook kleding of geverfde stoffen. Maar ook gekleurd speelgoed of andere voorwerpen kunnen aangetast worden door het bleekmiddel.

Daarom kun je niet elke vloer met bleek dweilen. Welke vloeren geschikt zijn, dat lees je hieronder.

Geen dikke bleek maar bleekwater

Wil je de vloer met bleek dweilen, kies dan bij voorkeur voor bleekwater. Dit is geschikt voor het reinigen van grote vlakken. Doordat je bleekwater verdunt doe je er ook nog eens ontzettend lang mee en is het naar verhouding zeer goedkoop.

Naar bleekwater

Houten vloer met bleekmiddel reinigen

Dweil een houten vloer nooit met bleek. De kans is groot dat de vloer anders van kleur wordt, er ontstaan dan witte of doffe plekken. Maar het is ook mogelijk dat het hout wordt aangetast. Het gevolg: een houten vloer die steeds minder mooi wordt. Dit is niet zomaar te herstellen.

Laminaat dweilen met bleek

Een laminaatvloer lijkt op een houten vloer, maar heeft een andere samenstelling. Laminaat bestaat uit verschillende lagen compositie plaatmateriaal. Zowel de onderlaag als de toplaag bestaat uit kunststof, vaak melamine. De tussenlagen bestaan uit bedrukt papier en geperst board.

Het voordeel van laminaat is dat de toplaag makkelijk schoon te houden is. Bovendien is dit product goedkoper dan parket, terwijl het wel dezelfde uitstraling heeft. Kun je laminaat dweilen met bleek? Nee, de kans is groot dat je op deze manier de vloer beschadigt. Er blijven bijvoorbeeld lichtere of doffe plekken achter, krasjes of andere beschadigingen. Bovendien moet je rekening houden met soms ernstige verkleuringen.

Een tegelvloer met bleekmiddel dweilen

De badkamer, het toilet en soms ook de keuken beschikt over een tegelvloer. Het kan natuurlijk ook dat er in de woonkamer of de slaapkamer een tegelvloer ligt. De tegelvloer met bleek dweilen is in veel gevallen wel mogelijk. Dit komt omdat tegeltjes goed bestand zijn tegen de inwerking van bleekmiddelen.

Houd er wel rekening mee dat de voegen lichter kunnen kleuren. In de badkamer is dit vaak gewenst, omdat je schimmelaanslag wil verwijderen. In de keuken, woonkamer of slaapkamer zijn er (soms) plinten aanwezig. Let op dat de plinten niet in aanraking komen met het bleekmiddel. Plak ze eventueel af of sla de randen tijdens het dweilen over.

Natuurstenen vloer

Let op want een natuurstenen vloer moet je niet met chloor of bleek dweilen. Dit komt omdat deze vloer niet dezelfde bescherming biedt als de standaard vloertegels.

Het terras schoonmaken

Met bleek kun je heel goed terrastegels schoonmaken. Wees er dan wel zeker van dat de tegels hiertegen kunnen. Gaat het om natuursteen tegels, dan mag je hier niet met een bleekmiddel overheen. Dit geldt ook voor houten vlonders of houten terrastegels. Die moet je niet met bleekmiddel te lijf gaan.

Stoeptegels, betontegels en klinkers

In veel gevallen kun je stoeptegels, betontegels of klinkers met bleek reinigen. Maar ook nu moet je opletten dat dit niet verkeerd uitpakt. Daarom is het aan te raden om eerst een enkele tegel te behandelen en de volgende dag te bekijken wat hier de uitwerking van is.

Waar kun je het beste de vloer mee dweilen?

Het is niet altijd makkelijk om een geschikt product te vinden om de vloer mee schoon te maken. Je kunt een paar druppeltjes Dreft (afwasmiddel) of wasverzachter aan een emmer lauw water toevoegen. Zo maak je de vloer streeploos schoon.

Bij houten vloeren kun je beter gebruikmaken van speciale reinigingsproducten. Die maken niet alleen de houten vloer schoon maar zorgen ook voor het juiste onderhoud.

Er zijn ook speciale reinigingsproducten verkrijgbaar voor natuurstenen vloeren, laminaat, tapijt en andere vormen van vloerbedekking. Kies altijd iets dat bij het vloertype past.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven