Onderhuidse beweegbare bult – oorzaken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je merkt een onderhuidse beweegbare bult op. Is dit ernstig? In veel gevallen gaat het om een goedaardige vetbult. Toch kan er wat anders aan de hand zijn. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken, en wat de mogelijke behandeling is.

Knobbeltje onder de huid

Bij een onderhuidse beweegbare bult spreek je ook wel van een knobbeltje onder de huid. Dit voel je dus duidelijk zitten. Soms zie je het ook, bijvoorbeeld doordat de huid een verdikking zien.

Bij een onderhuidse beweegbare bult kun je het knobbeltje heen en weer bewegen. Duw er maar eens tegenaan: verschuift het bultje een beetje? Dan gaat het echt om een onderhuidse beweegbare bult.


Oorzaken onderhuidse beweegbare bult

Het is nooit prettig om een onderhuids beweegbaar knobbeltje te voelen. Je weet immers niet wat het is. Moet je je zorgen maken? Heel veel mensen hebben een of meerdere vetbulten onder hun huid zitten. Vooral met het ouder worden komt dit vaker voor.

Is het dat niet en wil je een andere oorzaak weten? Niet alle oorzaken zijn ook direct duidelijk. Hieronder een aantal oorzaken op een rij:

  • Onderhuidse vetbult
  • Keloïd
  • Talgbult
  • Dermatofibroom
  • Fibroadenoom

En nog meer oorzaken, die hieronder staan.

Onderhuidse vetbult

Een vetbultje noem je ook wel een lipoom. Het gaat hier om een zwelling die uit vetcellen bestaat. Een vetbult is voelbaar als een onderhuidse beweegbare bult. Het bultje voelt zacht aan, je kunt het dus indrukken. De afmeting van een vetbult varieert van 1 tot 10 cm.

Een vetbult is altijd goedaardig en zal dus ook niet kwaadaardig worden. Toch kan het je aardig in de weg zitten. Helaas zijn er geen zalfjes of medicijnen om een vetbult weg te krijgen. Indien je het weg wil laten halen dan wordt het onder lokale verdoving weggesneden.

Denk je een vetbult te hebben en verandert deze van kleur of vorm of gaat bloeden? Laat dit dan altijd door de huisarts checken. Het kan namelijk om een heel andere bult gaan.

Knobbeltje op de huid door keloïd

Een keloïd is een goedaardig gezwel dat vaak vanuit littekenweefsel ontstaat. Het kan echter ook zonder beschadiging van de huid ontstaan. Dit zie je bijvoorbeeld veel op het borstbeen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in een ontsteking van de haarzakjes. Opvallend is dat een keloïd zelden bij blanke mensen voorkomt.

Wanneer een keloïd na het 18e levensjaar ontstaat dan zal deze zelden heel snel groter worden. Tijdens de kinderjaren kan deze wel in korte tijd flink groeien. Een keloïd is geen onderhuidse beweegbare bult maar zit op de huid zelf.

Talgbult – pijnloos knobbeltje

Een alles bult noem je ook wel een atheroomcyste. Het gaat om een onderhuidse beweegbare bult die geen pijn doet. Alleen in uitzonderlijke gevallen doet een talgbult pijn. Talgbulten zijn goedaardig en groeien langzaam. Je komt ze vaak in het gezicht, de hals en op de romp tegen.

Een talgbult oftewel talgkliercyste kun je laten verwijderen. Dit is vooral aan te raden wanneer deze ontstoken raakt. De huisarts zal er dan een sneetje in maken.

Jinius® Pimple Patches: voor iedereen die last heeft van ongewenste puistjes en mee-eters.

Dermatofibroom bij volwassenen

Een andere oorzaak van een onderhuidse beweegbare bult is een dermtoafibroom. Het voelt hard aan, net alsof er iets onder de huid zit. Het is een langzaam groeiende bult die soms gevoelig aanvoelt. Ook kan de bult jeuken maar hij doet zelden pijn. De bult is meestal bruin van kleur. Toch zie je ook andere kleuren zoals rood, paars, blauw en zelfs grijs of zwart.

Een dermatofibroom komt het vaakst bij vrouwen in de leeftijd van 20-45 jaar voor. Bij mannen wordt dit veel minder vaak gezien. Gelukkig gaat het om een goedaardige huidtumor die redelijk vaak voorkomt. De oorzaak voor het ontstaan is niet helemaal duidelijk maar het zou te maken kunnen hebben met een insectenbeet of huidtrauma.

Je hoeft deze zwelling niet te laten verwijderen. Na het verwijderen is de kans namelijk groot dat deze onderhuidse beweegbare knobbel terugkomt. Pas tijdens het scheren wel een beetje op dat je deze knobbel niet raakt.

Fibroadenoom: goedaardige knobbels in de borst

Merk je in de borst een onderhuidse beweegbare bult? Misschien gaat het dan wel om een fibroadenoom. Deze knobbel voelt zacht aan en is tussen de 1 en 3 cm groot. Een fibroadenoom is goedaardig en pijnloos. Rond de menstruatie kan deze wel klachten geven, bijvoorbeeld een extra gevoeligheid. Soms doet de knobbel rond de menstruatie ook pijn.

Het is belangrijk om te weten dat een fibroadenoom geen verhoogd risico op het ontstaan van borstkanker geeft. Waarschijnlijk ontstaan dit soort knobbels door het hormoon oestrogeen. Je ziet het vooral bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar ontstaan. Na de overgang kan deze knobbel weer kleiner worden.

Behandeling is niet nodig, tenzij je er erg veel last van hebt. Dan wordt de fibroadenoom via een kleine snede operatief verwijderd.

Schildklierknobbeltjes

Je kunt bij een onderhuidse beweegbare knobbel ook last hebben van een schildklierknobbel. Dit is vaak het gevolg van een vergrote schildklier. Schildklierknobbels komt het meest voor bij mensen vanaf 60 jaar oud. Over het algemeen voel je deze knobbel niet, maar wanneer die groeit kan dit van buitenaf wel voelbaar zijn.

De oorzaak voor een schildklierknobbel ligt in een tekort aan jodium in de voeding. Mannen krijgen er ook vaker mee te maken en vooral wanneer ze ouder dan 60 jaar zijn of jonger dan 30 jaar.

Het is vaak niet nodig om deze knobbel te behandelen of te verwijderen. Wel wordt er regelmatig een echo gemaakt. Heb je toch last van de schildklierknobbel dan kan deze op twee manieren behandeld worden: een schildklieroperatie of het toedienen van radioactief jodium.

Onderhuidse bult door kanker

Je moet er niet aan denken maar een onderhuidse bult kan soms ook op kanker wijzen. Wanneer je Googelt op onderhuidse beweegbare bult om je ook als eerste dit soort zoekresultaten tegen. Probleem is dat dit veel mensen angstig maakt, want een onderhuidse bult wordt zelden door kanker veroorzaakt.

Heb je al eens van een liposarcoom gehoord? Dit lijkt een beetje op een vetbult, alleen is een vetbult goedaardig. Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor en ontstaat net als een vetbult vanuit vetcellen.

Een liposarcoom komt het vaakst voor bij mannen tussen de 40 en 60 jaar oud. Bij vrouwen komt het iets minder vaak voor, maar ook dan hebben ze een leeftijd van 40-60 jaar. Overigens kan het ook op jongere of oudere leeftijd ontstaan.

De symptomen van een liposarcoom zijn:

  • Onderhuidse beweegbare bult
  • Voelt steviger aan dan een vetbult

Wanneer de tumor in de buikholte zit dan kan hij de maag, darmen of urinewegen dichtdrukken. Een liposarcoom voelt niet pijnlijk aan en groeit langzaam.

Behandeling liposarcoom

Wanneer de tumor nog niet zo groot is dan wordt deze vaak behandeld middels bestraling. Het kan ook dat chemotherapie wordt voorgesteld. Dit is vaak alleen wanneer er ook uitzaaiingen aanwezig zijn.

In veel gevallen bestaat de behandeling uit een operatie. Hierbij wordt de liposarcoom operatief verwijderd. Je kunt ook afzien van een behandeling. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat de behandeling geen zin heeft. Het is altijd belangrijk om dit vooraf met de arts te bespreken. Deze kan ook de voordelen en nadelen van elke behandeling uitleggen.

Kan ik een onderhuidse beweegbare bult wegsnijden?

Sommige mensen snijden zelf bulten op de huid weg. Dit is niet altijd verstandig, er kunnen flinke infecties ontstaan. Kun je een onderhuidse beweegbare bult zelf wegsnijden? Nee, dit moet je nooit doen.

Ten eerste weet je niet wat de oorzaak van deze bult is. Ten tweede kun je niet zomaar de huid opensnijden. Dit vergroot het risico op een ernstige infectie. Daarnaast kun je een ader of misschien wel een slagader raken. Ga dus nooit zelf dokteren! Merk je een onderhuidse bult op, maak dan een afspraak met de huisarts. Deze kan vaak snel een diagnose stellen.

Onderhuidse bult bovenbeen

Heb je een onderhuidse bult op het bovenbeen? Vaak gaat het om een vetbult oftewel lipoom. Het kan ook om een talgbultje gaan of je hebt last van een steenpuist. Bekijk hierboven wat de symptomen en eventuele behandeling is.

Onderhuidse bult gezicht

Ook een onderhuidse bult in het gezicht duidt vaak op een vetbult. Maar het kan ook om een keloïd of een talgbult gaan. Soms is er sprake van een onderhuidse puist als gevolg van een ontsteking van de talgklier of het haarzakje. Maak je je zorgen over een onderhuidse bult in het gezicht, maak dan een afspraak met de huisarts.

Harde bult in buik

Heb je last van een harde bult in de buik? Dit is geen onderhuidse beweegbare bult. Ga niet teveel op het internet zoeken naar oorzaken, je komt vaak hele ernstige ziekten tegen. Beter kun je een afspraak maken met de huisarts. In veel gevallen blijkt het toch om iets onschuldigs te gaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven