Welk merk is beter Batavus of Gazelle – op de fiets

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Het is tijd om een nieuwe fiets aan te schaffen. Welk merk is beter, Batavus of Gazelle? Dit zijn twee merken die een uitstekende kwaliteit bieden. De een heeft een soepele trapondersteuning, de ander is betrouwbaar. Bovendien zit er ook verschil in prijs en functies. Ontdek welk merk beter is: Gazelle of Batavus.

Fietsmerken in Nederland

In Nederland zijn er een aantal uitstekende fietsmerken verkrijgbaar. De twee meest bekende zijn Gazelle en Batavus. Gevolgd door Veloretti, Koga en Van Nicholas. Ook Cortina is een bekende. Daarnaast zijn er nog een hoop andere merken verkrijgbaar, vaak afkomstig uit Aziatische landen.

Een Nederlands fietsmerk staat voor hoge kwaliteit. Dat kan ook niet anders want we zijn een echt fietsland. Ook in België en omringende landen doen de merken Batavus en Gazelle het goed.

Welk merk is beter: Batavus of Gazelle

Je gaat voor een kwalitatief goed merk. Dan zit je met de twee bovenstaande Nederlandse fietsmerken in ieder geval goed. Deze merken bestaan al decennialang. Batavus is als bedrijf in 1904 opgericht. Het produceert niet alleen fietsen maar in het verleden ook bromfietsen en motorfietsen.

Gazelle werd in 1892 opgericht. Het staat bekend om de fietsen maar het produceerde eerder ook bromfietsen, motorfietsen en auto’s.

Welke van deze twee merken is beter? Laten we eens gaan kijken wat je aan kwaliteit en functies mag verwachten. Maar ook wat het verschil in prijs is.

Hoge prijs, goede kwaliteit

Zowel Gazelle als Batavus zijn betrekkelijk duur in aanschaf. Zo betaal je voor een Batavus stadsfiets tussen de € 550 en € 1000. Een Gazelle stadsfiets moet tussen de € 529 en € 1000 kosten. Qua prijs liggen deze twee merken op een gelijk niveau.

Toch kan die prijs voor velen te hoog zijn. Kijk je naar andere merken dan koop je een stadsfiets voor € 150 tot € 450. Dat zijn natuurlijk veel lagere prijzen, maar hoe zit het met de kwaliteit?

Bekijk de goedkopere stadsfietsen

Gazelle en Batavus bieden altijd een goede kwaliteit. Toch is het niet zo dat andere merken minder zijn. Tegenwoordig weten veel goedkopere merken zich prima in kwaliteit te onderscheiden. Maar goed, sommige mensen zweren gewoon bij een Nederlands merk.

Titel fiets van het jaar

Jaarlijks wordt de fiets van het jaar verkozen. In 2020 was die titel voor Batavus. Het ging toen om de Batavus Finez, een model met schijfremmen, automatische verlichting en een goede vering. Ook beschikt dit model over een stabiel frame. De Batavus Finez kost in 2021 iets meer dan € 900.

In 2018 won de Gazelle CityGo C3 de titel Fiets van het jaar. In 2020 was Gazelle twee keer genomineerd voor deze titel maar het was uiteindelijk Batavus die er met de prijs vandoor ging. Je ziet, deze twee merken concurreren sterk met elkaar.

Welk merk E-bike is het beste?

Je wil een elektrische fiets kopen. Welk merk is beter Batavus of Gazelle? Beide merken hebben verschillende fietsen in het assortiment. Bijvoorbeeld de stadsfiets, een sportief model en natuurlijk de E-bike. Voor welk merk moet je kiezen? Ook nu weer is er weinig verschil in kwaliteit tussen deze twee. Kijk je naar de prijs dan betaal je bij beide merken vanaf € 2000. Goedkoper heb je ze bijna niet.

Wat is het verschil tussen Gazelle en Batavus?

Je weet inmiddels dat beide merken even goed zijn, zowel op het gebied van kwaliteit, functies als prijs. Wat is het verschil tussen Gazelle en Batavus?

Wanneer het om de elektrische fiets gaat dan kiezen de meeste mensen voor Gazelle. Dit komt omdat deze fietsen net wat comfortabeler zitten. Maar wanneer het op de gewone fiets aankomt dan gaan mensen net zo vaak voor Gazelle als Batavus. Dit komt omdat er bijna geen verschil is tussen deze twee. Dit maakt de keuze er veel lastiger op.

Is Stella van Gazelle?

Soms wordt gedacht dat het merk Stella van Gazelle is. Wanneer je naar de benaming kijkt dan lijken deze twee wel wat op elkaar. Toch is het niet zo dat Stella onderdeel uitmaakt van Gazelle. Stella is een bedrijf van elektrische fietsen en gevestigd in het Nederlandse Nunspeet. Dat heeft helemaal niets met Gazelle te maken.

Algemene informatie over fietsen

Of je nu voor een Gazelle of Batavus fiets kiest, het maakt in principe niet veel uit. Heb je een niet zo groot budget, dan moet je zeker eens voor een goedkoper merk kijken. Veel verkochte merken zijn:

  • Progess Bike (stadsfiets)
  • Crown (stadsfiets)
  • Villette (elektrische fiets)

De eerste twee stadsfietsen zijn verkrijgbaar voor een prijs variërend van € 179 tot € 225. Hiermee koop je een prima kwaliteit. De elektrische fiets van Vilette kost iets minder dan € 1000. Dat is toch ruim twee keer goedkoper dan een Batavus of Gazelle e-bike. Aan de andere kant is een goedkoper merk natuurlijk van een wat mindere kwaliteit. Maar wanneer je hem toch niet intensief gebruikt maakt dat helemaal niet uit.

Nu volgt nog wat algemene informatie over de fiets.

Wat is de fiets?

Eigenlijk een hele simpele vraag waar iedereen het antwoord op zou moeten weten. Maar ja, beantwoord de vraag “wat is de fiets “maar eens op de juiste manier. Een fiets is een voertuig die je middels spierkracht aandrijft. Tegenwoordig heb je ook de elektrische fiets met trapondersteuning.

Functie van een fiets

De belangrijkste functie van een fiets is goedkoop vervoer tussen werk en woning. Daarnaast wordt de fiets gebruikt om boodschappen mee te doen, vrienden te bezoeken maar ook voor leuke dagtripjes. Belangrijkste aan een fiets is dat hij altijd tot je beschikking staat en goedkoper is dan het gebruik van een auto of openbaar vervoer.

Waarom heet een fiets fiets?

Alweer een goede vraag want waarom heet een fiets een fiets? De oorspronkelijke benaming is het Franse woord vélocipède. Dit woord werd al snel verbasterd tot vlossepeerd en fieselepee. Later werd dit weer afgekocht tot fiets. Dat is dus waarom we dit voertuig een fiets noemen.

Geschiedenis van de eerste fiets

Waarschijnlijk werd de eerste fiets in het jaar 1817 in Duitsland uitgevonden. Er zijn aanwijzingen dat er al vóór het jaar 1800 fietsen waren maar hier is geen sluitend bewijs van.

De allereerste fiets werd een laufmaschine (loopmachine) genoemd. Een logische benaming want de allereerste fiets had nog geen trappers. Later kwamen er trappers bij maar tegenwoordig is de loopfiets ook weer een trend. De fiets werd uitgevonden om het vervoer met paarden minder nodig te maken.

De eerste fiets met trappers zag er wat vreemd uit: een ontzettend groot voorwiel en een klein achterwiel. Rond het jaar 1880 was deze zogenaamde bi-fiets erg in trek. De latere fietsen kregen weer een juiste verhouding. In 1892 ging Gazelle fietsen produceren en in 1904 volgde het merk Batavus.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven