Daytraden op Bitvavo? De beste tips

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Daytraden is de daghandel in aandelen of cryptocurrency. Bitvavo is het grootste en bekendste Nederlandse platform voor de cryptohandel. Daytraden op Bitvavo? Ontdek hoe de daghandel op dit platform werkt en waarom dit soms een slecht idee is.

Handel nu de eerste € 10.000 GRATIS! Meld je aan bij Bitvavo.

Grote winsten met cryptocurrency

Mensen maken op social media soms reclame voor de grote winsten die ze met cryptocurrency behalen. Dit doen ze middels daytraden. Dankzij dit soort positieve berichten is het verleidelijk om dit ook te doen. Wat is er nu beter dan een populaire crypto kopen en na een uurtje of twee meer dan € 10.000 binnen te halen?

Het lijkt allemaal betrekkelijk eenvoudig. Maar wanneer je niet weet hoe daytraden exact werkt, kan het snel misgaan. Voordat je het weet ben je een groot deel van je inleg kwijt. Je kunt, theoretisch gezien, zelfs alles verliezen.

Wat het oplevert wanneer je hier goed in bent

Daghandel is niet altijd slecht. Daghandelaren die zich hier al lange tijd mee bezighouden, behalen elke dag kleine winsten. In een week kan de winst oplopen tot wel 10%, en soms slaat deze door naar 25%.

Wat niemand erbij vertelt is dat daghandelaren ook verlies maken. Alleen is het aantal keren dat ze winst maken groter, waardoor ze aan het einde van de week positief uitkomen.

De mogelijkheden tot daytraden op Bitvavo

Bitvavo is een cryptoplatform met verschillende mogelijkheden. Via de website of app koop en verkoop je op een eenvoudige manier cryptocurrency. Dit gebeurt tegen de huidige marktprijs (+ 0,15% tot 0,25% kosten).

Je hebt ook het geavanceerd tradingplatform. Dit werkt het beste via desktop zoals een pc of laptop. Zo kom je op het tradingplatform terecht:

  • Log in op je Bitvavo account
  • Klik bovenaan op ‘Geavanceerd’
  • Klik in het nieuwe venster links bovenaan op BTC/EUR, en selecteer het tradingpaar

Zo werkt daytraden

Bij daytraden open en sluit je een positie op dezelfde dag. Omdat de handel in crypto 24 uur per dag doorgaat, moet je voor jezelf een openings- en sluitingstijd bepalen. De positie die je ‘s morgens (of ‘s middags) geopend hebt, moet je uiterlijk op sluitingstijd hebben afgerond. Oftewel: je houdt geen crypto gedurende de nacht aan.

Daytraden op Bitvavo werkt als volgt:

  • Selecteer het tradingpaar waarmee je wil handelen (zie de korte handleiding hierboven).
  • Om te kopen: vul een prijs in (Price), en de hoeveelheid munten (Quantity), of het totaal dat je wil besteden in combinatie met een prijs of hoeveelheid.
  • Om te verkopen: klik op het gedeelte ‘Sell’ en vul de gevraagde gegevens in.

Je order wordt uitgevoerd zodra de door jou ingevoerde prijs wordt bereikt. Een andere optie is een marktorder plaatsen (‘Market’), waarbij je order tegen de huidige marktprijs wordt uitgevoerd. Hierdoor maak je altijd een beetje verlies. Tenzij je heel snel op koersbewegingen in wil springen, dan kan een marktorder juist gunstig zijn.

Een stoploss order of een stoplimit order

Wil je jouw verlies in cryptocurrency beperken? Dan kun je een stoploss- of stoplimitorder inleggen.

  • Bij een stoploss order wordt een marktorder genegeerd. Je crypto wordt gekocht of verkocht tegen de best huidige prijs, zodra de crypto je stopprijs heeft bereikt.
  • Bij een stoplimit order wordt een normale limitorder genegeerd. Je crypto wordt gekocht of gekocht zodra de koers de stopprijs raakt, tegen de limiet die je vooraf hebt ingevuld.

Deze twee orders kun je ook op Bitvavo toepassen. Verdiep je hierin want het is niet iets voor beginners. Wanneer je hierover twijfelt kun je beter een (normale) limitorder plaatsen.

Is daytraden winstgevend?

Afhankelijk van de handelsstrategie, varieert het inkomen van een daghandelaar tussen de € 25.000 en € 100.000 per jaar. Het gaat hier om serieuze daghandelaren, die hier hun beroep of werk van hebben gemaakt. Ze zijn er ook de hele dag mee bezig.

Of het nu om cryptocurrency, aandelen, valuta of grondstoffen gaat, binnen de daghandel betreedt en verlaat je posities op één en dezelfde dag. Dit geldt dus ook voor daytraden op Bitvavo.

Geld verliezen is normaal

Daytraden is speculatief. Dit betekent dat je regelmatig geld verliest. Zoiets is heel gebruikelijk binnen de daghandel. Onervaren daghandelaren verliezen regelmatig geld. Dit laat zien dat deze activiteit risico’s met zich meebrengt.

Als daytrader moet je dit serieus nemen en erg gedisciplineerd zijn. Je werkt met winstnemingspunten. Dit betekent dat je tussentijds winst neemt. Vaak gaat het om kleine winstmarges, ergens tussen de 0,5% en 2% netto. Wanneer je het goed aanpakt behaal je dagelijks een nettowinst van 0,6% tot 4%. Dit kan omdat je meerdere posities per dag opent en sluit. Maar op een slechte dag sluit je met verlies af.

Het idee achter daytraden is dat je aan het einde van de week op winst staat. Hoe hoog die winst is, hangt af van verschillende factoren. Onder andere het startkapitaal, de handelsstrategie, economische omstandigheden en de markten waarin je actief bent. Ook geluk speelt mee.

Profiteren van prijsbewegingen op de korte termijn

Daytraden op Bitvavo is heel goed mogelijk. Koersen kunnen op Bitvavo binnen enkele minuten of zelfs seconden flink stijgen of dalen. Dat zijn de momenten waar je van profiteert. Je gaat dus voor prijsbewegingen op de korte termijn, en neemt tijdig je winst.

Sommige daghandelaren gebruiken een hefboomwerking om hun rendement te vergroten. Bedenk wel dat dit ook voor een groter verlies kan zorgen. Handelen met hefboomwerking is op Bitvavo niet mogelijk.


Het risico per transactie bepalen

Je moet vooraf bepalen op welk moment je verlies neemt. Het is namelijk belangrijk dat je het verlies niet te hoog op laat lopen. Professionele dag handelaren riskeren 1% van hun portefeuille per transactie. Stel dat je portefeuille een waarde van € 5000 heeft. Het hoogste risico dat je per transactie kunt lopen, is 1% oftewel € 50.

Je kunt het risico op verlies beperken middels stop-loss-orders. Aan de andere kant kun je hier ook je winsten mee instellen.

Houd verder altijd rekening met de commissie (fee) die je over elke transactie betaalt. Dit begint bij Bitvavo op 0,15% voor de maker (je voegt een order toe) en 0,25% voor de taker (je neemt een order uit het orderboek).

Consequent geld verdienen met daytraden is zeldzaam

Hoewel er zeker daghandelaren zijn die hier een leuk jaarsalaris uithalen, is het voor de meeste mensen niets. Dit is een risicovolle methode om je geld te beleggen. Je krijgt te maken met emotionele schommelingen en loopt veel risico op grote verliezen. Bovendien is je portefeuille minder divers. Bewegingen van een cryptocurrency hebben een grote impact op je financiën.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 95% van de daghandelaren uiteindelijk geld verliest. Behoor jij tot die 5% die er winst van weet te maken? Dan bevind jij je in een zeer beperkt gezelschap.

Wil je het toch proberen, doe dit dan met de helft van je budget. Investeer de andere helft voor de lange termijn. Dit geeft je een goede positie en beperkt het verlies. Ook investeren voor de lange termijn kan via Bitvavo.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven