Terugtrekkend tandvlees bij ouderen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

De meeste jongeren en volwassenen hebben een mooi gebit waarbij het tandvlees strak aansluit. Terugtrekkend tandvlees bij ouderen is een veel voorkomend probleem. Dit hoort bij de leeftijd, helaas maar waar. Door terugtrekkend tandvlees komt de tandwortel gedeeltelijk bloot te liggen. Dit kan voor aardig wat pijnklachten zorgen. Lees meer over de oorzaak en de gevolgen.

Waarom het tandvlees terugtrekt

Terugtrekkend tandvlees bij ouderen komt vaak voor, niet direct iets om je zorgen over te maken. De vraag is waarom het tandvlees zich terug gaat trekken. Het ontstaat soms ook bij jongvolwassenen en kinderen. De oorzaak ligt dan in een slechte mondhygiëne. Bacteriën komen onder het tandvleesrandje terecht en veroorzaken hier een ontsteking. Het gevolg: het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit. Het bloedt makkelijk en kan ook pijnlijk aanvoelen.

Ontstoken tandvlees zal zich altijd wat terugtrekken. Een andere oorzaak is de leeftijd. Waarom dit precies op oudere leeftijd ontstaat is niet goed bekend.


Terugtrekkend tandvlees bij ouderen voorkomen

Kun je terugtrekkend tandvlees bij senioren voorkomen? Gedeeltelijk wel, maar als zogenaamde ‘ouderdomskwaal’ is het een kwestie van accepteren. Het blijft belangrijk om voor de beste mondhygiëne te gaan. Telkens wanneer je iets eet vormt zich een zacht en kleverig laagje op de tanden en de kiezen. Dit laagje is wit van kleur en heet tandplak.

Tandplak is plakkerig en blijft hierdoor makkelijk aan tanden en kiezen hechten. Het bestaat uit een mengsel van speeksel, voedsel en bacteriën. De meeste tandplak zit langs de tandvleesrand maar ook in de ruimte tussen tanden en kiezen. Wanneer tandplak niet dagelijks wordt weggepoetst dan wordt dit uiteindelijk tandsteen. Dit is een harde laag die je niet zelf kunt verwijderen.

Het gevolg van tandsteen

Blijft tandsteen te lang zitten, dan hebben bacteriën de kans om steeds dieper naar binnen te dringen. Dit doen ze in de ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies, ook wel pockets genoemd. De aanwezige bacteriën in deze ruimte veroorzaken een ontsteking. Die ontsteking noem je gingivitis en is de grootste veroorzaker van terugtrekkend tandvlees.

Zonder behandeling gaat gingivitis over in parodontitis. Dit is een meer ernstige ontsteking en kan uiteindelijk tot verlies van tanden en kiezen leiden. Het probleem met parodontitis is dat de eerste pijnklachten weer naar de achtergrond verdwijnen. Pas wanneer de ontsteking zeer ernstig is en diep zit dan treden er weer opnieuw pijnklachten op.

Je ziet, tandplak en daarna tandsteen zorgt voor terugtrekkend tandvlees, ook bij ouderen. Toch kun je iets aan terugtrekkend tandvlees doen, zelfs wanneer het niet door tandplak veroorzaakt wordt.

Blootliggende tandhalzen

Het grootste probleem van terugtrekkend tandvlees bij ouderen is dat de tandhalzen bloot komen te liggen. In het begin voor een klein gedeelte, maar later kan er meer bloot komen te liggen. Tandhalzen bevatten geen glazuur en veel zenuwen. Het ontbreken van glazuur zorgt ervoor dat hier makkelijker gaatjes ontstaan. Door de zenuwen die bloot komen te liggen ontstaat er snel tandpijn of kiespijn. Dit is vooral het geval bij kou, warmte, zoetigheid of zuren.

Terugtrekkend tandvlees bij ouderen behandelen

De tandarts kan terugtrekkend tandvlees bij ouderen behandelen. Dit is niet altijd nodig, soms is het voldoende om de blootliggende tandhalzen te beschermen. Dit gebeurt met een speciale gel die de tandarts over de tandhalzen aanbrengt. Na het aanbrengen van de gel is het belangrijk dat je de eerste 24 uur dit gedeelte van het gebit niet poetst.

Het laagje gel blijft 3 tot wel 12 maanden werkzaam. Hierna merk je dat de tandhalzen weer bloot komen te liggen en kan de tandarts een nieuw laagje aanbrengen.

Gezonde voeding en goede mondhygiëne

Bij terugtrekkend tandvlees, op welke leeftijd dit ook is, is het belangrijk om voor gezonde voeding en een goede mondhygiëne te gaan. Vermijd suikerrijk voedsel, hoe lekker dit ook is. Poets minstens twee keer per dag de tanden. Heb je net frisdrank, fruit of vruchtensap genuttigd? Wacht dan minimaal een uur met poetsen. Vergeet tijdens het poetsen niet onder ruimte tussen tanden en kiezen schoon te maken. Dit doe je met tandenstokers, ragertjes of flosdraad.

Poets niet alleen de oppervlakken van het gebit maar ook de tandvleesrand. Daar zit namelijk de meeste tandplak met bacteriën. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek is gebleken dat dit veel effectiever werkt.

Ga twee keer per jaar naar de tandarts. Het is ook aan te raden 2 tot 4 keer per jaar naar de mondhygiëniste gaan.

Terugtrekkend tandvlees herstellen

Het is ook mogelijk om terugtrekkend tandvlees te herstellen. Dit gebeurt middels een operatie. Hierbij wordt er donorweefsel uit het gehemelte weggehaald. Vervolgens plaatst de chirurg dit weefsel op de plek waar het tandvlees is verdwenen.

Voordeel van deze methode is dat het terugtrekkend tandvlees herstelt. Nadeel is de lange hersteltijd en de aanwezigheid van littekens.

Terugtrekkend tandvlees opvullen

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde pinhole behandeling. Hierbij maakt de arts een gaatje in het terugtrekkend tandvlees. Vervolgens wordt er via een haakje door het gaatje het tandvlees naar onderen getrokken. Hierachter wordt een eiwit geplaatst dat ervoor zorgt dat het tandvlees niet opnieuw terugtrekt.

Het gaat hier om een vrij nieuwe behandeling die effectief is. Helaas wordt deze behandeling niet overal uitgevoerd. Voordeel van deze methode is dat het een korte hersteltijd heeft. Bovendien blijven er ook geen littekens achter en is er geen donorweefsel nodig. Het terugtrekkend tandvlees wordt dus opgevuld met het eigen tandvlees.

Terugtrekkend tandvlees opvullen met een composiet

Sommige mensen vragen zich af of het mogelijk is om terugtrekkend tandvlees op te vullen met een composiet. Het vulmateriaal composiet wordt gebruikt voor gaatjes in tanden en kiezen. Het is niet mogelijk om met composiet terugtrekkend tandvlees op te vullen. Wel is er een andere mogelijkheid: het plaatsen van faces. Dit zijn een soort schildjes van compositorisch een ander materiaal. Dit wordt over de normale tand geplaatst waardoor deze een mooi uiterlijk krijgt.

Faces zijn aan te raden voor mensen met een minder mooi gebit. Bijvoorbeeld verkleuringen, scheef staande tanden en soms ook bij terugtrekkend tandvlees.

Zwarte driehoeken tussen de tanden

Naast terugtrekkend tandvlees bij ouderen kunnen er ook zwarte driehoeken tussen de tanden zichtbaar zijn. Dit ontstaat door een eerdere tandvleesontsteking maar ook als gevolg van ouderdom. Dat is helaas niet te verhelpen middels een operatieve ingreep. Wel kan er gekozen worden voor faces oftewel schildjes. Dit kan bij de eigen tandarts of een speciale kliniek.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven