Kleding waarin je nooit naar een sollicitatiegesprek gaat

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een nette pantalon of chino, of (voor de dames) een mooie jurk. Dit is zeker geschikte kleding om op sollicitatie te gaan. Maar met sommige stijlen sla je de plank volledig mis. Hoe je erop staat zegt namelijk iets over je kwaliteiten. Recruiters vormen aan de hand van je kledingkeuze een beeld van jou.

Niet alleen het type kleding dat je draagt speelt een belangrijke rol, ook de kleur heeft een effect op de recruiter. Deze kleuren laat je liever in de kast liggen.

Kleding om te dragen naar een sollicitatiegesprek

Kies vooral kleding uit waar jij je goed in voelt. Draag je iets dat niet lekker zit, of waar jij je ongemakkelijk bij voelt, dan straal je dat uit. Ga dus voor een outfit waarin jouw zelfverzekerdheid goed naar voren komt.

Maar dit wil niet zeggen dat je alles kunt dragen wat jij prettig vindt. Het is belangrijk om naar de kledingstijl van het bedrijf te kijken. Dragen ze op kantoor kostuums of formele kleding? Dan kom jij niet in je ripped jeans aanzetten.

Nils – tweedelig kostuum beige

Afhankelijk van je kwalificaties

Wanneer je een toonaangevende professor bent, kun je het je permitteren om ander gedrag te tonen. Een professor in een T-shirt wordt als machtig gezien. Hij heeft meer aanzien dan een onervaren accountant in een net kostuum.

Je kwalificaties (kennis en vaardigheden) bepalen dus hoe jij je kunt kleden. Wel is het belangrijk dat ze op het sollicitatiegesprek van jouw kwalificaties weten.

De meesten hebben geen uitmuntende kennis, inzicht en vaardigheden. Dan moet je op een andere manier indruk maken: middels kleding.

Merkkleding? Laat dit liever in de kast

Merkkleding staat synoniem voor kwaliteit en vakmanschap. Je draagt het ook om jezelf te definiëren. Mensen die merkkleding dragen hebben vaak wat meer aanzien. Toch zijn duidelijk zichtbare logo’s op merkkleding not-done. Sollicitanten die zichtbare logo’s op hun kleding hebben, worden minder snel geselecteerd. Waarschijnlijk omdat recruiters denken dat je met opzet merkkleding draagt, om indruk te maken.

Je trui met Gucci logo, die Prada handtas en de Louis Vouitton colbert kun je dus beter thuislaten. Merken die minder de aandacht trekken zijn Nike, Adidas en andere sportieve merken.

Wees voorzichtig met sportkleding

De merken Nike en Adidas staan voor sportieve kleding. Of beter gezegd: sportkleding. Wanneer je in een sportschool solliciteert is sportkleding een uitstekende keuze. In alle andere gevallen: liever niet.

In een spijkerbroek naar een sollicitatiegesprek

Kun je een spijkerbroek aan wanneer je gaat solliciteren? Voor de meeste vacatures wel. Bijvoorbeeld wanneer je solliciteert op een functie als verkoopmedewerker, horecamedewerker, in de bouw of transport. Dan kan een spijkerbroek prima, maar liever geen ripped- of destroyed model (een broek met gaten of scheuren).

Gaat het om een hogere functie binnen de bouw, detailhandel of horeca, dan kun je beter voor een nette chino of pantalon én een blouse of overhemd kiezen. Dit geldt ook voor kantoorfuncties.

WE Fashion Dames sweatpants

Voor vrouwen: wanneer je wel of geen jurk of rok aandoet

Voor vrouwen is een jurk of rok naar een sollicitatiegesprek altijd een goede keuze. Let wel goed op het model. Een lederen rok past bij het uitgaan maar niet bij een sollicitatiegesprek. Verder zijn een minirok of en jurk met blote rug of diep decolleté geen slim idee.

Let ook op dat er geen behabandjes zichtbaar zijn. Bovendien mag de rok of jurk niet doorschijnen. Draag er altijd nette schoenen onder.

De schoenen: open of gesloten modellen

Tenzij je bij een strandtent solliciteert, zijn slippers een doodzonde. Kies voor dichte schoenen. Onder een pantalon of chino draag je die gladde schoenen. Onder een spijkerbroek kunnen nette sneakers ook. Vrouwen die in een jurk of rok verschijnen, kiezen voor enkellaarsjes, pumps of nette platte schoenen. Liever geen stilletto’s, dat is net wat teveel van het goede.

Sieraden en accessoires

Wees spaarzaam met sieraden en accessoires zoals riemen, hoedjes en sjaaltjes. Stem sieraden en accessoires op het bedrijf af. Sommige bedrijven vinden het niet fijn wanneer hun medewerkers een piercing dragen. Misschien hoort een piercing helemaal bij jou, maar voor een goede eerste indruk laat je hem tijdens het sollicitatiegesprek thuis. Vraag halverwege het gesprek hoe de werkgever over piercings denkt.

Het hangt van de functie af of je een tatoeage tijdens het gesprek moet afdekken. Solliciteer je op een functie als baliemedewerker dan kan een zichtbare tatoeage invloed op het gesprek hebben. Terwijl tatoeages in de bouw en de horeca algemeen geaccepteerd zijn.

Overige kleding die echt niet kan

Je wil een goede indruk maken. Dan kun je niet in kleding verschijnen waar kreukels, vlekken of gaten inzitten. Natuurlijk kan zoiets altijd per ongeluk gebeuren. Controleer daarom je kleding heel goed: wanneer je het aantrekt en nog eens vlak voordat je naar de afspraak gaat.

Heb je een hond of kat? Houd er rekening mee dat je misschien op het laatste moment dierharen op je kleding krijgt. Leg een kledingrol lag in je auto of maak je kleding, net voordat je de deur uitgaat, haarvrij.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven