Ontstoken duim zonder wond

Bij een wondje kan er vaak een ontsteking ontstaan. Toch kun je last hebben van een ontstoken duim zonder wond. Vaak duidt dit op fijt, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Het is belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken. Daarom vind je hieronder vijf keer de oorzaak van een ontstoken duim zonder zichtbaar wondje.

Fijt – ontsteking aan de vingertop

Fijt is een diepliggende ontsteking die vaak aan de vingertop voorkomt. Meestal ontstaat dit na een wond. Toch kan de wond inmiddels genezen lijken, maar blijf je klachten houden. In dit geval is er een rode bult aanwezig, soms komt hier pus uit. Ook ervaar je pijn.

Fijt is een ernstige ontsteking die behandeld moet worden. Zonder behandeling breidt de ontsteking zich steeds verder uit. Als gevolg hiervan kunnen pezen en botten worden aangetast. Soms is een antibioticakuur meer dan voldoende. Het kan ook dat een operatie nodig is.

Bij de eerste verschijnselen van fijt is het belangrijk om de duim goed schoon te houden en te desinfecteren.

Bekijk wondontsmetting

Chronische fijt

Als gevolg van een schimmelinfectie kan er chronische fijt ontstaan. De symptomen lijken op normale fijt, alleen de behandeling ziet er anders uit. Die bestaat uit het toedienen van schimmeldodende middelen.

Herpetische fijt

Door een herpesvirus kan er herpetische fijt ontstaan. Het virus komt binnen via een wondje. Meestal krijg je wondjes aan de duim doordat je velletjes afbijt of door een trauma, bijvoorbeeld tijdens het klussen of koken. Het wondje kan uiteindelijk genezen lijken, maar dieper liggend is er een ontsteking gaande.

Symptomen van herpetische fijt zijn jeuk, een brandend gevoel en soms een lichte zwelling. Vaak ontstaan er plots meerdere kleine wondjes aan de duim. Een antivirale geneesmiddel verlicht de klachten, verder moet herpetische fijt vanzelf genezen.

Cellulitis

Een ontstoken duim zonder wond kan ook een teken zijn van cellulitis. Vaak wordt cellulitis verward met een sinaasappelhuid. Bij cellulitis is er sprake van een bacteriële huidinfectie. De huid voelt warm en pijnlijk aan, vaak ziet deze er ook rood uit. Cellulitis wordt met behulp van antibiotica behandeld, soms in combinatie met prednison.

Ontstoken nagelriem

Heb je last van een ontstoken duim zonder wond? Dan kan het ook om een ontstoken nagelriem gaan. Wat je ziet is dat de huid rond de nagel erg dik en rood uitziet. Je ervaart pijnklachten die niet overgaan.

Deze ontsteking kan enige tijd aan blijven houden, maar geneest vaak vanzelf. Ondertussen is het belangrijk om niet aan de ontstoken nagelriem te zitten. Wees ook voorzichtig met ertegenaan stoten. Dek de ontsteking eventueel met een goede pleister af. Daarnaast is het aan te raden om een paar keer per dag de handen met water en zeep te wassen. Hiermee voorkom je verergering of een nieuwe ontsteking.

Wanneer je last blijft houden van een ontstoken nagelriem, ga dan langs de huisarts. Deze kan een sneetje in de nagelriem maken waardoor de pus eruit komt. Hierdoor geneest alles wat sneller.

Ontsteking in de diepe ruimte

Je hebt een ontstoken duim maar ziet geen wond. In dit geval kan er sprake zijn van een ontsteking in de diepe ruimte. Vaak is er toch een bacterie, schimmel of virus via een klein wondje binnengedrongen. Oppervlakkige wondjes genezen snel, maar het micro-organisme zit dan al binnen.

Bij een ontsteking in de diepe ruimte worden de bloedvaten, pezen, spieren en/of botten aangetast. Dit is een zeer ernstige ontsteking die om een snelle behandeling vraagt. Wat merk je van een ontsteking in de diepe ruimte? Waarschijnlijk heb je eerder al last gehad van roodheid, pijn en mogelijk een zwelling. Later ontstaat er een abces, hierin vormt zich pus.

Afhankelijk van de veroorzaker bestaat behandeling uit een antibioticum of antiviraal middel. Bij een ontsteking in de diepe ruimte gaat het toch vaker om een bacteriële infectie en krijg je antibiotica voorgeschreven.

Alle behandelingen op een rij

Een ontstoken duim zonder zichtbaar wondje kan verschillende oorzaken hebben, zoals fijt, cellulitis, herpetische fijt, ontstoken nagelriem en ontsteking in de diepe ruimte. Hieronder nog eens de mogelijke oorzaken en de juiste behandelingen in één overzicht.

Oorzaak van een ontstoken duim zonder zichtbaar wondjeBehandeling
Fijt (diepliggende ontsteking aan vingertop)Antibioticakuur of mogelijk operatie bij ernstige gevallen
Chronische fijt (veroorzaakt door schimmelinfectie)Schimmeldodende middelen
Herpetische fijt (veroorzaakt door herpesvirus)Antivirale geneesmiddelen, geneest meestal vanzelf
Cellulitis (bacteriële huidinfectie)Antibiotica, soms in combinatie met prednison
Ontstoken nagelriemZelfgenezing met goede hygiëne, mogelijk sneetje door huisarts
Ontsteking in de diepe ruimteAntibiotica of antiviraal middel, vaak bacteriële infectie

Een ontsteking aan de duim voorkomen

Het is nooit prettig om met een ontstoken duim rond te lopen. Dit voorkom je middels een goede handhygiëne. Was je handen regelmatig met lauw water en zeep. Dit is zeker aan te raden wanneer je een nagelbijter bent, vaker last hebt van gescheurde nagelriemen of velletjes langs de nagels.

Heb je een wondje aan de duim, maak dit dan schoon en dek het af. Bij wondjes is het extra belangrijk dat je de handen goed schoonhoudt.

Voorkom nagelbijten, het pulken aan nagelriemen of aan losse velletjes trekken. Werk je met gevaarlijke stoffen, draag dan beschermende handschoenen. Dit geldt ook wanneer je door je werk wordt blootgesteld aan lichaamsvloeistoffen. Draag ook handschoenen wanneer je in de tuin werkt, de kattenbak schoonmaakt of andere klusjes doet waar je met micro-organismen in aanraking komt.

Kies voor wegwerp latex handschoenen, die bieden een goede bescherming tegen micro-organismen. Liever geen huishoudhandschoenen omdat je deze vaak achter elkaar draagt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven