Knie kraakt bij traplopen (knakkend geluid)

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Wat een vervelend geluid: je knie kraakt bij ‘t traplopen. Dit noem je ook wel het knakken van de knie, je hoort immers een knakkend geluid. Wist je dat heel veel mensen hier last van hebben? Het kraken of knakken betekent niet direct dat er iets ernstigs aan de hand is. Maar het kan natuurlijk wel, want een krakende knie hoort ook bij artrose oftewel gewrichtsslijtage.

Bijna alle knieën kraken

Dat de knie kraakt bij traplopen is op zich niet vreemd: 99% van de knieën kraken vroeg of laat. Zo lang dit sporadisch voorkomt is er niets aan de hand. Waardoor wordt het kraken veroorzaakt?

De knie is een bijzonder gewricht dat ingewikkeld in elkaar zit. De knieschijf schuift door een geul in het bovenbeen. Bij jonge mensen is deze geul glad van structuur. Maar met het verstrijken van de jaren ontstaat er wat ruwheid. Wanneer de knieschijf door de geul glijdt dan kan deze wat haperen, waardoor er een krakend geluid ontstaat.

Het krakend of knakkend geluid kan ook afkomstig zijn van gasbelletjes. Dit kan in principe in ieder gewicht ontstaan en is onschuldig.

Knie kraakt bij traplopen en doet pijn

Dat de knie eens een keer of wat vaker kraakt bij het traplopen is geen vreemd verschijnsel. Maar wanneer hier pijn bij komt kijken dan is er vaak iets anders aan de hand. Hieronder enkele oorzaken wanneer de knie kraakt bij ‘t traplopen.

Artrose van de knie

Artrose is het verschijnsel waarbij gewrichtskraakbeen dunner wordt en langzaam afbrokkelt. Dit kan in elk gewricht ontstaan maar de knie, heupen en vingers/duim zijn het vaakst aangedaan. Artrose is geen slijtage, hoewel het vaker bij ouderen voorkomt.

De oorzaak van knieartrose is niet altijd even duidelijk. Het komt vaker bij sporters waaronder voetballers voor, draaiende bewegingen van de knie kunnen dus een oorzaak zijn. Maar ook overgewicht en erfelijkheid spelen een rol. In veel gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden.

Bij artrose van de knie ervaar je dat de knie kraakt bij het traplopen maar ook bij andere bewegingen. Pijn en stijfheid zijn veelvoorkomende klachten. Helaas is artrose niet te genezen, wel kun je het proces vertragen. Dit doe je door veel te blijven bewegen zonder het gewricht te overbelasten. Dagelijks wandelen, fietsen en zwemmen zijn altijd goed.

Tip: haal een hometrainer in huis. Zo train je dagelijks het kniegewricht zonder dat je naar buiten moet. Ook ideaal op dagen dat je wat meer pijn hebt.

Lopersknie – Patellofemorale pijnsyndroom

Een lopersknie ontstaat vaak bij hardlopers maar ook bij andere vormen van sport. Je ervaart vooral pijn en een krakend geluid bij sport of traplopen. Deze knie is onder of rondom de knieschijf aanwezig. Andere symptomen zijn stijfheid, zwelling en soms een instabiel gevoel tijdens het lopen of traplopen.

Een lopersknie is vooral een overbelastingsblessure die je veel bij hardlopers en wielrenners ziet. Het komt bij 1% tot 12% van de sporters voor. Aangepaste training, fysiotherapie en ontstekingsremmende pijnstillers hebben vaak het nodige effect. Na een periode kan de activiteit weer opgepakt worden, maar alleen wanneer dit geen pijnklachten meer geeft.

Knie kraakt bij traplopen: verkorte spieren

Wanneer de knie kraakt bij het traplopen dan kunnen verkorte spieren de oorzaak zijn. Hierdoor schiet het gewricht uit zijn normale beweging, iets dat een krakend geluid geeft. Soms ontstaan er pijn, stijfheid, krachtverlies en bewegingsbeperkingen.

Er zijn verschillende oorzaken voor verkorte spieren. Een verkeerde houding, te weinig beweging, een aangeboren afwijking en noem maar op. Behandeling bestaat vaak uit fysiotherapie, eventueel aangevuld met trigger-points behandeling.

Hypermobiliteit

Sommige mensen hebben last van hypermobiliteit. Dit betekent dat het gewricht extra bewegelijk is. Kun je de knie extreem overstrekken? Dan is de kans groot dat je last hebt van hypermobiliteit. In je jonge jaren merk je hier vaak niets van, maar met het ouder worden kunnen er verschillende klachten ontstaan.

Mensen met hypermobiliteit hebben een grotere kans op het ontwikkelen van artrose. Daarnaast kan een hypermobiel gewricht meer kraken of knakken.

Minder gewrichtsvloeistof

Gewrichten kunnen goed bewegen dankzij een combinatie van kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Bij beweging maakt het gewricht extra gewrichtsvloeistof aan: dit zorgt voor smering. Bij afname van gewrichtsvloeistof werkt het gewricht minder soepel. Het gevolg: stijfheid na een poosje stil zitten of liggen en een krakend geluid.

De oplossing is eenvoudig: regelmatig bewegen. Dit stimuleert het gewricht tot aanmaak van gewrichtsvloeistof. Houd er echter rekening mee dat een ouder gewricht minder vloeistof aanmaakt. Ook bij artrose wordt er veel minder gewrichtsvloeistof aangemaakt.

Wanneer er continu te weinig gewrichtsvloeistof aanwezig is dan kan de arts hyaluronzuur in het gewricht spuiten, dit is een kunstmatige gewrichtsvloeistof. Bovendien werkt dit ook nog eens ontstekingsremmend.

Niet altijd een oorzaak te vinden

De knie kraakt bij het traplopen. Hierboven heb je veelvoorkomende oorzaken gezien. Toch wil dit niet zeggen dat een krakende knie altijd te maken heeft met een van bovenstaande oorzaken. Net zo vaak wordt er helemaal geen oorzaak gevonden. Zolang het gewricht niet stijf is (soepel beweegt) en geen pijn doet hoef jij je geen zorgen te maken over dat krakende geluid. Hoewel dit natuurlijk best vervelend kan zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven