Een chino oprollen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

De chino broek heeft veel van een nette pantalon weg, maar zit net zo lekker als een spijkerbroek. Dit type broek is bij zowel mannen als vrouwen erg populair. Voor een zakelijke bijeenkomst, een feestje of een activiteit: hij staat jou geweldig. Moet je een chino oprollen, en staat dit wel netjes? Ik laat je zien hoe je een chinobroek op de juiste manier draagt.

Wat is een chino broek?

Er zijn verschillende soorten broeken. Dit zijn de meest populaire modellen:

  • Pantalon: een nette broek die geschikt is voor zakelijke- en formele gelegenheden.
  • Bandplooibroek: een klassieker in de modewereld, met een plooi aan de voorkant.
  • Chino: een elegant kledingstuk dat tussen de pantalon en spijkerbroek zit.
  • Jeans: ook wel spijkerbroek, bijzonder sterk en slijtvast.
  • Legging, jegging en tregging: sportieve strakke broeken waarvan sommige modellen op een normale broek lijken.

Daarnaast zijn er nog veel andere modellen zoals de kniebroek, de short, de cargo en de vrijetijdsbroeken. Maar in de categorie nette broeken hoort de chino zeker thuis.

Je m’appelle – dameschino

Jack & Jones – chino heren

Een chino oprollen: wel of niet doen

Sommigen rollen de pijpen van hun chino broek op. Hierdoor zijn de schoenen goed zichtbaar. Wanneer je nette of bijzondere schoenen draagt, komen ze door het oprollen van de broekspijpen goed tot hun recht.

Een chino oprollen geeft ook verlichting bij warm weer. Heerlijk wanneer een fris windje langs de enkels strijkt! Gedeeltelijk opgerolde broekspijpen zorgt ook voor een individuele stijl.

Situaties waarbij je dit liever niet doet

Niet altijd is een chino oprollen een goede keuze. Combineer je deze ook met een overhemd en een colbert of blazer? Dan creëer je een chique of formele uitstraling. Het staat dan niet zo mooi om met opgerolde broekspijpen te verschijnen.

Voor een zakelijke gelegenheid of een bruiloft is een chino broek ideaal: een nette uitstraling maar toch niet overdreven. Ook in deze situaties is het beter om de broekspijpen niet op te rollen. Is het erg warm, kies dan voor een chino van een dunne stof. Of eentje van linnen, deze luchtige stof is zeer geschikt voor de warme zomermaanden.

Tips om een chino goed op te rollen

Wanneer je een chino oprolt is het belangrijk dat er geen lange sokken zichtbaar zijn. Draag geen sokken of kies voor sneakerssokjes. De rand van de sokjes mag niet boven de rand van de schoenen uitkomen.

Zorg dat de kleur van de sneakersokjes goed matcht met de schoenen die je draagt. Zwarte sokjes en zwarte schoenen en witte sokjes in witte schoenen. Maak nooit de fout om een groot contrast tussen sokken en schoenen te creëren.

Er is een verschil tussen oprollen en vouwen. Zorg dat je de chino oprolt. Hiermee ga je voor een nonchalance uitstraling. De gemakkelijkste manier is door de broekspijp ongeveer 3-5 cm naar boven om te slaan, zonder een vouw te maken. Vervolgens maak je een tweede omslag.

Liever waar strakker? Kies dan voor de pinroll:

  • Pak de naad aan de binnenkant van de broekspijp vast.
  • Trek de broekspijp naar beneden, strak om de enkel heen.
  • Sla nu het stuk stof om.
  • Strijk het glad (zodat er een vouw ontstaat).
  • Sla de broekspijp nog een slag om.

Zwarte chino van Je m’appelle

Broekspijpen oprollen: welke broeken wel en welke niet?

Ooit was het nuttig om de broekspijpen op te rollen. Zo kwamen ze niet tussen de spaken van de fiets en bleven ze drogen bij een wandeling door modder en regenplassen. Tegenwoordig is het een modestatement.

Je kunt verschillende soorten broeken oprollen. Maar niet allemaal. Over het algemeen is een dikke stof makkelijk op te rollen. Vooral wanneer je dit met boots of sneakers combineert, ziet zoiets geweldig uit.

Toch kun je ook lichtere stoffen makkelijk omslaan. Bijvoorbeeld de ribbroek (corduray), spijkerbroek en broeken van flanel of tweed. Daar vallen ook de meeste chinos onder.

Vaak wordt gezegd dat je broekspijpen van katoen (sommige chinos zijn ook van katoen) niet om kunt slaan. Maar bij de meeste modellen kan dit heel goed, vooral wanneer de onderkant niet te breed is. Overigens heeft een echte chino altijd rechte pijpen die na beneden toe smaller wordt.

Broeken van linnen, zijde en wol zijn veel lastiger om te rollen. Het valt niet zo netjes. Draag dit soort kleding daarom altijd op lengte (dus zonder op te rollen).

Afkomst van de chino

Misschien vraag jij je af waar de chinobroek vandaan komt. Hij bestaat nu ruim 150 jaar. Ooit werd deze broek ontworpen voor het Britse en Franse leger. Er was namelijk behoefte aan een sterke en een comfortabele broek, in onopvallende tinten.

Voor deze broek werd gebruik gemaakt van een stof die afkomstig was van China. Vandaar dat het de naam ‘Chinese broek’ kreeg, in het Spaans ook wel pantalones chinos. Het staat tegenwoordig bekend als de chino.

Veel van deze broeken zijn van dun katoen gemaakt. Hierdoor is het zeer geschikt voor de warme zomermaanden, waarbij je er toch netjes op wil staan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven