Teruggetrokken tandvlees herstellen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Kun je teruggetrokken tandvlees zelf herstellen? Er zijn wat methoden en huismiddeltjes om dit zelf te doen. Wanneer het tandvlees zeer ernstig is teruggetrokken dan is een behandeling bij de mondhygiënist, tandarts of specialist zeker aan te raden. Ontdek alles over de oorzaak van teruggetrokken tandvlees, hoe je dit kunt voorkomen en natuurlijk hoe je dit zelf herstelt.

De oorzaak van terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees herstellen is soms mogelijk, maar dit hangt van de onderliggende oorzaak af. Laten we eerst eens gaan kijken waardoor dit ontstaat. Wanneer je namelijk de oorzaak weet kun je hier mogelijk iets aan doen. Hiermee voorkom je dat het tandvlees zich steeds verder terug gaat trekken.


Tandvleesontsteking door slechte mondhygiëne

De grootste oorzaak van teruggetrokken tandvlees is een slechte mondhygiëne. Telkens wanneer je iets eet of drinkt dan blijft er een kleverig laagje op de tanden en kiezen achter. Dit laagje noem je tandplak en bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. De bacteriën hebben dus de mogelijkheid om een ontsteking te veroorzaken.

Gelukkig kun je tandplak zelf makkelijk wegpoetsen. Wanneer je dit niet doet wordt tandplak steeds harder: dit noem je dan tandsteen. Helaas kun je tandsteen niet zelf verwijderen en zit het boordevol bacteriën. De bacteriën dringen in de ruimte tussen tandvlees en kiezen (pockets) en veroorzaken hier een tandvleesontsteking.

Als gevolg hiervan ziet het tandvlees er rood en gezwollen uit. Ook gaat het makkelijker bloeden. Het tandvlees gaat zich terugtrekken, dat is iets dat je niet kunt voorkomen.

Teruggetrokken tandvlees door een behandeling

Een tandvleesontsteking kun je zelf behandelen middels goed poetsen. Je kunt het ook door de mondhygiëniste of tandarts laten behandelen, alles wordt dan goed schoon gemaakt. Na een behandeling zal het tandvlees zich altijd wat terugtrekken. Hierdoor worden de pockets minder diep maar komen tandhalzen mogelijk wat bloot te liggen.

Knarsen of klemmen

Ben jij zo iemand die in zijn slaap met zijn gebit knarst of klemt? Hierbij richt je schade aan tanden en kiezen aan. Als gevolg hiervan gaat het tandvlees zich terugtrekken. Je voorkomt dit door het dragen van een speciaal knarsbitje. Dit bestel je gewoon online en maak je zelf op maat.

SOVA Nightguard – Bitje Tegen Knarsen

Gebitsbeschermer

Ouderdom en terugtrekkend tandvlees

Wanneer het tandvlees zich terugtrekt kan dit ook met ouderdom (leeftijd) te maken hebben. Het is vrij normaal dat met het ouder worden de tanden en kiezen er wat langer uit gaan zien.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Ervaar je veel hinder van terugtrekkend tandvlees? Ten eerste is het belangrijk dat je voor een goede mondhygiëne gaat. Dit betekent twee keer per dag poetsen, eenmaal per dag de ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken en twee keer per jaar naar de tandarts. Dit vul je eventueel aan met 2-4 keer per jaar een bezoek aan de mondhygiëniste.

Teruggetrokken tandvlees herstellen is alleen aan te raden wanneer je echt problemen ervaart. Bijvoorbeeld blootliggende tandhalzen en hiermee veel pijn. Of om cosmetische redenen: het ziet niet mooi uit. Daarnaast is teruggetrokken tandvlees herstellen aan te raden wanneer tandhalzen wel erg veel bloot liggen met de kans op gaatjes.

Zo werkt teruggetrokken tandvlees herstellen

Het is belangrijk om te weten dat teruggetrokken tandvlees niet uit zichzelf herstelt. Het lichaam is dus niet in staat om het tandvlees weer op het oude niveau te brengen. Wat eenmaal weg is dat blijft weg, hoe jammer dit ook is. Teruggetrokken tandvlees herstellen kan gelukkig wel. Hierbij heb je de keuze uit donatieweefsel of de zogenaamde pinhole methode. Hieronder deze twee methoden besproken, uiteraard met hun voor- en nadelen.

Tandvlees met donorweefsel herstellen

Een van de meest gebruikte methoden is een hersteloperatie met behulp van donatie weefsel. Dit weefsel is afkomstig uit je eigen gehemelte. De tandarts snijdt reepjes uit het gehemelte en gebruikt dit als alternatief tandvlees. Dit wordt dus over het ontbroken tandvlees gelegd. Vervolgens wordt dit vastgehecht.

Het heeft enige tijd nodig om te herstellen. Houd er rekening mee dat niet alleen het ‘nieuwe tandvlees’ aan moet groeien, ook zit je met wondjes in het gehemelte. De herstelperiode kan vrij lang zijn. Het resultaat is over het algemeen wel goed, de meeste patiënten zijn hier tevreden over.

De pinhole behandeling

Een vrij nieuwe methode is de pinhole behandeling. Hierbij maakt de arts een gaatje in het nog aanwezige tandvlees. Vervolgens wordt er een haakje door dit gaatje gestoken. Op deze manier is het mogelijk om het tandvlees naar onderen te trekken tot op de plek waar het zou moeten zitten.

Om te voorkomen dat het tandvlees zich opnieuw terugtrekt worden er reepjes eiwit achter geplaatst. Dit voorkomt in vrijwel alle gevallen dat tandvlees weer terugtrekt. Voordeel van deze behandeling is dat het in vrij korte herstelperiode kent. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van donorweefsel uit het gehemelte. Ook bij de pinhole behandeling zijn de resultaten goed.

Laagje over tandhalzen aanbrengen

Is het niet mogelijk om teruggetrokken tandvlees te herstellen of wil je dit niet? Dan is er nog een andere optie: een laagje over de tandhalzen aanbrengen. Dit is voornamelijk bedoeld tegen gevoelige tandhalzen. Hierbij zijn twee mogelijkheden: het gebruikmaken van vulmiddel (composiet) of een speciale gel. Het aanbrengen van gel is pijnloos en zeer snel gebeurd. Deze gel blijft ongeveer drie tot wel twaalf maanden zitten.

Een composiet aanbrengen brengt wel pijnklachten met zich mee, daarom wordt dit onder plaatselijke verdoving gedaan. Dat dit meer pijn doet komt omdat de tandarts de tandhals moet droogblazen en een koude vloeistof moet aanbrengen. Blootliggende tandhalzen zijn hier erg gevoelig voor.

Afspraak maken bij de tandarts

Wil je teruggetrokken tandvlees herstellen dan moet je hiervoor een afspraak bij de tandarts maken. Er zijn ook speciale klinieken waar je dit kunt laten doen. Vraag vooraf naar de kosten van de behandeling en neem vervolgens contact op met de zorgverzekering. Zo weet je precies wat wel en niet vergoed wordt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven