Verwarming wel of niet lager zetten ’s nachts

Bijgewerkt: 21 januari 2023

Energieleveranciers adviseren om de thermostaat in de avonduren omlaag te draaien. Hiermee zou je enorm veel energie en dus ook kosten besparen. Toch hoor je hier hele tegenstrijdige berichten over. De verwarming wel of niet lager zetten ‘s nachts: wat is nu de beste keuze?

Er gaan veel vreemde verhalen de ronde. Zo zou het veel meer energie kosten wanneer je de verwarming ‘s nachts lager zet. Laten we eens gaan kijken wat hiervan waar is en wat op de eindstreep de beste keuze is.

De ideale nachtstand voor je verwarming

Vaak wordt gezegd dat je de verwarming ‘s nachts op standje 15 °C moeten laten staan. Dit betekent dat je de thermostaat terugdraait wanneer je naar bed gaat. Het liefst een uurtje van tevoren want dat laatste uur hoef je niet meer te stoken. Warmte blijft echt wel even hangen!

Vroeger lag de ideale nachttemperatuur voor de verwarming op 16 °C. Omdat we met zijn alle energie moeten besparen is dit teruggedraaid naar 15 °C.

De verwarming één tot twee uur voordat je naar bed gaat lager zetten

Ga je om 23:00 uur naar bed? Vergeet dan niet om de verwarming om 20:00 uur lager te zetten. Hiermee bespaar je toch weer een uurtje op de stookkosten. Wanneer je woning goed geïsoleerd is dan kun je zelfs twee uur van tevoren de thermostaat lager zetten.

Vaak is het een kwestie van uitproberen. Zet in het begin de thermostaat anderhalf uur voordat je naar bed gaat naar 15 °C. Wanneer je merkt dat de woning te snel afkoelt dan is deze slecht geïsoleerd. Je ontkomt er dan niet aan om nog uurtje van tevoren de verwarming lager te zetten. Maar wanneer het nog lange tijd behaaglijk warm blijft dan kun je veel meer kosten besparen. Zet de thermostaat zo vroeg mogelijk omlaag.

Maximaal vijf graden lager

De meeste woningen worden gestookt middels radiatoren die zijn aangesloten op de HR combiketel of een andere cv-ketel. Dit is een prima manier om je woning goed te verwarmen. Wel kan het veel kosten, want dit soort ketels werkt vaak op gas. Omdat gas steeds schaarser en duurder wordt is het een idee om in de nabije toekomst op een andere verwarmingsmethode over te stappen.

Tot die tijd zet je de verwarming ‘s nachts lager en doet dit met maximaal vijf graden. Stook je overdag 20 °C dan draai je de thermostaat ‘s nachts naar 15 °C. Heb je hem overdag op 18 °C staan dan zet je hem ‘s nachts op minimaal 13 °C, zeker niet lager.

2 °C wanneer je vloerverwarming of TLV hebt

Let op wanneer je vloerverwarming hebt want dan mag het temperatuurverschil niet meer dan 2 °C bedragen. Dat geldt ook bij Lage Temperatuur Verwarming (TLV). Wanneer de temperatuurverschillen groot zijn dan kost het veel energie om je huis te verwarmen. Ook kost het veel meer tijd waardoor je enkele uren in de kou zit.

De verwarming helemaal uitzetten

Sommige mensen doen er alles aan om zoveel mogelijk energie en kosten te besparen. Het is heel aanlokkelijk om de verwarming helemaal uit te zetten. Toch is dit niet verstandig en dit is om verschillende redenen.

Ten eerste kost het ontzettend veel tijd, energie en geld om de woning weer te verwarmen. Hierdoor zit je ‘s morgens urenlang in de kou. Ook zie je dat op de energierekening terug en daar word je echt niet vrolijk van.

De verwarming helemaal uitzetten is ook nog eens slecht voor muren, plafonds en vloeren. Er ontstaan dan koudebruggen waar vocht zich kan verzamelen. Hierdoor ontstaan er vochtplekken en schimmelplekken. Uiteindelijk kan dit de muren aantasten. Hierdoor gaat de kwaliteit van je woning achteruit.

Een koude woning is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Het is een aanslag op je immuunsysteem want het moet continu harder werken. Bovendien heeft een te hoge luchtvochtigheid invloed op je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, spierpijn, pijnlijke gewrichten, keelpijn of verkoudheid.

Uiteindelijk kunnen er schimmels in de woning ontstaan. Ook dit is schadelijk voor de gezondheid en soms zelfs dodelijk. Om dit soort redenen is het beter om de verwarming niet helemaal uit te zetten. Maar je kunt hem zeker ‘s nachts lager zetten, dit is geen probleem.

Gebruik een slimme thermostaat

Ben je slim, gebruik dan een slimme thermostaat. Hierdoor hoef je niet elke avond de verwarming lager te zetten. De slimme thermostaat doet het voor jou. Het fijne aan dit ding is dat hij rekening houdt met de momenten waarop jij naar bed gaat.

In plaats van een slimme thermostaat kun je ook een klokthermostaat gebruiken. Je stelt vooraf een tijd in waarop de temperatuur omlaag moet. Er zijn dus verschillende oplossingen om het jezelf makkelijk te maken en ook nog eens een hoop kosten te besparen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven