Blauwe tong? Niet altijd zo onschuldig als het lijkt

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een blauwe tong lijkt misschien grappig maar is niet altijd onschuldig. Tenzij het natuurlijk om voeding of medicatie gaat dat een blauwe kleur afgeeft. In alle andere gevallen kan een blauwe tong duiden op een zuurstoftekort of een onderliggende aandoening of ziekte. Steek je tong uit en ontdek waarom deze soms blauw gekleurd is.

Normale kleur van de tong

Een gezonde tong heeft een roze kleur. Bij sommige is deze wat roder (beter doorbloed). Wanneer de tong er wit of grijs uitziet dan heeft het vaak met beslag te maken. Nee, geen pannenkoek beslag maar een beslagen tong. Dit ontstaat door de aanwezigheid van bacteriën en tandplak.


Een blauwe tong

Even voor de duidelijkheid: een blauwe tong is niet normaal. Maar wel wanneer de tong blauw kleurt na het eten of drinken van iets met een blauwe kleurstof. Er is een groente die blauw kleurt: rodekool. Daarnaast zijn het vaak snoepjes of waterijsjes met kleurstoffen die blauw afgeven.

Een blauwe tong kan ook door gebruik van medicatie of vitaminepillen komen. Gaat het niet om gekleurd voedsel en is de tong daadwerkelijk blauw? Hieronder wat mogelijke oorzaken.

Blauwe tong door slechte doorbloeding

Soms stroomt het bloed niet goed, dit merk je door een blauwe tong. Bij een slechte doorbloeding ontstaan er naast een blauwgekleurde tong ook andere klachten zoals een slechte gezondheid en sufheid of vermoeidheid.

De blauwtongziekte

Heb je wel eens van de blauwtongziekte gehoord? Maak je niet druk, dit komt niet bij mensen voor. De blauwetongziekte is een virusziekte die voornamelijk bij schapen voorkomt. Deze ziekte wordt door stekende muggen overgebracht maar is niet overdraagbaar op mensen.

Een hoog cholesterolgehalte

Soms ontstaat een blauwe tong als gevolg van een hoog cholesterolgehalte. Meestal zal de tong niet blauw maar paars kleuren. Een hoog cholesterolgehalte is schadelijk voor hart en bloedvaten. Vaak zie je bij mensen met een langdurig hoog cholesterolgehalte uiteindelijk hartproblemen ontstaan.

De Medische Tester – Cholesterol Test

Vroeger werd gedacht dat het eten van eieren voor een hoog cholesterol zorgt. Dit idee is inmiddels achterhaald. Hoe ontstaat dan een te hoog voor cholesterol niveau? Vaak ontstaat dit door het eten van veel verzadigd vet maar ook door erfelijke aanleg. Verzadigd vet en transvet zijn niet goed voor het cholesterolgehalte. Het is belangrijk om goed op de voeding te letten en overgewicht te voorkomen of hier iets aan te doen.

Blauwe tong door een longziekte

Wanneer je een longziekte hebt dan stroomt er te weinig zuurstof door het bloed. De tong kleurt door zuurstofarm bloed blauw. Vaak merk je ook dat huid en slijmvliezen blauw of paarskleuren. Verder ben je snel buiten adem of kortademig. De concentratie vermindert en je voelt je vermoeid. Zuurstofarm bloed als gevolg van een longziekte moet natuurlijk altijd behandeld worden.

Hartproblemen

Ruim een derde van de bevolking krijgt vroeg of laat met hart- en vaatziekten te maken. Hartproblemen zorgen voor een slechtere doorbloeding. Dit komt omdat het hart te zwak is om het bloed goed door het lichaam te pompen. Als gevolg hiervan krijgen organen te weinig zuurstof en voeding. Het gevolg: minder goed werkende organen, vermoeidheid, kortademigheid en natuurlijk een blauwe toon. Hoewel dit niet bij iedereen even goed zichtbaar is.

Hartproblemen vormen een serieus risico voor de gezondheid. Merk je één of meer van bovenstaande klachten? Voel jij je niet goed of vermoed je dat je hartproblemen hebt? Wacht niet te lang en bezoekt de huisarts. Deze zal vaak doorverwijzen naar een specialist.

De ziekte van Addison

Deze ziekte noem je ook wel bijnierinsufficiëntie. Een mooi lang woord voor galgje, maar wat gebeurt er bij de ziekte van Addison? Hierbij treedt er een ontsteking in de bijnieren op. Als gevolg hiervan kunnen de bijnieren niet voldoende hormonen produceren. De klachten die in het begin ontstaan lijken veel op stres gerelateerde klachten.

Je krijgt last van vermoeidheid en verlies van eetlust. Opvallend is dat je veel trek krijgt in zout voedsel. De huid, het tandvlees en het gezicht kunnen bruin kleuren. Soms ontstaat er ook een blauwe tong, maar dit zal vooral in het begin van deze ziekte zijn. Uiteindelijk verzwakt het immuunsysteem, krijg je een lage bloeddruk en pijnlijke spieren aan gewrichten.

Behandeling bestaat uit pillen zoals hydrocortison of fludrocortison. Soms krijgen patiënten het medicijn DHEA toegediend. Bij emotionele inspanning, ziekte of zware lichamelijke activiteiten heb je soms meer medicatie nodig.

Ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW)

Alweer een ziekte waarbij een blauwe tong kenmerkend is. De oorzaak van de ziekte van Rendu-Osler-Weber zit hem in een verwijding tussen slagader en ader. Deze verwijdingen bloeden sneller dan normaal. De ziekte is dominant erfelijk.

Vaak bestaan de eerste symptomen uit spontane bloedneuzen. Later kleuren de lippen en de tong roodachtig, blauw of paarsachtig. Deze ziekte kan levensbedreigend zijn en moeten zeker behandeld worden. Een bloedneus wordt met een laser behandeld. Dit gebeurt ook bij bloedingen in het maag-darmkanaal. Verder vindt behandeling met medicatie of hormonen plaats.

Blauwe tong door vitaminetekort

Bij een tekort aan vitamine B2 kan er soms een blauwe tong ontstaan. Het is belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Vitamine B2 vind je in melk en melkproducten, volkoren producten, broccoli en boerenkool, vlees en vis.  Lukt het niet om gezond en gevarieerd eten? Dan kun je eventueel een voedingssupplement innemen.

Vitakruid – Multi basis – 90 tabletten
Vitamine B2, Multivitaminen

Let op dat je vitamine B2 niet verwart met vitamine B12! Deze twee zijn namelijk niet hetzelfde.

Beschadiging van de tong

Een blauwe tong kan ook het gevolg van een beschadiging zijn. Wanneer je hard op je tong bijt dan kan er een blauwe of paarse kleur ontstaan (inwendige bloeding). Bijten op je tong doet ontzettend veel pijn, vaak springen je de tranen in de ogen. Gelukkig geneest de tong snel.

Overige oorzaken

Dit waren de belangrijkste oorzaken van een blauwe tong. Er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn. Vertrouw je het niet, ga dan langs de huisarts. Dit geldt al helemaal wanneer de blauwe verkleuring gepaard gaat met pijn of een zwelling die niet verdwijnt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven