Artrose & alcohol: niet altijd een verstandige keuze

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Artrose en alcohol, gaat dit wel goed samen? Bij artrose is er sprake van een verandering van het kraakbeen (slijtage). Alcohol kan hier een negatieve invloed op hebben. Benieuwd hoeveel alcohol je als artrosepatiënt mag hebben en wat hier de gevolgen van zijn? In dit artikel alle belangrijke informatie.

Het ontstaan van artrose

Vaak wordt gedacht dat artrose door ouderdom ontstaat en dus een vorm van slijtage is. Gedeeltelijk klopt dit: artrose komt vaker bij 55 plussers voor. Het gaat hier echter niet om slijtage maar om veranderingen in het gewrichtskraakbeen.

Wat gebeurt er precies bij artrose? Door verschillende oorzaken wordt het kraakbeen dun dag en kan (gedeeltelijk) loslaten. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor artrose:

  • leeftijd (ouder dan 45 jaar)
  • geslacht (vrouwen krijgen hier vaker mee te maken)
  • reumatische artritis (gewrichtsontstekingen)
  • werk (veel op de knieën zitten)
  • sport (vooral voetbal)
  • standsafwijking (X-benen of O-benen)

Net zo vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Zonder duidelijke oorzaak is de kans op poly artrose groter.

Artrose handschoenen

Knieband bij artrose

Symptomen en behandeling artrose

Artrose alcohol: lees eerst meer over de symptomen en behandeling. Artrose is zeer grillig: er zijn goede en slechte dagen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid (vooral startstijfheid) en een minder goede beweeglijkheid van het gewricht. Hoe langer de artrose voortduurt, hoe meer de symptomen naar voren komen. Wanneer het kraakbeen helemaal weg is ontstaat er veel pijn en kan het gewricht moeilijk buigen of strekken.

Behandeling van artrose bestaat uit fysiotherapie en pijnstillers. Dit werkt goed wanneer artrose nog niet zover gevorderd is. Er zijn een aantal nieuwe behandelmethoden zoals de injecteerbare pleister en distractie. Bij volledige slijtage helpt alleen een gewrichtsprothese.

Goed op de voeding letten kan helpen bij het verlichten van de klachten. Hier komen we dan ook gelijk op de combinatie artrose & alcohol uit.

Mag je met artrose alcohol drinken?

Voeding kan de klachten van artrose verlichten of juist erger maken. Mag je met artrose alcohol drinken? Het mag wel, maar het is niet altijd verstandig. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op artrose, artritis en jicht.

Alcohol bevordert de aanmaak van urinezuur, dit gebeurt in de lever. Een hoog urinezuurgehalte lokt een aanval van jicht uit. Bovendien heeft dit een nadelig effect wanneer er sprake is van een gewrichtsontsteking. Bij artrose komt vaker een gewrichtsontsteking voor. Daardoor is het niet verstandig om alcohol te drinken. Maar er is meer: artrosepatiënten gebruiken ook vaak pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze pijnstillers/ontstekingsremmers gaan niet samen met alcohol.

Mag je met artrose helemaal geen alcohol drinken? Nee hoor, er zijn gevallen waarbij alcohol drinken geen kwaad kan.

Tip: vergeet glucosamine niet!

Lucovitaal Glucosamine Chondroïtine

Artrose? Alcohol drinken mag soms toch!

Je hebt artrose met milde of geen pijnklachten. Hierdoor gebruik je geen pijnstillers of ontstekingsremmers. Bovendien is het gewricht niet ontstoken.

In bovenstaande gevallen kun je zonder probleem alcohol drinken. Wees wel voorzichtig met het verdovende (pijnstillend) effect van alcohol. Hierdoor voel je minder pijn in het gewricht waardoor je dit mogelijk overbelast. Ga je een avondje stappen? Drink gerust een pilsje maar ga regelmatig zitten. Zo voorkom je dat je de knieën of enkels overbelast. Heb je artrose in de rug, schouders of handen, dan is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Til bijvoorbeeld geen biervaatje op (wanneer jouw hulp wordt gevraagd).

Sterke drank en wijn zijn beter dan alcohol

Purine in alcohol is verantwoordelijk voor een verhoogd gehalte urinezuur. Wist je dat bier waaronder ook alcoholvrij bier meer purine bevat dan sterke drank en wijn? Wil je met artrose alcohol drinken, kies dan bij voorkeur voor een sterke drank of wijn.

Overigens bevatten frisdranken en vruchtensappen ook purine. Wanneer je sterke drank hiermee mixt, krijg je alsnog meer purine binnen. Geen probleem wanneer er geen gewrichtsontsteking of jicht aanwezig is, in andere gevallen kies je hier liever niet voor.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven