Steken in buik & zwanger

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Zwanger en steken in de buik hebben: een verschijnsel dat veel voorkomt. Tijdens de zwangerschap kunnen er meerdere klachten van buikpijn of buikkramp ontstaan. Steken in de buik, dat is toch wel iets anders dan kramp. Vaak komen steken vroeg in de zwangerschap voor. Bijvoorbeeld met 5 of 6 weken. Maar ook later in de zwangerschap kan dit ontstaan. Goed, kijk maar snel waar dit (mogelijk) vandaan komt.

Wat zijn steken in de buik?

Steken in de buik zijn anders dan krampen. Bij krampen trekt de baarmoeder of een ander hol orgaan zoals de darmen krampachtig samen. Dit kan veel pijn doen en komt in aanvallen voor. Krampen kunnen lang aan blijven houden. Vaak is bewegen pijnlijk of ontstaat er juiste en bewegingsdrang.

Bij steken in de buik lijkt het alsof er een scherp voorwerp in een orgaan wordt gestoken. Er wordt een korte maar hevige pijn gevoeld. Bij een steek klap je soms dubbel van de pijn of krom je de rug. Soms grijp je naar de pijnlijke plek.  De steek verdwijnt vrij snel weer, wel kunnen meerdere steken elkaar opvolgen.

Oorzaak van steken in buik & zwanger

De oorzaak voor steken in de buik bij zwanger zijn kan verschillend zijn. Tijdens de eisprong kun je zeker een steek voelen. Dit wordt veroorzaakt door het vrijkomen van het eitje. Soms is er dan ook wat bloedverlies. Steken rond de 4 weken zwangerschap ontstaan vaak door hormoonveranderingen. Met 5 en 6 weken zwangerschap kan je een felle steek voelen wanneer je bijvoorbeeld opstaat of je uitrekt. Hoewel de oorzaak niet altijd even duidelijk is zou dit kunnen komen door hormoonveranderingen en de groeiende baarmoeder.

Zijn steken hetzelfde als bandenpijn?

Vaak worden steken met bandenpijn verward of wordt gezegd dat bandenpijn voelbaar is als steken. Bandenpijn wordt veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder. De baarmoeder hangt in de buikholte aan banden. Wanneer de baarmoeder groeit wordt er aan deze banden getrokken, er komt druk op te staan. Die druk voel je als bandenpijn.

Maar hoe voelt bandenpijn? Sommige vrouwen klagen over een zeurende pijn. Anderen over een stekende pijn. Allebei is mogelijk. Bandenpijn kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan. De meeste vrouwen krijgen er echt last van rond de 12 tot 14 weken zwangerschap. In de tweede helft van de zwangerschap, rond de 20 tot 22 weken, komt bandenpijn meer voor. Meestal wordt bandenpijn minder tegen het einde van de zwangerschap.

Zwangerschapsband

Geen oorzaak voor steken in de buik te vinden

Steken in de buik wanneer je zwanger bent hebben niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij het merendeel van de vrouwen is er geen aanwijsbare reden voor te vinden. Zolang de steken geen dagelijks probleem gaan vormen hoeft er ook geen nader onderzoek gedaan te worden. Meer dan de helft van de vrouwen ervaart regelmatige een stekende buikpijn tijdens de menstruele cyclus of tijdens de zwangerschap. In een aantal gevallen is er wel een oorzaak te vinden:

  • Miskraam of vroeggeboorte
  • Bevalling
  • Bandenpijn
  • Ontsteking van de vagina
  • Eisprong
  • Infectie
  • Verstopping

Moet ik met steken naar een verloskundige?

Of er echt iets ergs aan de hand is kan alleen de verloskundige bepalen. Veel vrouwen zijn bang voor een miskraam wanneer ze steken in hun buik voelen. Een miskraam wordt in de meeste gevallen aangekondigd door bloedverlies, vaak al enkele dagen voor de daadwerkelijke miskraam. Daarnaast zal er bij een miskraam een soort buikkramp ontstaan die steeds heviger wordt.

Het begint als een menstruatie-achtige pijn die naarmate de tijd verstrijkt heviger wordt en vaker na elkaar komt. Dit zijn weeën die ervoor moeten zorgen dat de zwangerschap wordt afgebroken.

Steken in de buik die af en toe voorkomen zijn vaak niet ernstig en geen reden tot verdere ongerustheid. Bloedverlies kan wel een reden tot zorg zijn wanneer dit in combinatie met buikkramp of steken voorkomt. Neem in deze gevallen contact op met je verloskundige of arts. Deze kan middels een echo bekijken of er sprake is van een miskraam. Soms kan dit niet altijd middels een echo gezien worden. Er zal dan een afwachtende houding worden aangenomen.

Steken in een vagina

Nog een veelgehoorde klacht: steken in de vagina tijdens de zwangerschap. Dit zijn heel vervelende en pijnlijk steken. Ook nu lijkt het alsof er een scherp voorwerp zoals een mes in de vagina wordt geprikt. Hoewel deze klacht vaak niet begrepen wordt door anderen is ze wel bij veel vrouwen aanwezig.

De oorzaak ligt in de hormoonhuishouding en doorbloeding tijdens de zwangerschap. Belangrijk om te weten is dat deze hevige steken vaak geen kwaad kunnen. Helaas is hier ook vrij weinig tegen te doen. Er is geen middel dat de steken laat verdwijnen. Ook komt het vaker voor tegen het einde van de zwangerschap. De oorzaak kan liggen in de zenuwen waartegen gedrukt wordt door de baby. Vooral wanneer de baby is ingedaald komen steken in de vagina wat vaker voor. De klachten verdwijnen na de bevalling weer.

Steken: zwanger of menstruatie?

Steken in de buik komen vaak voor in het begin van de zwangerschap. Veel vrouwen vragen zich af of ze zwanger zijn of dat de menstruatie eraan komt. Jammer genoeg valt hier niks over te voorspellen: ook tijdens de menstruatie komen er wel eens steken in de buik voor. Belangrijk is dat je zelf je eigen lichaam leert kennen.

Clearblue zwangerschapstest digitaal met wekenindicator

Een aankomende menstruatie kan door ervaren vrouwen opgemerkt worden. Een zwangerschap voelt vaak toch anders aan. Veel vrouwen geven achteraf aan dat ze ‘iets’ merkte aan hun lichaam maar dit niet konden plaatsen. Vrouwen die al eens eerder zwanger zijn geweest kunnen een zwangerschap al veel eerder aanvoelen. Vaak is dit voelbaar door een plotselinge felle steek bij het hoesten, niezen of opstaan.

Een menstruatie kan ook dit soort steken met zich meebrengen, maar vaak minder heftig. Bovendien zal bij een menstruatie over het algemeen meer een zeurderige buikpijn ontstaan in plaats van felle steken.

Galstenen en nierstenen

Soms komen er galstenen of nierstenen voor. Dit zijn stenen in de galblaas of in de nier en ontstaan door een overschot van een mineraal of cholesterol. Galstenen ontstaan vaak in de zwangerschap door een verandering van hormonen en stofwisseling. Nierstenen ontstaan soms ook in de zwangerschap door een blijvende blaasontsteking. Over het algemeen kan gezegd worden dat het risico op galstenen of nierstenen iets verhoogd is tijdens de zwangerschap.

De stenen kunnen een afvoergang blokkeren en dan een hevige pijn veroorzaken. Dit wordt ook wel koliek genoemd. De pijn is te omschrijven als een krampachtige of stekende pijn, waarbij er bewegingsdrang ontstaat. Nierstenen kunnen vergruisd worden of worden met een operatie verwijderd. Soms helpen medicijnen die de stenen verkleinen zodat ze via de blaas het lichaam verlaten.

Galstenen kunnen operatief verwijderd worden. De arts zal bespreken wat de beste mogelijkheid wanneer je zwanger bent. Soms wordt er besloten af te wachten tot na de bevalling. Dit is vaak mogelijk wanneer de stenen niet teveel klachten veroorzaken. Met pijnstillers en spierverslappers kan de arts de klachten bestrijden.

Een warme kruik kan ook wal wat pijn verlichten, doordat dit ontspannend werkt. Overleg altijd met de arts wat te doen en bespreek altijd de zwangerschap of het vermoeden op een zwangerschap. Nierstenen en galstenen beïnvloeden niet de vruchtbaarheid. Wel kan het zwanger worden beter uitgesteld worden wanneer een operatie op de planning staat.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven