Helpt paracetamol tegen jeuk?

Bijgewerkt: 24 februari 2024

Jeuk is heel vervelend en kan je aardig afleiden. Helpt paracetamol tegen jeuk? Vaak wordt paracetamol ingezet bij jeukklachten. De vraag is echter of dit wel een goede keuze is, want paracetamol is een pijnstiller.

De oorzaken van jeuk

Voordat je paracetamol tegen jeuk gebruikt moet je eerst weten wat jeuk is en waar het vandaan komt. Jeuk is een prikkeling van de zenuwen dat vaak in de huid voorkomt. Hierdoor heb je de drang om te krabben of wrijven. Eigenlijk is jeuk een handig afweermechanisme. Wanneer een insect over je huid loopt worden zenuwen geprikkeld. Je hersenen zetten deze prikkelingen om in jeuk.

Het gevolg: je gaat krabben. Hiermee verwijder je het mogelijk schadelijk insect van de huid. Jeuk kan echter ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een droge huid of eczeem, een allergie of schurft. Maar ook door het gebruik van bepaalde medicatie of bij wondgenezing ontstaat er jeuk.

Helpt paracetamol tegen jeuk?

Door jeuk ga je krabben. Wanneer je kortdurend krabt heeft dit verder geen gevolgen. Maar bij aanhoudende jeuk blijf je krabben waarbij de huid beschadigd. Een beschadigde huid is gevoelig voor infecties, waardoor er nog grotere problemen ontstaan.

Helpt paracetamol tegen jeuk? In sommige gevallen wel. Het is dan niet de bedoeling dat je paracetamol oraal inneemt maar dat je paracetamol plaatselijk gebruikt. Dit werkt tegen jeuk veroorzaakt door een muggenbeet (muggenbult), bijen- of wespensteek of jeukklachten door eczeem of psoriasis.

Een crème van paracetamol maken

Wil je jeuk met paracetamol bestrijden dan moet je hier een crème van maken. Neem één tot twee pilletjes paracetamol en verkruimel deze goed. Voeg er een klein beetje water aan toe en roer dit goed door elkaar. Zorg dat er een goede pasta ontstaat, deze mag zeker niet te dun zijn. Begin daarom met een heel klein beetje water en voeg er eventueel wat druppeltjes aan toe.

Smeer de crème of de pasta op de jeukende plek. Je zult zien dat de jeuk na enkele uren afneemt. Ook pijnklachten veroorzaakt door een bijen- of wespensteek verdwijnen sneller.

Wil je jeuk met een anti jeuk crème bestrijden dan kan dit natuurlijk ook. Dit is een zalf die zeer goed werkt tegen jeuk veroorzaakt door psoriasis, acne, eczeem of andere huidaandoeningen.

Paracetamol werkt pijnstillend

Naast jeuk kun je ook last hebben van pijn. Dit is het geval bij bepaalde huidaandoeningen zoals netelroos/galbulten, psoriasis of een ontstoken huid. Paracetamol bestrijdt niet alleen plaatselijk de jeuk, ook werkt het pijnstillend.

Heb je veel last van pijn dan kun je oraal paracetamol innemen. Neem een tot twee paracetamoltabletten met een glas water in. Gemiddeld mag je zes tabletten van 500 mg per dag innemen, de exacte dosering staat altijd op de verpakking vermeld.


Wat je nog meer tegen jeuk kunt doen

Heb je veel last van jeuk dan is het eerst goed om naar de oorzaak te kijken. Ontdek hieronder enkele oorzaken van jeuk en wat je hiertegen kunt doen.

Contact met planten of insecten

Wanneer je in contact komt met brandnetels of irriterende planten dan veroorzaakt dit jeuk. In veel gevallen verdwijnt de jeuk binnen enkele uren, hoewel het natuurlijk vervelend is. Dit is ook het geval bij een insectenbeet of insectensteek. Alleen wanneer je door een bij of hommel gestoken bent is het belangrijk om de angel uit de huid te halen.

Ter bestrijding van jeuk kun je het beste een middel zoals Azaron gebruiken. Dit verzorgt de jeuk en pijn na een insectensteek.

Een droge huid, eczeem of psoriasis

Een droge huid is niet alleen gevoelig maar geeft ook jeuk. Daarnaast kunnen er rode plekken en schilfers ontstaan. Bij een droge huid is het belangrijk om niet te vaak of te lang te douchen of in bad te gaan. Gebruik zo min mogelijk zeep en smeer regelmatig een vette zalf op de huid. Gebruik speciale zalven bij eczeem of psoriasis.

Bepanthen Eczeem Creme

Huidschimmel en schurft

Bij huidschimmel ontstaan er rode plekken die jeuken en schilfers laten zien. De oorzaak zijn schimmels. Schurft geeft ook hevige jeuk, vooral in de nacht. De oorzaak zijn schurftmijten die zeer besmettelijk zijn.

Zowel huidschimmel als schurft is goed te behandelen. Hiervoor krijg je een schimmeldodend of schurftdodend middel. De huisarts kan dit voorschrijven, maar dit soort producten is ook online of via de drogist verkrijgbaar.

Galbulten of netelroos

Bij netelroos ontstaan er jeukende rode bulten die binnen enkele uren tot dagen weer verdwijnen. Het gebruik van alcohol en pijnstillers kan de jeuk juist verergeren. In dit geval helpt paracetamol tegen jeuk dus niet! Medicatie (antihistaminica) kan de jeuk verminderen. De huisarts schrijft deze medicatie voor.

Gordelroos ontstaat door hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Bij gordelroos heb je last van jeukende blaasjes op de huid. Deze blaasjes kunnen ook erg pijnlijk zijn. Zinkzalf of lanettezalf helpt goed tegen de jeuk. Binnen een paar weken verdwijnen de klachten meer vanzelf.

Overige oorzaken van jeuk

Andere oorzaken van jeuk zijn een irritatie van de huid, een zwangerschap of een vlooienbeet. Het komt ook vaker voor bij diabetespatiënten, galstuwing of bij nierproblemen of liever problemen. Bij dit soort aandoeningen is het belangrijk om langs een arts te gaan. Deze stelt een diagnose en gaat voor de beste behandeling.

Wil je paracetamol gebruiken omdat je jeuk hebt? Zoek dan eerst naar de oorzaak, dan weet je of er zit helemaal echt wel zinvol is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven