Paracetamol tegen maagzuur: feit of fabel?

Veel mensen gebruiken paracetamol tegen maagzuur. Een andere groep mensen verklaart juist dat paracetamol maagzuur kan veroorzaken. Deze twee zijn natuurlijk tegenstrijdig met elkaar. Wat is feit en wat is fabel maar nog belangrijker: hoe behandel je brandend maagzuur? Laten we hier eens dieper op ingaan.

Dit is brandend maagzuur

Brandend maagzuur noem je ook wel reflux. Dit kan in principe bij iedereen voorkomen, van jong tot oud. Baby’s hebben regelmatig last van reflux, waarbij het voedsel terug de slokdarm in stroomt.

Brandend maagzuur ontstaat vooral vlak na het eten maar ook wanneer je moet bukken of gaat liggen. Bij hoesten, niezen of persen kan er ook maagzuur omhoog komen. De oorzaak ligt in spieren die normaal de maag moeten afsluiten. Wanneer deze spieren niet goed werken dan kan er maagzuur omhoog komen. Sommige voedingsmiddelen maar ook een aantal omstandigheden kunnen brandend maagzuur verergeren.


Brandend maagzuur en de symptomen

Wat merk je eigenlijk van brandend maagzuur? Soms heb je niet in de gaten dat er wat maagzuur terug te slokdarm inloopt. Het gaat dan om een kleine hoeveelheid waarbij je alleen ondergaan dus slokdarm een branderig gevoel waarneemt.

Wanneer het maagzuur helemaal omhoog komt dan hoef je dit in de mond. Bovendien ervaar je een brandend gevoel maar soms ook pijn. Deze pijn is voelbaar achter het borstbeen maar kan ook uitstralen naar de schouderbladen of terug. Soms lijkt het op hartklachten, wat natuurlijk voor ongerustheid zorgt.

Kan paracetamol maagzuur veroorzaken?

Sommige pijnstillers maar ook andere medicatie kan maagklachten veroorzaken waaronder brandend maagzuur. Het gaat dan om ontstekingsremmende pijnstillers. Denk hierbij aan het vrij verkrijgbare ibuprofen maar ook diclofenac. Wat velen niet weten is dat aspirine ook brandend maagzuur kan veroorzaken.

Dat pijnstillers de boosdoener zijn komt omdat deze een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Na een tijdje ontstaat er een maagzweer, iets dat natuurlijk een stuk ernstiger is.

Kan paracetamol maagzuur veroorzaken? Van paracetamol is bekend dat het een vrij veilige pijnstiller is. Wanneer jij je aan de aanbevolen dosering houdt dan ontstaat er geen brandend maagzuur.

Paracetamol tegen maagzuur gebruiken

Klachten van brandend maagzuur zijn heel vervelend. Vooral in de nacht kan dit jou uit je slaap houden. Misschien heb je al verschillende middelen geprobeerd, van huismiddeltjes tot medicatie. De vraag is of paracetamol tegen maagzuur gebruiken verstandig is. Maar bovenal of het ook werkt.

Ten eerste zal paracetamol niet zomaar maagzuur veroorzaken (zie hierboven). Wanneer je bij brandend maagzuur last hebt van pijnklachten dan mag je dus paracetamol innemen.

Vermindert paracetamol ook de overige klachten bij brandend maagzuur? Nee, het gaat alleen de pijnklachten tegen. Maar het is wel een prima pijnstiller die binnen een half uur werkt. Zorg dan ook altijd dat je een voorraadje paracetamol in huis hebt.

Paracetamol is vrij verkrijgbaar. Dit betekent dat je geen recept van de huisarts of een andere arts nodig hebt. Je bestelt het gewoon online of bij de drogist/apotheek.

Zelfzorgmiddelen bij brandend maagzuur

Er zijn veel huismiddeltjes maar ook zelfzorgmiddelen die helpen bij brandend maagzuur. Een welbekend huismiddel is het drinken van melk of het eten van vanillevla. Dit zou het maagzuur neutraliseren of in ieder geval de klachten verminderen.

Uit de praktijk blijkt dat er wel degelijk mensen zijn die er baat bij hebben. Maar er zijn ook mensen met maagzuur die er helaas helemaal niets van merken. Het is dus een kwestie van uitproberen. Andere huismiddeltjes zijn verse basilicum, aardappelsap, gember of verse ananas.

Maagzuurbinders en maagzuurremmers

Een maagzuurbinder is een zelfzorgmiddel. Dit betekent dat het vrij verkrijgbaar is. Het voordeel van een maagzuur binnen de is dat het vrij snel werkt waarna de klachten enkele uren weg blijven. Je hebt de keuze uit verschillende merken maagzuurbinders. Het meest bekende merk is Rennie maar je hebt natuurlijk nog veel meer merken.

Houd er rekening mee dat maagzuurbinders vaak verkrijgbaar zijn onder de naam maagzuurremmers. In principe betekent dit het zelf te. Maar binnen de zorg wordt met de maagzuurremmers vaak echte medicatie bedoeld.

Zeg vaarwel tegen ongemak! Ontdek effectieve maagzuurremmers en geniet weer zorgeloos van elke maaltijd.


Teveel paracetamol en maagklachten

Paracetamol tegen maagzuur mag dus, maar alleen wanneer jij je houdt aan de aanbevolen dosering. Wanneer je gedurende lange tijd veel paracetamol slikt dan kan dit andere klachten veroorzaken. Het is ook even opletten met andere medicatie waar paracetamol inzit. Voordat je het weet krijg je stiekem te veel binnen.

Wanneer je teveel paracetamol inneemt of gedurende lange tijd dan kun je na 15 dagen of meer last krijgen van hoofdpijn. Gebruik je dagelijks meer dan vijf tabletten van 500 mg dan kan dit ook schadelijk zijn. Er ontstaat dan een kleine kans op schade aan de nieren of de lever waar ook afwijkingen van het bloed.

Paracetamol heeft weinig bijwerkingen. Zelden ontstaat er hoofdpijn, overgevoeligheid, leverbeschadiging, nier beschadiging of bloedafwijkingen. Dit laatste gebeurt alleen bij langdurig of ernstig gebruik.

Paracetamol tegen maagzuur: stoppen met het medicijn

Gebruik je paracetamol tegen maagzuur? Je kunt op elk moment stoppen  met het gebruik hiervan zonder dat je hoeft af te bouwen. Gebruik je paracetamol tegen maagzuur maar ook tegen hoofdpijn, dan kun je bij plotseling stoppen juist meer hoofdpijn krijgen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven