Fotograferen met een wegwerpcamera doe je zo

Bijgewerkt: 13 oktober 2023

De wegwerpcamera is terug van weggeweest. Maak tastbare foto’s die tot de verbeelding spreken. Fotograferen met een wegwerpcamera is niet altijd even makkelijk. De instellingen, belichting maar ook de manier van fotograferen werkt anders dan op je smartphone of met een digitale camera. In dit artikel lees je hoe je foto’s maakt met een wegwerpcamera.

De juiste wegwerpcamera kopen

Het begint allemaal met de juiste wegwerpcamera. Welke wegwerpcamera is het beste? Die van Fujifilm, AgfaPhoto en Kodak leveren de beste kwaliteit. Ook de Le Box wegwerpcamera is populair. Je hebt daarnaast huismerken waaronder die van de Kruidvat, Action, Blokker of HEMA. Bedenk dat de fotokwaliteit hier een stuk lager kan liggen.

Liever iets meer betalen, want de foto’s moeten een heel leven lang meegaan. Dan is kwaliteit wel een dingetje. Voor een model met ingebouwde flitser en 27 opnamen betaal je tussen de € 15 en € 20. Dan koop je gelijk iets van een goed merk. Ga je voor goedkopere kwaliteit dan ben je tussen de € 5 en € 9 kwijt.

Fujifilm Quicksnap Flash – 27 foto’s

Kodak Fun Saver – 27+12 foto’s

Zoveel foto’s kun je maken met een wegwerpcamera

Met de meeste wegwerpcamera’s kun je 27 foto’s maken. Meer is mogelijk. Wanneer een foto mislukt dan gaat dit van je tegoed af. Het is dus niet zo dat je de mislukte foto direct kunt verwijderen. Daarom is het belangrijk dat je fotograferen met een wegwerpcamera goed onder de knie krijgt.

Dit kun je met een wegwerpcamera

Met een wegwerpcamera zijn de mogelijkheden onbegrensd. Bijvoorbeeld foto’s tijdens je vakantie maken, maar ook een wegwerpcamera op een bruiloft. Leg er een paar voor de gasten neer, je ontdekt dan verrassende foto’s’. Ook leuk tijdens een verjaardag of jubileum. Daarnaast is fotograferen met een wegwerpcamera ook leuk wanneer je op stap gaat of gewoon voor thuis.

De gebruiksaanwijzing

Voor oudere generaties is het gebruik van een wegwerpcamera niet zo moeilijk. Deze werkt namelijk hetzelfde als de ouderwetse fysieke fotocamera’s.

Hoe gebruik je een wegwerpcamera? Je hoeft alleen maar op het knopje te drukken en je maakt een foto. Vervolgens wikkel je de film op. Dit doe je door aan het doorspoelwiel te draaien.

Het is niet de bedoeling dat je de wegwerpcamera opent. Je levert het filmrolletje met camera en al in. Vervolgens wordt het filmrolletje ontwikkeld. De camera wordt hergebruikt of gaat de prullenbak in, afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit.


Fotograferen met een wegwerpcamera: enkele tips

Heb je een analoge, digitale of smartphonecamera? Dan ben je gewend om vooraf wat instellingen aan te passen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de ISO-waarde, de scene (situatie) of belichting. Bij een wegwerpcamera kun je niks instellen. Je koopt een model met of zonder flitser.

De ISO-waarde van de camera is altijd gelijkaardig met het filmrolletje dat erin zit. Fotografeer je in donkere omstandigheden, dan moet je een wegwerpcamera met hoge ISO-waarde kopen. De meeste modellen beschikken over ISO 400, dit is geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Dankzij de ingebouwde flitser maak je altijd heldere foto’s.

Speciale effecten

Wist je dat je met de wegwerpcamera speciale effecten kunt creëren? Hiervoor moet je iets anders met de camera omgaan. Let op want succes is niet gegarandeerd:

  • Oud effect: krassen op de lens maken of water over de camera gooien
  • Warme oranje gloed: karton van de camera halen of het apparaat in de zon laten liggen
  • Gekleurde gloed naar keuze: waterverf over de lens aanbrengen

Andere technieken zijn de wegwerpcamera in de vriezer leggen, laten vallen of de camera open maken zodat er licht bij het holletje komt. In dit laatste geval kunnen alle opnamen verloren gaan.

Een bijzondere manier van fotograferen met een wegwerpcamera is door het rolletje niet door te draaien. Je maakt dan twee foto’s over elkaar heen. Hierna alsnog doordraaien.

Lomografie met wegwerpcamera

Heb je al eens van lomografie gehoord? Dit is het fotograferen op heuphoogte, zonder dat je kijkt welke foto je maakt. Vaak wordt dit met een speciale heupcamera gedaan, maar lomografie is ook met de wegwerpcamera mogelijk.

Voorwaarde is dat je altijd een camera bij je hebt. Een wegwerpcamera is dus ideaal.

Kan een wegwerpcamera tegen water?

Let op want een wegwerpcamera kan niet zomaar onder water. Wil je onder water fotograferen met een wegwerpcamera? Ga dan voor een speciaal onderwater model. De LeBox is afgestemd voor fotograferen onder water. Daarnaast zijn er andere merken die met een onderwater wegwerpcamera op de markt komen.

Wegwerp onderwater camera voor 27 kleuren fotos


Je maakt de mooiste kleurenfoto’s onder water. Hierbij heb je keuze uit 27 tot 81 foto’s. Dit soort camera’s is waterdicht tot 3 meter diepte. Dieper moet je niet gaan, de waterdruk wordt dan hoger. Hierdoor is de camera niet meer waterdicht.

Hoeveel kost het om een wegwerpcamera te ontwikkelen?

Het laten ontwikkelen van een wegwerpcamera is echt niet duurder dan een normaal filmrolletje. De prijs ligt op gemiddeld 15 cent per foto (afdruk). Let wel op want je kunt niet overal een wegwerpcamera laten ontwikkelen.

Waar kan je wegwerpcamera ontwikkelen? Dit kan onder andere bij:

  • Kruidvat
  • HEMA
  • Fotograaf
  • Online fotograaf (opsturen)

Kijk even naar de aanbieders en vergelijk prijzen met elkaar. Wees voorzichtig met de goedkoopste aanbieder, die maakt mogelijk gebruik van een lage kwaliteit fotopapier.

Om de wegwerpcamer te laten ontwikkelen neem je bij de aanbieder een filmenvelop. Hierop vul je jouw gegevens in. Doe de camera in de envelop, plak hem dicht en haal het afhaalstrookje van de envelop. Dit is je ophaalbewijs. Plaats de envelop in de daarvoor bestemde bus. Mocht het niet lukken dan wil een medewerker vast wel helpen.

Hoelang duurt het om wegwerpcamera te ontwikkelen?

Het duurt één tot twee weken voordat het rolletje in de wegwerpcamera is ontwikkeld. Sommige aanbieders hebben een snellere service. Vraag vooraf wat de levertijd is. Duurt het langer dan verwacht? Soms gaat er iets mis en moet je zelf even contact opnemen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

4 gedachten over “Fotograferen met een wegwerpcamera doe je zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven