Hoe vaak per dag poepen? Wat is normaal?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Ben jij zo iemand die netjes één keer per dag poept? Of toch de persoon die wel vier keer per dag zijn grote boodschap doet? Daarnaast zijn er mensen die slechts 1-2 keer per week hun ontlasting kwijtraken. Wat is normaal? Het gemiddelde zou eenmaal per dag moeten zijn, maar het is helemaal niet gek wanneer je een ander poeppatroon hebt. Ontdek wat je patroon maar ook je ontlasting over je gezondheid zegt.

Gemiddeld aantal keer per dag poepen

Hoe vaak per dag poepen is normaal? Het gemiddelde ligt op één tot twee keer per dag. Ruim de helft van alle mensen poept dagelijks, vaak in de ochtend en ‘s middags nog een keer. Er zijn ook mensen die twee keer achter elkaar poepen, terwijl anderen dit juist ‘s avonds doen.

‘s Nachts poepen komt vrij weinig voor. Dit komt omdat je hele spijsverteringsstelsel in de nachtelijke uren op een laag pitje staat. Gelukkig maar, anders zou je continu wakker worden omdat je een grote boodschap moet doen.


Vaak poepen op een dag, is dat normaal?

Je poept minimaal drie keer per dag. De vraag is of dit ook een normale situatie is. Bedenk allereerst dat iedereen een andere stoelgang heeft. Je frequentie kan hoger liggen dan bij anderen. Wanneer je al jarenlang drie of vier keer per dag poept, dan hoort dit gewoon bij jou. Maar wanneer het plotseling ontstaat, dan is er misschien iets anders aan de hand.

Vaker poepen heeft verschillende oorzaken. Het kan aan je dieet liggen. Ben je onlangs overgestapt op voedsel dat je normaal niet gewend bent? Eet je meer of juist minder? Ook meer of minder sporten, stress of afvallen kan leiden tot een andere frequentie.

Veel poepen en afvallen

Wat heeft poepen met afvallen te maken? Wanneer je naar het toilet gaat dan raak je tussen de 100  en 200 gram per keer kwijt. Dat is namelijk het gewicht van je drol. Dit zie je ook terug op de weegschaal. Sommige mensen gebruiken poepen om af te vallen. Dit is een oneerlijk spel, want dit heeft niets met afvallen te maken.

Poepen is namelijk niet de manier om af te vallen. Wil je gewicht verliezen, dan moet je vet verbranden. Dit betekent dat je meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt. Een kwestie van een rekensom maken.

Moet je meer poepen wanneer je op dieet staat? Hoeveel je poept is afhankelijk van hoeveel je eet. Hoe meer voedsel je naar binnen werkt, hoe meer ontlasting je produceert. Wanneer je afvalt is het dus niet zo dat je meer poept. Wel kan de frequentie veranderen, vooral wanneer je plots andere dingen eet.

Vanan Vidanga Capsules – Gezonde Darmen

Vidanga heeft ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunt een normale darmfunctie.

Weinig eten en toch veel ontlasting

Hoe vaak per dag poepen wanneer je vrij weinig eet? Het komt regelmatig voor: weinig eten en toch veel ontlasting. Wanneer je gezonder eet of vaker sport dan moet je ook meer poepen. Denk maar eens aan vezelrijk voedsel, dit heeft een positief effect op de darmwerking. Hiervan moet je ook vaker naar de wc.

Mensen die afvallen gaan weinig eten en meer bewegen. Door beweging komt je spijsverteringskanaal in actie. Hierdoor wordt je ontlasting sneller uit je lichaam gedreven. Weinig eten en toch veel ontlasting is dus vrij normaal.

Direct na het eten moeten poepen

Heb je dat ook, net gegeten en je moet direct poepen. Vervelend? Soms wel, al helemaal wanneer je in een restaurant zit of ergens op bezoek bent. Hoe kan het dat je direct na het eten moet poepen? Wanneer je een maaltijd neemt dan activeer je de spijsvertering. De darm wordt dan extra beweeglijk. Hierdoor wordt ontlasting die nog in de darm zit richting de uitgang gestuwd.

Direct na het eten moeten poepen is dan ook een veel voorkomend verschijnsel. Dit heeft niets met ziekte of het soort voeding te maken.

Hoe vaak per dag poepen voor een kind?

Kleine kinderen poepen wat vaker dan volwassenen. Maar het kan ook dat ze juist een stuk minder poepen. Een pasgeboren baby heeft 1 tot wel 9 poepluiers per dag. Ook zijn er baby’s die maar eenmaal per week een poepluier hebben. Ook hierin zie je dus grote verschillen.

Dit zegt ontlasting over je gezondheid

Hoe vaak per dag poepen is nu wel duidelijk, maar wat zegt ontlasting over je gezondheid? Je hebt verschillende soorten ontlasting. Zo is deze zacht, hard, waterig, worstvormig, in kleine bolletjes maar ook de kleuren variëren enorm. Van geel tot zwart en alle kleuren bruin ertussenin.

Gezonde ontlasting heeft een gladde s-vorm en is bruin van kleur. Hij is niet plakkerig of kleeft een heel klein beetje. De lengte varieert van 5 tot wel 40 cm.

Bij een moeilijke stoelgang ziet de poep er als harde konijnenkeutels uit. Dit duidt op een verstopping (obstipatie). Dit geldt ook wanneer de ontlasting er als een klonterige worst uitziet.

Je hebt diarree wanneer er meerdere zachte keutels in het toilet liggen. Maar ook wanneer deze zacht en papperig of juist heel waterig is.

De kleur van ontlasting

Als laatste nog de kleur van de ontlasting. Die is in normale situaties bruin. Dit varieert van lichtbruin tot donkerbruin. Rode poep heeft vaak met bepaalde voeding te maken. Wanneer je rodekool of rode bietjes eet dan krijg je rode ontlasting. Er kunnen ook stukjes tomaat of rode paprika in de ontlasting zitten, ook hierdoor lijkt deze rood. In alle andere gevallen zou het om bloed kunnen gaan, maar dan kleurt het water waarin de drol ligt ook rood.

Bleke of lichtgele poep duidt op een verstopping van de galwegen. Soms ziet ontlasting er zelfs grijs uit. Ziet de poep er groen uit, dan heb je misschien andijvie, sla of spinazie gegeten. Maar soms ligt de oorzaak in voedselintolerantie of een infectie.

Zwarte poep wijst op de aanwezigheid van bloed. Vaak heb je dan een bloeding in de maag of de dunne darm. Doordat het bloed oud is en zich met ontlasting vermengt zal dit zwart kleuren. Soms ontstaat er zwarte ontlasting door ijzerrijk voedsel of het gebruik van ijzerpreparaten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven