Grijs bij de witte was – of bij zwart?

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Grijs ligt precies tussen wit en zwart in. Kan grijs bij de witte was? Dat hangt een beetje van de grijstinten af, maar ook hoe oud het kledingstuk is. Met witte was moet je namelijk heel erg uitkijken. Voordat je het weet wordt het grauw, en wat krijg je niet zomaar hersteld.

Witte zwart zijn geen kleuren

Even een stukje technische kennis. Zwart en wit zijn geen kleuren maar nuances. Wit bevat eigenlijk alle tinten in het kleurenspectrum, oftewel alle kleuren samen. Bij zwart ontbreken deze kleuren.

Grijs is een intensiteit van wit en zwart. Hoewel grijs een kleur wordt genoemd, is het dat in de basis niet. Grijs behoort dus tot de ‘kleurloze’ kleuren. Dat maakt het zo lastig om te bepalen of grijs bij de witte was of juist bij de zwarte was moet. Of toch misschien bij de bonte was?

De basisregel: geen grijs bij de witte was

Wit is heel erg kwetsbaar. Wanneer een bepaalde kleur afgeeft dan wordt het door wit ‘opgenomen’. Hierdoor krijg je een vergrauwing van het wit. Om dit tegen te gaan moet je nooit de bonte was met witte was mengen. Dit geldt ook voor grijs bij de witte was. Wanneer het grijs afgeeft dan zal het wit een grijstint krijgen.

Je kunt alleen grijze was bij wit doen wanneer het om lichtgrijs gaat. Daarnaast moet het kledingstuk al enkele malen zijn gewassen. Zo weet je zeker dat het geen ‘kleur’ afgeeft. Overigens is het aan te raden om witgekleurde stoffen met een speciaal witgoedwasmiddel te wassen. Hierdoor blijft wit ook echte wit.

Bekijk wasmiddel voor de witte was

Soms bij het zwarte wasgoed

Donkergrijs mag je met de zwarte was meewassen. Maar let op dat er geen nieuwe zwarte stoffen bij zitten. Nieuwe stoffen zullen namelijk kleur afgeven, waardoor het grijze wasgoed donkerder wordt. Wanneer dit geen probleem is dan kun je het samen wassen. In alle andere gevallen is het aan te raden om nieuwe kledingstukken een- tot tweemaal apart te wassen.

Voor zwarte of donkere was gebruik je ook weer een speciaal wasmiddel. Zo blijven donkere kleuren langer mooi, want je wil voorkomen dat ze vaal worden.

Hang zwarte of donkere kledingstukken nooit in de zon te drogen. Zonlicht heeft namelijk een lichte blekende werking. Je mag het wasgoed dus wel buiten hangen maar het liefst ergens in de schaduw.

Grijs bij de bonte was

In plaats van grijs bij de witte was kun je het ook mengen met de bonte was. Ook nu is het even opletten wat je in de wasmachine stopt. Felgekleurde kleding kan afgeven, hier moet je rekening mee houden. Zelfs wanneer felgekleurde kleding meer dan drie keer is gewassen kan het nog steeds verf afgeven. Stop daarom ook geen lichtgrijze stoffen bij felle kleuren.

Grijze was: welk wasmiddel het beste is

Het veiligste is om grijze was bij de bonte was te doen. Hiervoor kies je een bontwasmiddel. Gaat het om heel lichtgrijs dan mag dit bij de witte was en donkergrijs kan bij de zwarte was. Maar de bonte was én het gebruik van een speciaal bontwasmiddel is voor de meeste tinten grijs de beste keuze.

Bekijk bontwasmiddel

Kan beige bij witte was?

Beige lijkt soms op grijs maar dat is het niet. Bruin met een hoge intensiteit (heel licht bruin) noem je beige. In principe dan beige bij de witte was. Gebruik je een witwasmiddel, wat wel aan te raden is, dan moet je rekening mee houden dat het beige ook wat lichter kan worden. Dit komt omdat dit wasmiddel een licht blekend effect heeft. Dat is bedoeld voor het stralend wit houden van witte was.

Grijs geworden witte was

Het meest voorkomende probleem is grijs geworden witte was. Dit wordt veroorzaakt door het meewassen van gekleurde kleding bij het witte wasgoed. Dat kan van alles zijn, van grijze tot zwarte stoffen of van rood, blauw tot groen. Alles kan namelijk tot het grauw of grijs worden van de witte was leiden.

Wat moet je met grijs geworden witte was? Het is dan belangrijk om het wasgoed direct te behandelen. Vooral niet strijken, anders duw je de verkleuring er letterlijk in.

Eventueel kun je proberen om het kledingstuk eerst in de zon te hangen. Bij een lichte vergrijzing zal dit dankzij het zonlicht verdwijnen. Een andere methode is om de verkleurde was met azijn, citroen of soda te behandelen.

Mocht dit allemaal niet helpen, probeer het dan eens met chloor of bleekmiddel. Doe dit alleen wanneer het om geheel wit wasgoed gaat, dus niet wanneer er een print of opdruk aanwezig is. Soms helpt het ook om een vaatwastablet aan het wasprogramma toe te voegen. Doe dit wel altijd onder toezicht, zodat je bij problemen de wasmachine ook direct kunt stoppen.

Vloeibaar wasmiddel over doorgelopen kleuren

Het gebeurt soms ook dat kleuren doorlopen. Dit gebeurt vooral bij nieuwe kledingstukken of stoffen. Doorgelopen kleding kun je herstellen met behulp van vloeibaar wasmiddel. Giet dit over de stof heen en laat het enkele minuten intrekken. Hierna zorgvuldig uitspoelen en eventueel opnieuw wassen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven