Fietscomputer waarmee de profs rijden

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Kun je wel een fietscomputer gebruiken? Deze houdt de snelheid, afstand en de fietstijd bij. Met welke fietscomputer rijden de profs? De meer uitgebreide modellen zijn voorzien van hoogtemeter en geven inzicht in de hartslag. Daarnaast kunnen ze nog veel meer. Let maar eens op waar de profs voor kiezen.

De werking van een fietscomputer

Een fietscomputer bevestig je op het stuur van de fiets. Tenminste, het display. Je plaatst ook een sensor en een magneet aan het wiel. Het wiel draait rond waardoor de magneten langs te sensor komt. Op deze manier worden wielomwentelingen gemeten. Via een snoer is de sensor met de computer (het display) verbonden.

Je hebt ook op de draadloze fietscomputer. Hierbij hoef je geen verbinding met de kabel te maken.  Wel moet je de juiste wielmaat invoeren.

Dit meet de computer allemaal

Een fietscomputer meet en toont standaard de volgende dingen:

 • Huidige snelheid
 • Gemiddelde snelheid
 • Maximale snelheid
 • Afgelegde afstand
 • Totale afstand
 • Ritduur
 • Kloktijd

Een professionele fietscomputer toont ook de hoogte in meters en de cadans oftewel trapfrequentie. Daarnaast is de hartslag van de fietser zichtbaar.

Garmin Edge Explore 2
Bekijk deze fietscomputer

Met welke fietscomputer rijden de profs?

Een professionele wielrenner (prof) maakt altijd gebruik van de beste fietscomputer. Deze toont niet alleen de standaard dingen maar ook de trapfrequentie en hoogte in meters. Omdat wielrennen of mountainbiken veel inspanning vraagt is het belangrijk om de hartslag in de gaten te houden. De betere fietscomputer bevat deze extra sensoren.

De meeste profs rijden met de SRM Powercontrol fietscomputer. Deze kenmerkt zich door een bijna vierkant display. Werkelijk alles is afleesbaar vanaf een en hetzelfde scherm. Hierdoor hoeven professionals niet te schakelen tussen diverse functies of opties.

Over SRM Powercontrol

Toegeven, de SRM Powercontrol is geen goedkope aanschaf. Je betaalt al snel meer dan € 700 voor dit ding. Aan de andere kant biedt de computer wel alles wat je nodig hebt. Hij beschikt onder andere over:

 • Ingebouwde cadans sensor
 • Gps tracker
 • Geheugen voor ruim 4000 uur training
 • Barometische altimeter
 • Automatisch achterlicht

Bovendien is het mogelijk om vier (of meer) fietsprofielen in te stellen. De levensduur van de batterij is afhankelijk van de functies en bedraagt tussen de 10 en 45 uur. In stand-by gaat het apparaat tot wel drie weken mee. Het is mogelijk om de SRM Powercontrol aan diverse analyse programma’s te koppelen, bijvoorbeeld Training Peaks of Golden Cheetah.

Het goedkopere alternatief: Garmin

Profs met een minder groot budget kiezen voor het merk Garmin. Ook een Garmin fietscomputer levert uitstekende prestaties. Zowel de snelheid als afstand worden nauwkeurig gemeten. Hierbij is de nauwkeurigheid groter dan 99%.

Een Garmin computer voor de fiets kan er een beetje als een smartphone uitzien, maar dan minder groot. Het gaat hier om een complete fietsnavigatie met touchscreen. Hierbij zijn verschillende modellen verkrijgbaar. De meeste modellen zijn voorzien van cadanssensor, hartslagmeter en trainingsfunctie.

Het prettige aan een Garmin is dat je hiermee wat goedkoper uit bent. Het topmodel met alles erop en eraan kost rond de € 469. Maar er is al een model vanaf € 199 verkrijgbaar (dit is dan zonder hartslagfunctie of cadanssenor). De meest gangbare Garmin fietscomputer voor professionals kosten tussen de € 300 en € 500. Dat is toch een stuk goedkoper dan de SRM.

Bekijk Garmin fietscomputers

Merkloze fietscomputer

Wees een beetje voorzichtig met de aanschaf van een goedkope of merkloze fietscomputer. Vaak ben je dan beperkt in het aantal functies. Ook zijn dit soort computers minder nauwkeurig. Een nauwkeurigheid van 98% of minder is bij goedkope modellen niet vreemd.

Heb je een beperkt budget? Dan is een merkloze computer voor de fiets een goede optie. Houd er dan wel rekening mee dat de afgelegde afstand en de gemiddelde snelheid af kan wijken van het realistische. Die afwijking bedraagt tussen de 2% en 5%.

Wat betaal je voor een merkloze of goedkoop model? Je hebt ze al vanaf € 16 (van het merk Sigma). De prijs loopt op tot ongeveer € 70. Boven de € 70 tot ongeveer € 250 zit je in de middenklasse. Hierboven ga je voor de professionele fietscomputers.

Gebruiken profs deze goedkope computers? Nee, daar zijn ze niet uitgebreid en nauwkeurig genoeg voor. Maar ben je absolute beginner dan maak je met dit soort modellen een goede start. Later kun je altijd nog een professioneel model aanschaffen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven