Uitverkoop in Duitsland – solden

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Tweemaal per jaar is de grote uitverkoop in Duitsland. Dit is vergelijkbaar met de zomer- en wintersale in Nederland en België.  Toch kunnen de data iets afwijken. Ben je van plan om in een van de grote steden zoals Düsseldorf, Oberhausen, Keulen of Berlijn te winkelen? Hier vind je data met betrekking tot de uitverkoop in Duitsland.

Solden Duitsland 2023 en 2024

De uitverkoop in Duitsland wordt ook wel ‘solden’ genoemd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de:

  • Winterschlussverkauf – winteruitverkoop
  • Sommerschlussverkauf – zomeruitverkoop

Zowel de wintersale als de zomersale duurt ongeveer twee weken. Winkels zijn niet verplicht om hieraan mee te doen. Toch sluiten steeds meer Duitse winkeliers zich hierbij aan. Dit betekent dat je tijdens de uitverkoop in Duitsland in nagenoeg elke winkel voordelig kunt shoppen.

Naar reisgids Berlijn – leukste shoppingcenter én bezienswaardigheden

Winterschlussverkauf – data WSV

Sinds 2004 is het voor Duitse winkeliers toegestaan om het hele jaar door kortingsacties te houden. Maar om van overtollige voorraad af te komen en extra klanten te trekken is er eenmaal per jaar de winterschlussverkauf. Deze uitverkoop in Duitse steden vindt in de winterperiode plaats. Bekijk hieronder de actuele data:

  • 31 januari 2022 – 13 februari 2022
  • 30 januari 2023 – 12 februari 2023
  • 29 januari 2024 – 11 februari 2024

Soms wordt de uitverkoop al enkele dagen eerder gestart, maar dat is een keuze die de winkelier zelf maakt. Bovenstaande data zijn in ieder geval leidend met betrekking tot de winter uitverkoop in verschillende Duitse steden en.

Sommerschlussverkauf – datum SSV

De SSV, afkorting van sommerschlussverkauf, vindt altijd in de zomermaanden plaats. In dit geval de maand juli. Ook nu weer duurt deze uitverkoop twee weken. Grote steden maar ook kleinere dorpen doen mee, hoewel hele kleine winkeltjes niet altijd een uitverkoop hebben. In de bekende winkelsteden kun je in ieder geval vertrouwen op de zomersale. Dit vindt op de volgende data plaats:

  • 25 juli 2023 – 7 augustus 2023
  • 24 juli 2023 – 6 augustus 2023*
  • 29 juli 2024 – 11 augustus 2024

*afhankelijk van de planning kan de zomeruitverkoop in Duitsland ook van 31 juli 2023 tot 13 augustus 2023 plaatsvinden. Dit kan per deelstaat wisselen.

Beste winkelsteden Duitsland

Je weet nu wanneer de uitverkoop in Duitsland plaatsvindt, maar waar moet je zijn? Hieronder vind je de vijf leukste winkelsteden van Duitsland.

1. Düsseldorf: ligt op ongeveer een half uur rijden van Venlo. Kenmerkt zich door veel modeboetiekjes en heeft zelfs de grootste modebeurs ter wereld.

2. Keulen: vanuit Maastricht rijd je in anderhalf uur tijd naar Keulen. De Schildergasse is een beroemde en drukbezochte winkelstraat. Keulen beschikt over internationale modeketens, grote warenhuizen en verschillende overdekte winkelcentra.

3. Oberhausen: ter hoogte van Eindhoven ligt Oberhausen, dat onder andere over een groot shoppingcenter beschikt. Maar ook in het centrum zelf is het goed winkelen.

4. Frankfurt: ter hoogte van Luxemburg ligt de grootste stad van de deelstaat Hessen: Frankfurt. Vanuit Maastricht is het drieënhalf uur rijden. Toch is deze winkelstad meer dan de moeite waard. Vanwege de uitstraling, maar ook het grote aanbod en verschillende winkelketens en boetiekjes.

5. Berlijn: het leukste shopping center van Duitsland vind je in Berlijn. Het ligt ter hoogte van Zwolle en vanuit deze stad is het ongeveer vijfenhalf uur rijden. Niet geschikt voor een dagje shoppen maar wel voor een weekend of misschien wel een hele week. Bezoek het Kaufhaus des Westens (shoppingcenter) of de Wilmersdorfer Straße, ook een aanrader.

Uitverkoop Duitsland: waar je nog rekening mee moet houden

Op zich kun je tijdens de uitverkoop in Duitse steden goedkope kleding, schoenen en accessoires scoren. Anders dan in Nederland en België vind je tijdens de Duitse uitverkoop geen restpartijen. Ze zijn er hier en daar wel, maar het gaat ook grotendeels om vrij nieuwe collectie. Dit komt omdat Duitsers lange tijd van tevoren hun aankopen uitstellen. Hierdoor blijft er veel in de winkels liggen, en dat vind je tijdens de uitverkoop terug.

Toch geeft dit geen garantie. Er is altijd een kans dat een gewild item snel weg is. Houd er rekening mee dat de producten tijdens de uitverkoop niet worden aangevuld. Er is dus geen voorraad aanwezig en je moet het doen met de items die in de winkel worden aangeboden.

Kortingen tot 75%

In Nederland en België kunnen kortingen tijdens de uitverkoop oplopen wat 50%, maar soms ook wel dat 75%. Dit is in Duitsland ook het geval. Aan het begin van de uitverkoop liggen de kortingen nog lager, ergens tussen de 10% en 25%. Maar naarmate de uitverkoop zijn einde nadert loopt de korting tot wel 75% op.

Heel soms worden er nog hogere kortingen gegeven. Overigens kun je als consument geen korting claimen. De winkelier bepaalt of en hoeveel korting hij geeft. Hier is geen wetgeving over. Het kan dus voorkomen dat je bij de ene winkel 20% korting ontvangt, en bij de ander 60%. Met als gevolg dat je voor exact hetzelfde item ergens anders meer of juist minder betaalt.

Het loont dan ook om een beetje rond te kijken. Merk je dat er nog voldoende items aanwezig zijn, kijk dan eerst bij een vergelijkbare winkel of het hier goedkoper is. Je kunt dan altijd nog terug naar de eerste winkel.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven