Is Bitvavo in de problemen?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Bitvavo is een snelgroeiend cryptoplatform. Het opereert vanuit Nederland maar is inmiddels ook in veel andere Europese landen actief. Al enkele malen is dit platform (negatief) in het nieuws verschenen. Is Bitvavo in de problemen? Het kan niet ontkend worden dat er af en toe problemen optreden, zowel aan de technische- als de financiële kant.

Handel nu de eerste € 10.000 GRATIS! Meld je aan bij Bitvavo.

Technische problemen

Regelmatig treden er technische problemen op dit handelsplatform op. Sommige problemen zijn snel verholpen, waardoor gebruikers er nauwelijks of geen last van hebben. Maar het technisch probleem kan ook zeer groot zijn. Hierdoor kunnen gebruikers geen handelingen op het platform uitvoeren.

Op 14 november 2023 was er sprake van een groot technisch probleem. Dit duurde enkele uren en heeft voor veel ongemak gezorgd. Bovendien dachten sommige gebruikers dat ze hun geld of crypto kwijtraakten.

Gelukkig is en was van dit alles geen sprake. Een technisch probleem staat los van de veiligheid met betrekking tot cryptocurrency en financiële tegoeden. Die gaan niet zomaar verloren.

Bitvavo in de problemen: miljoenen uitgeleend geld is weg

Bitvavo leende 280 miljoen euro aan Genesis, een cryptocurrency-makelaardij voor institutionele beleggers. Genesis werd failliet verklaard na het instorten van Cryptomarkt FTX. Hierdoor waren ook de 280 miljoen uitgeleende crypto, eigendom van Bitvavo, in gevaar.

Moederbedrijf DCG stelde eerst voor om 70% van de lening te compenseren. Dat zou Bitvavo teveel in de problemen brengen, daarom gingen ze er niet mee akkoord. Later bleek dat er 80% tot 100% zou worden gecompenseerd. De tegoeden van de klanten van Bitvavo zijn niet in gevaar gekomen.

Nieuwe crypto en het verdwijnen van cryptocurrency

Bitvavo luistert goed naar klanten en voegt regelmatig nieuwe crypto aan de beurs toe. Maar er verdwijnt ook regelmatig cryptocurrency. De keuze hiervoor is heel divers. Meestal verdwijnt crypto omdat het een te lage liquiditeit heeft. Dit betekent dat er nauwelijks handel in is.

Dat een crypto van de beurs verdwijnt betekent niet dat het slecht gaat met Bitvavo. Maar wel dat het slecht gaat met de handel in de betreffende cryptocurrency.

Voordat een crypto verdwijnt worden klanten hier tijdig van op de hoogte gesteld. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je crypto op tijd te verkopen of om naar je eigen wallet te verplaatsen.


Hoe gaat het nu echt met Bitvavo?

Zou Bitvavo ooit ernstig in de problemen komen, waardoor de tegoeden van klanten gevaar lopen? Ondanks dat Bitvavo een soort zekerheidsgarantie richting klanten biedt, zijn je crypto en geld nooit voor 100% veilig. Het platform kan failliet gaan. Of er dan nog wat overblijft en of je hier aanspraak op kunt maken, dat blijft altijd de vraag.

Dit risico loop je niet alleen bij Bitvavo maar bij elk handelsplaats, elke bank en zelfs bij elk bedrijf waar je een bestelling of order plaatst.

Het lijkt goed te gaan met Bitvavo. In november 2023 hebben ze goedkeuring gekregen om uit te breiden naar Oostenrijk. Dit bedrijf groeit zo hard dat het regelmatig in de top drie van snelstgroeiende Nederlandse bedrijven verschijnt.

Je kunt er goed handelen

Bitvavo is een populair platform voor cryptocurrency, maar niet de allergrootste. Toch kun je hier goed handelen: er is meer dan voldoende activiteit. Een klein platform heeft soms zijn voordelen. Koersen kunnen door lagere handel plots heel hard stijgen of dalen. Als handelaar haal je hier profijt uit. Dit doe je door koop- of verkooporders slim te plaatsen.

Met de veiligheid zit het goed

Wanneer je op dit platform een handelsaccount aanmaakt, is het aan te raden om 2FA in te schakelen. Hierbij voeg je een extra beveiligingslaag aan je inlogscherm toe. Zo kunnen anderen niet zomaar op jouw account inloggen en er met je crypto vandoor gaan.

Wanneer je 2FA aan hebt staan en iemand krijgt toch toegang tot je account, kun je aanspraak maken op de zogenaamde ‘garantie’. Voorwaarde is dat je een politierapport kunt overleggen. Bovendien moet je de afgelopen 30 dagen gebruik hebben gemaakt van 2FA.

Ook kun je slechts eenmaal gebruik maken van deze garantie. Ben je door ongeautoriseerde toegang € 100 kwijtgeraakt of € 40.000? Dat maakt wel verschil wanneer je deze garantie claimt.

Bewaar je crypto altijd nog een veilige plek

Wanneer je voor de lange termijn investeert, is het aan te raden om je crypto op een veilige plek te bewaren. Laat het niet op het platform staan. Mocht er wat gebeuren dan ben je jouw crypto kwijt. Bij kleine bedragen is dit niet direct een probleem, maar grote handelaren kunnen hierdoor flink wat geld verliezen.

Je kunt je crypto naar een offline wallet verplaatsen, of op een Ledger zetten. Dit laatste is een soort USB-stick die geschikt is voor het opslaan van bepaalde cryptocurrency.

Wanneer je crypto verplaatst moet je altijd rekening houden met transactiekosten. Je houdt na verplaatsing wat minder over, maar het is wel veiliger om je crypto elders te bewaren.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven