Kiezen trekken voor een beugel, is dat wel nodig?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je krijgt een beugel, bedoeld voor het rechtzetten van tanden en kiezen. De orthodontist heeft je verteld dat kiezen trekken voor een beugel nodig is. Toch klopt dit niet altijd, in sommige gevallen is ook een andere behandeling mogelijk. Mochten de kiezen wel getrokken worden, dan wil je natuurlijk weten wat je te wachten staat.

Waarom een beugel noodzaak is

Vooral pubers krijgen vaker een beugel. Niet alle pubers of tieners zijn het hiermee eens. Toch is het belangrijk om te weten dat een beugel absoluut noodzaak is. Het zet niet alleen de tanden en kiezen recht waardoor dit er mooi uit ziet, ook is het beter voor de gezondheid.

Wanneer alle tanden en kiezen mooi rechtstaan is het veel makkelijker om het gebit goed te poetsen. Het kost je dus minder tijd en energie. Hierdoor blijven de tanden en kiezen tot op late leeftijd gezond.

Kiezen trekken voor een beugel

Een beugel heeft een belangrijk doel: tanden en kiezen verplaatsen. Deze worden naar de juiste plek verschoven. Hiervoor is een bepaalde kracht nodig, vergelijkbaar met een vingerdruk. Een beugel legt deze kracht op de afzonderlijke tanden en kiezen.

Soms vertelt de orthodontist dat gezonde kiezen getrokken moeten worden. Kiezen trekken voor een beugel is op zich niet vreemd, het komt vaker voor dan je denkt. Toch is het even schrikken, want is dit wel nodig? Hieronder vind je meer informatie over kiezen trekken voor een beugel.

Een te kleine kaak

Kiezen trekken voor een beugel is soms nodig omdat de kaak te klein is. Dit betekent dat er naar verhouding teveel kiezen in de kaak staan. Natuurlijk kun je hier niks aan doen, daar ben je mee geboren. De kaak kan soms aangepast worden middels een speciale blokbeugel. Helaas is dit niet altijd mogelijk en ook niet tot elke leeftijd. De kaak groeit namelijk tot het 18e levensjaar, hierna kun je deze niet meer middels een speciale beugel aanpassen.

Waarom moeten kiezen getrokken worden wanneer je een te kleine kaak hebt? Zou dit niet gebeuren dan verschuiven de buitenste kiezen tot gedeeltelijk buiten het kaakbot. Deze kiezen zullen vroeg of laat uitvallen. Ook kunnen er andere problemen ontstaan zoals pijn of ontstekingen.

Retainer Brite reinigingstabletten
Voor het grondig schoonmaken van een beugel, sportbitje of kunstgebit.

Een grote overbeet

Sommigen hebben last van een grote overbeet. Hierbij heb je een zogenaamd konijnengebit: de voortanden staan vrij ver naar voren. Een overbeet ontstaat vaak door duimzuigen of te lang een fopspeen gebruiken. Maar het kan ook om genetische aanleg gaan.

Vaak wordt gedacht dat bij een overbeet je bovenkaak te ver naar voren staat. Dit klopt niet helemaal, want de bovenkaak zit aan de schedel vast. De onderkaak is wel bewegelijk. Bij een overbeet staat de onderkaak eigenlijk te ver naar achteren. Maar het kan ook dat de voortanden gewoon te ver naar voren staan.

Een overbeet kan vaak met een beugel behandeld worden, maar niet altijd. Bij een zeer ernstige overbeet is het beter om de kiezen te trekken voor een beugel. Er ontstaat dan voldoende ruimte om alles te corrigeren.

Overige problemen

Er is je verteld dat kiezen trekken voor een beugel echt nodig is. De orthodontist zal altijd uitleggen waarom dit de beste optie is. Er kan namelijk sprake zijn van overige problemen zoals tanden die zeer schuin naar voren staan. Of dat de kiezen asymmetrisch staan oftewel ongelijk. Krijg je geen uitleg over de reden, vraag hier dan naar.

Gezonde kiezen trekken, moet je dit wel laten doen?

Een orthodontist kiest niet zomaar voor kiezen trekken voor een beugel. Geen enkele orthodontist of tandarts zal gezonde kiezen eruit willen halen. Toch is dit voor de behandeling soms wel nodig. Bespreek of een andere behandeling ook mogelijk is. Dit kan soms wel, maar houd er rekening mee dat de behandeling dan veel langer gaat duren. Hierdoor wordt de behandeling ook een stuk duurder. Niet altijd wordt alles vergoed.

Zo verloopt het trekken van kiezen

De orthodontist geeft aan op welke termijn de kiezen getrokken moeten worden. Soms gaat het om een enkele kies, maar het kunnen er ook meerdere zijn. Voor het trekken van kiezen moet je een afspraak maken bij de tandarts, dit doet de orthodontist dus niet.

Voor aanvang van de behandeling ontvang je een plaatselijke verdoving. Hiervoor is het nodig om een aantal prikken (spuit) te zetten. Gelukkig zijn deze prikken vrijwel pijnloos. Mocht je hier angst voor hebben, neem dan een half uur van tevoren twee paracetamol in. Geen aspirine, dit werkt bloedverdunnend.

Dankzij de verdoving doet kiezen trekken geen pijn. Het geeft wel een vervelend gevoel. Je voelt namelijk dat er flink aan de kies getrokken wordt. Vaak voelt dit aan als heen en weer bewegen. Je kunt ook een flinke druk ervaren. Doet het trekken van kiezen wel pijn, geef dit dan direct aan. De tandarts zal dan bijverdoven.

Pijn na de behandeling (napijn)

Moet je kiezen trekken voor een beugel dan ontstaat er een wond waar de kies gezeten heeft. Ten eerste zijn de bloedvaatjes beschadigd, hierdoor zal je na het trekken nog bloed verliezen. Middels een watje of een soort tampon is het bloeden snel te stelpen.

Napijn is vrij normaal, de zenuwen zijn gevoelig door het trekken. Deze pijn zal op de eerste dag het hevigst zijn. Na enkele dagen is de napijn minimaal. Tegen pijn kun je het beste een paracetamol innemen. Je mag maximaal 6 paracetamol’s van 500 mg per dag. Verspreid dit over drie tot viermaal per 24 uur, je kunt er dus maximaal twee tegelijk innemen.

Het kan ook dat de tandarts een recept voor een andere pijnstiller voorschrijft. Afhankelijk van het aantal getrokken kiezen is het ook nodig om de eerste dag en de mond te spoelen. Je krijgt een recept voor een mondspoelmiddel mee. Gebruikt dit volgens voorschrift.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven