Waarom gaat aardlekschakelaar uit?

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Bij lekstroom treedt de aardlekschakelaar automatisch in werking. Deze heeft dus een belangrijke functie: voorkomen dat installaties doorbranden. Waarom gaat de aardlekschakelaar uit? Dit heeft dus met lekstroom te maken. Soms gebeurt dit uitschakelen meerdere keren achter elkaar. Het is dan zaak om de oorzaak op te sporen.

De groepenkast

De groepenkast wordt in veel gevallen ook wel de meterkast genoemd. Dit is een kast waar alle installatieautomaten en componenten aanwezig zijn. De groepenkast is bedoeld om de spanning op een veilige manier te verdelen. Elke woning is voorzien van een groepenkast.

In een groepenkast kom je verschillende onderdelen tegen. Onder andere schakelaars, de hoofdschakelaar, lege kasten, schakelklanken, KWH meters en nog een aantal onderdelen.

Functie van de aardlekschakelaar

Er is een verschil tussen de hoofdschakelaar en hij aardlekschakelaar. Met de hoofdschakelaar schakel je alle aangesloten elektrische installaties aan of uit. Zo hoef je groepen niet apart in of uit te schakelen.

De aardlekschakelaar is een automatisch systeem. Wanneer hij lekstroom detecteert schakelt hij de desbetreffende groep uit. Maar het kan ook dat alle groepen tegelijkertijd uit worden geschakeld. Dit hangt dus van de onderliggende oorzaak af.


Daarom gaat de aardlekschakelaar uit

Stroom is fijn, hierdoor kunnen we elektrische installaties gebruiken. Helaas brengt het gebruik van netstroom ook risico’s met zich mee. Er kan een gevaarlijke spanning op installaties, apparaten of stopcontacten komen te staan. Maar het kan ook dat een apparaat doorbrandt doordat er stroom weglekt.

Om alles veilig te laten verlopen is er de aardlekschakelaar. Bij lekstroom treedt deze schakelaar in werking. Dit gebeurt altijd bij lekstroom. Hieronder lees je meer over lekstroom en waarom dit ontstaat.

Dit is lekstroom

Wanneer er meer stroom in een elektrische installatie gaat dan er uit gaat dan spreek je van lekstroom. Meestal ontstaat lekstroom door een beschadiging aan de installatie of isolatie. Wanneer een elektrisch apparaat kapot is kan er ook een hoge spanning hierop komen te staan. Ook dan heb je het over lekstroom.

Andere oorzaken van lekstroom zijn versleten bedrading, een kapotte zekering of een stopcontact dat kortsluiting geeft. Ook een algemene stroomstoring van de aanbieder kan tot lekstroom leiden.

Lekstroom meten

Niet altijd heb je in de gaten of er lekstroom aanwezig is. Hoe meet je lekstroom? Dit doe je met behulp van een multimeter. Deze plaats je tussen de aardedraad. Feitelijk meet dit apparaat de stroom die via het apparaat naar de aarde lekt.

Een multimeter is geen duur apparaat. Voor een professionele versie betaal je tussen de € 25 en € 50. Een goedkope multimeter is verkrijgbaar vanaf € 8. Zorg dat je dit apparaat altijd in huis hebt.

Hoe snel schakelt een aardlekschakelaar uit?

Je weet nu waarom een aardlekschakelaar uit gaat. De vraag is hoe snel deze uitschakelt. Dit gebeurt wanneer de lekstroom boven de 30 mA uitkomt. Maar ook wanneer dit gedurende een aantal milliseconden is. Of dat moment schakelt de aardlekschakelaar alles uit.

Het probleem oplossen

Wanneer de aardlekschakelaar in werking treedt kun je de groepen weer inschakelen. Toch zul je merken dat het probleem zich vaak opnieuw voordoet. Daarom is het belangrijk om de oorzaak op te sporen.

Schakel eerst alle elektrische apparaten en installaties uit. Zet vervolgens de hoofdschakelaar of de groep weer aan. Nu schakel je apparaten en installaties omstebeurt aan. Bekijk wanneer het probleem zich opnieuw voordoet. Mogelijk ligt het dan aan dit apparaat of de installatie. Repareer het probleem of schakel een elektricien in.

Het kan ook om overbelasting van een bepaalde groep gaan. Ook hier kom je alleen achter wanneer je de apparaten of installaties een voor een inschakelt. Vooral in de keuken komt overbelasting van de groep vaak voor.

De doorgeslagen stop vervangen

Let op want wanneer de aardlekschakelaar uit gaat dan moet je de desbetreffende stop vervangen. Een stop of zekering voor de meterkast koop je gewoon online. Het is aan te raden om meerdere zekeringen in huis te hebben.

Wees er zeker van dat je de juiste zekeringen aanschaft. Een zekering voor de groepenkast is 1,6 keer kleiner dan de hoofdzekering. Normaal gesproken kom je dan op 16A zekeringen uit. De zekering vervangen doe je heel eenvoudig door hem los te draaien en er een nieuwe in te draaien. Vervolgens schakel je alles weer in.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven